• Tipăriți
  • Preferințe

Arabica și cafea Robusta

Două specii, amestecuri infinite

Planta de cafea face parte din familia Rubiaceae, genul cafea, care include aproximativ 90 de specii.

Trei specii sunt cele mai importante pentru industria cafelei: Cafeaua Arabica, Cafeaua Canephora (cunoscută și sub numele de Cafea Robusta), și Cafeaua Liberica. Un arbust mereu verde, cafeaua crește între Tropicul Racului și Tropicul Capricornului.

Plantațiile de cafea necesită multă apă, în special în faza de vegetație completă.

Cafeaua Arabica, cu numeroasele sale soiuri (Bourbon, Catui, Caturra, Catimorra, Mundonovo, etc.) reprezintă în zilele noastre două treimi din producția de cafea din lume. Planta este destul de delicată și necesită o mai mare grijă decât soiul Robusta. Boabele au formă ovală alungită, de culoare verde-albăstruie și înfățișează o scobitură abia vizibilă.

Habitatul cafelei Arabica este la o altitudine cuprinsă între 600 și 2000 de metri – cu cât crește mai mult, cu atât sunt mai bune la aromă și gustul boabelor.           

Cei mai mari cultivatori sunt țările din America Centrală și de Sud, dar o calitate excelentă poate fi, de asemenea, găsită în unele zone din Africa și Asia. Piața oferă o gamă largă de cafele Arabica, iar diversitatea aromei reflectă țara lor de origine și multitudinea soiurilor.    

Cafelele Arabica sunt bogat aromate, cu un gust dulce acrișor. Nivelul de cofeină este mai mic decât cel din soiul Robusta, la aproximativ 1.4% în cafeaua verde.

Arabica

Robusta

Cafeaua Canephora (Robusta) este răspândită în Africa, Asia, și Indonezia, și numără astăzi aproximativ o treime din producția mondială. Aceasta crește la altitudini între nivelul mării și 600 de metri, unde suportă climate foarte calde și umede, cu temperaturi maxime de peste 30°C.
După prăjire, rezultatul este o cafea deosebită cu aromă de ciocolată și gust persistent.