• Tipăriți
  • Preferințe

CALITATEA ÎNCEPE DE LA ÎNCEPUT

Procesele de recoltare și de inițiere sunt de asemeni esențiale pentru calitatea cafelei

Doua sisteme de recoltare sunt utilizate cel mai des în creșterea cafelei:

  • Culesul: culesul cafelei este un proces complet manual în care sunt selectate boabele coapte și alese una câte una, solicitând culegătorii să se rotească în timpul recoltei de mai multe ori. Acesta produce o cultură mai uniformă de înaltă calitate.
  • Separarea: separarea cafelei este un proces care poate fi manual sau mecanizat, în care întregul fruct este înlăturat din coajă dintr-o singură mișcare atunci când ajunge la o maturitate medie. Deseori este nevoie de o verificare suplimentară pentru a elimina impuritățile și boabele necoapte sau fermentate.

Următorul pas este de extragere a boabei din coajă, folosind o metodă de prelucrare umedă sau prin uscare:

  • prelucrarea umedă este folosită pentru fructe recoltate prin culegere și produce o cafea clasificată ca fiind curată sau ușoară, de o calitate foarte apreciată și cu un aspect uniform, fără defecte. Această metodă de procesare necesită folosirea fructelor de consistență și maturare uniformă. O masină înlatură coaja de boabele care sunt apoi puse în apă la fermentat, pentru a elimina mucilagiul (pulpa). 

 

 

Boabele sunt apoi spălate si lăsate să se usuce la soare sau într-un uscător. În urma procesului de decorticare se elimină și cele două membrane de protecție rămase.

  • Metoda procesului de uscare produce un tip de cafea uniformă ca aparență, cunoscută ca fiind naturală. Fructul tocmai recoltat este expus la aer și soare timp de trei săptămâni. Expunerea la soare este urmată de acţiunea mașinăriilor de a elimina coaja, pulpa și membranele protectoare.
  • Există și o metodă de procesare care produce o cafea semi-spălată și utilizează o mașinărie pentru a înlătura coaja și pulpa, folosind apa doar pentru spălare. Boabele sunt apoi lăsate să se usuce la soare sau într-un uscător.