• Tipăriți
  • Preferințe
Cafea în Italia

Chiar dacă plantele cresc într-un climat ecuatorial și nu sunt native din Italia, Bel Paese a maximizat potențialul acestei băuturi prin introducerea unor metode de preparare care sporesc aroma boabelor de cafea.

Cafeaua a devenit o parte integrală din cultura italiană, cu aproximativ 8 millioane de saci importați anual. Italienii beau cafea, fie acasă, unde este făcută de obicei într-un recipient mocha, fie în cafenele, restaurante sau locuri de muncă, unde vine din cafetierele de espresso.

Veneția a început comerțul cu cafea în 1570, iar primul magazin de cafea a fost deschis în piața San Marco în 1683.Diverși membrii ai Bisericii s-au opus introducerii cafelei,
numind-o ”băutura diavolului”.
De la cafenele la cafenelele artiștilor

Se spune că Papa Clement al VIII-lea, după ce a băut o ceașcă de cafea, a zis “Aceasta este o băutură atât de delicioasă încât ar fi un păcat să fie băută doar de necredincioși. Îl vom învinge pe Satana dându-i binecuvântarea noastră de a o face o băutură cu adevărat creștină.”

Cu aceasta, cafeaua s-a răspândit peste tot în Italia, fie în cafenelele elegante, fie în locuințele umile și nesofisticate. A devenit un ritual plăcut de artiști, politicieni și scriitori.Ingeniozitatea italienilor a venit în prim-plan în secolul al 20-lea, cu nașterea cafetierei de espresso și a recipientului de cafea mocha.
Invenția cafetierei de espresso

În italiană, termenul ”espresso” este sinonim cu ”făcut pe loc”. Se pare că metoda a fost perfecționată ca o modalitate de a reduce timpul de preparare a cafelei în cafenele și restaurante.

Primul prototip de cafetieră espresso, care a fost prezentat la Expoziția Universală de la Paris, datează din 1855. Câțiva ani mai târziu, în 1901, inginerul Luigi Bezzera din Milano a creat primul filtru de cafea espresso cu aburi. Brevetul de început al lui Bezzera a pornit cercetarea și progresele realizate de mai multe companii italiene, printre care La Pavoni și Victoria Arduino din Torino.

În 1948, Achille Gaggia a introdus sistemul de extracție de înaltă tensiune, care a produs o băutură mult mai aromată cu o cremă densă, compactă: espresso așa cum îl știm astăzi.

Între anii 1940 și începutul anilor 1950, producătorii de aparate de cafea espresso și-au extins producția, care a atins o scară industrială. În 1949, bine cunoscutul arhitect Giò Ponti, a conceput primul sistem de espresso cu un boiler orizontal, apoi a fost produs de La Pavoni. Invenția a marcat un punct de cotitură în estetica cafetierelor.

Prepararea cafelei a evoluat chiar mai departe prin lansarea cafetierei E-61 by Faema în 1961. Datorită sistemului său termosifon, apa poate fi menținută la o temperatură constantă, chiar dacă cafetiera a fost lăsată inactivă pentru o perioadă lungă de timp.

De atunci, producătorii de cafea au continuat să evolueze, întotdeauna cu scopul de a produce un espresso perfect.
Cafea făcută în casă: recipientul de mocha

Recipientul cafelei mocha, inventat în 1933 de Alfonso Bialetti, nu și-a schimbat aspectul de-a lungul anilor. Inițial numit “Moka Express”, format din patru părți principale, realizat din aluminiu, cu un mâner din plastic. Astăzi, recipientul de cafea mocha este și acum făcut din oțel, funcționând în același mod, închizându-se cu gestul tipic de înșurubare.

Ambele sisteme de espresso și de cafea mocha, au revoluționat modul în care italienii își pregătesc și își beau cafeaua.