• Tipăriți
  • Preferințe

OMUL CARE BEA PRIMUL ESPRESSO ÎN COSMOS

3 Mai 2015, 12:44 GMT

O vis închipuit devine o realitate.

Astăzi, Samantha Cristoforetti a devenit nu numai prima femeie italiană care a mers în spațiu, dar și primul astronaut din istorie care a băut un espresso italian autentic pe orbită.

De fapt, datorită revoluționarei cafetiere ISSpresso, Samantha și ceilalți membrii ai echipajului Stației Spațiale Internaționale au savurat un autentic espresso Lavazza, folosind aceleași capsule de cafea Lavazza ca pe Pământ.

ISSpresso este prima cafetieră pe bază de capsule capabilă să funcționeze în condiții extreme și a luat numele de la Stația Spațială Internațională (ISS), unde este instalată.

Este produsul unui proiect derulat între Lavazza și Argotec, compania italiană de inginerie specializată în design-ul sistemelor aerospațiale și un lider european în prepararea mâncării hrănitoare și sănătoase pentru consumul în spațiu.

Parteneriatul dintre Argotec si Lavazza, în parteneriat cu Agenția Spațiială Italiană (ASI), arată cum sinergia dintre două companii italiene cu sediul în Torino reprezentând cele mai bune din industria lor, poate duce la rezultate extraordinare de importanță internațională.

ISSpresso este o veritabilă bijuterie inginereasca și tehnologică, capabilă să facă un espresso în condiții de imponderabilitate. O provocare tehnologică ce îndeplinește cerințele exigente impuse de NASA și de către Agenția Spațiială Italiană (ASI), în termenii de funcționalitate și siguranță tehnică.

Aceasta etapă științifică importantă și de realizare inginerească ajută de asemenea la înțelegerea noastră asupra principiilor dinamicii fluidelor și a condițiilor microgravității, în plus față de contribuția îmbunătățirii vieții astronauților de pe ISS.

Un alt record stabilit de ISSpresso se referă la timpul său de dezvoltare rapidă de aproximativ 18 luni, cu mult mai scurt decât media proiectelor spațiale. Cafetiera este atât de complexă încât cântărește aproximativ 25 kilograme din moment ce există back-up-uri ale tuturor componentelor din motive de siguranță, în conformitate cu specificațiile convenite cu ASI.

Sistemul cu capsule inovator este capabil să prepare de asemenea o cafea lungo sau băuturi calde, precum ceai, infuzii sau supă, astfel că mâncarea poate fi de asemenea rehidratată. Anumite soluții adoptate au condus la patente internaționale, care vor fi folosite atât pentru misiuni spațiale viitoare cât și pentru utilitatea imediată terestră.