• Tipăriți
  • Preferințe
Amestecurile Lavazza premium vin din cele mai bune plantații de cafea

Plantele de cafea au nevoie de climatul potrivit în care să crească: umbră, căldură, umiditate și un sol ușor acid bogat în substanțe nutritive. Climatul trebuie să fie constant, fără schimbări drastice de temperatură. De aceea locul ideal pentru aceste plante delicate este la Tropice, o suprafață de 5,000 km în jurul Ecuatorului.

Cele mai bune regiuni de creștere sunt în America de Sud, Africa și o parte din Asia. Faimoasele plantații de cafea, de asemenea, folosite să furnizeze cafea pentru amestecurile Lavazza, pot fi găsite în Costa Rica, Guatemala, Ecuador, Columbia, Brazilia, Etiopia, Kenya, și Vietnam.

La Tropice, plantele de cafea cresc la o temperatură ambientală cu o medie anuală de 25°C, fără modificări termice majore. Soarele răsare întotdeauna la 6a.m. și apune 12 ore mai târziu. În aceste regiuni, nu există anotimpuri așa cum le cunoaștem în Europa.

Umbră, căldură și umiditate. Cafeaua crește bine la Tropice, cu o temperatură medie anuală de 25°C
Arabica - Cafeaua care iubește altitudinea

Plantele de cafea se dezvoltă în aceste zone. Diferite specii de plante de cafea cresc la diferite altitudini, între 200 și 2,000 metri. Din cele 80 de specii, numai două sunt utilizate în mod obișnuit în producția comercială: Cafeaua Arabica și Cafeaua Robusta, de asemenea, cunoscute sub numele de Cafea Canephora.

Cafeaua Arabica la altitudini de 600m deasupra nivelului mării, de aceea este cunoscută sub numele de cafea “de ținut muntos”. Boabele de acest soi sunt considerate unele dintre cele mai fine, în mare parte pentru că le ia o perioadă lungă să se coacă (până la 11 luni).

Arabica are o aromă foarte parfumată cu o notă amară, și conține mai puțină cofeină față de celelalte specii. Aroma sa rafinată o face foarte populară printre cunoscători. Cafeaua Arabica se găsește în 70% din cafele și în toate amestecurile, inclusiv în produsele Lavazza cele mai fine și sofisticate.

Arabica și Robusta cresc la altitudini diferite, și sunt folosite în amestecurile Lavazza în diferite procente
Robusta – Un bob cu un conținut puternic de cofeină

Cafeaua Robusta, cealaltă specie de cafea cu gust plăcut, crește la altitudini mai joase decât Arabica, între 200 și 600m deasupra nivelului mării. Este folosită în restul de 30% din producția de cafea din lume. Caracteristica sa principală este conținutul său de cafeină: două ori mai mare față de cel al cafelei Arabica. Acesta este motivul pentru care este utilizat în principal în amestecuri puternice. După cum indică și numele, Robusta este de asemenea mai rezistentă la influențele climatice și boli, spre deosebire de cafeaua Arabica.

Particularitatea plantelor de cafea este că cireșele și florile cresc în același timp, deoarece un nou ciclu de înflorire incepe cu fiecare precipitație. Drupele de cafea sau cireșele sunt culese în timp ce noile boabe încă înfloresc. Există două tehnici de recoltare: culesul, care este mai selectiv și mai blând sau jupuire, care este realizat cu ajutorul unei mașini.