• Tipăriți
  • Preferințe

REȚETE REGIONALE DE LAVAZZA

O Călătorie Italiană Cu Lavazza: cinci rețete regionale de espresso reinterpretate de către Centrul de Formare

Pentru a marca ocazia, Centrul de Formare Lavazza a efectuat o cercetare istorică de redescoperire a cinci rețete tipice din regiunea Italiei.

Aceste cafele regionale au fost codificate și reinventate pentru a oferi publicului ce vizitează Salone del Gusto rețetele inovatoare și exclusive ce reflectă toate valorile companiei: tradiție, inovare, design și aroma naturală.

Toți vizitatorii de la Salone del Gusto au avut oportunitatea de a gusta aceste rețete care nu mai fuseseră propuse înainte și să împrumute idei de la tradiția espresso, care în anumite regiuni ale Italiei este servit cu ciocolată, frișcă, alune, migdale, mentă și lichioruri.

Cele cinci rețete Lavazza au fost servite cu biscuiți - dintre care unele de la Slow Food Persidia - pentru a face experiența și mai bogată.

Il caffè padovano
Caffè padovano Rețeta este servită cu “Zaeti”

The Caffè Padovano este o adevărată provocare, deoarece este un espresso făcut cu adaos de sirop de mentă, spumă de lapte și un praf de cacao amărui deasupra. Centrul de Formare a destructurat ingredientele pentru a le menține individualitatea, chiar și în spațiul unui pahar mic. Prin urmare, un ganache de mentă realizat folosind ciocolată albă, frișcă și mentă albă este folosit pentru a tapeta interiorul paharului. Apoi este adăugat espresso, împreună cu un praf de cacao.

Zaeti
În regiunea Veneto toate dulciurile “tentante” sunt denumite “golosessi.” Cele Zaeti sunt printre ele, și chiar în secolul al XIX-lea Pellegrino Artusi le-a descris în nemuritoarea sa carte de bucate, Știința în Bucătărie și Arta de a Mânca Bine: numele, care înseamnă “micii galbeni”, provine de la faptul că acestea sunt făcute din mălai, amestecat cu unt, zahăr și stafide.

Il Caffè alla nocciola
Caffè napoletano Rețeta este servită cu “Raffioli”

The Caffè napoletano vine din Campania și este o revizuire a unei invenții recente, create în Napoli, în anii 1990. Acolo unde tradițional este pur și simplu cafea cu garnitură de pastă de alune, Lavazza începe cu o cremă pufoasă făcută prin frecarea cafelei, cu zahăr și pastă de alune până la omogenizare, iar apoi este servită cu espresso Lavazza. Notele intense și netezimea acestei specialități oferă un amestec irezistibil de cald și rece, dulceață și intensitate, cafea și alune.

Raffioli
“Raffiolo” înseamnă “raviolo”, iar acesta este numele biscuitului creat în secolul al XVII-lea de către maicile mănăstirii din San Gregorio Armeno (Napoli), făcut special pentru Crăciun. Sunt trei versiuni de Raffiolo – simplu, stil Sorrento și cassata — dar esența este întotdeauna aceeiași: o prăjiturică ovală îmbrăcată în glazură albă sau gem de caise. Poate fi umplut cu ricotta, coajă de lămâie confiată, ciocolată și fistic.

La Moretta fanese
Moretta fanese Rețeta este servită cu “Beccute”

The Moretta fanese a fost din punct de vedere istoric un tonic pentru navigatori: espresso, anason, rom și coajă de lămâie. Este un amestec pe care marinarii Marchigian l-ar bea după amiaza ca un pick-me-up. Moretta Lavazza a fost reinventată cu o spumă pufoasă de anason, rom și coniac, combinate cu lapte și smântână integrale, care plutesc în partea de sus a espresso-ului. Așa cum este tradițională în Fano, este servită într-un pahar mic. Moretta este apoi garnisit cu coajă de lămâie confiată.

Beccute
Beccute sunt dulciuri tipice din regiunea Marche care par să se întoarcă în timpul poetului Giacomo Leopardi (numite Beccutele lui Leopardi). Biscuiții, preparați cu fructe uscate și nuci, sunt făcuți de obicei pentru Postul Mare sau Crăciun - în funcție de zonă - și numele vine probabil de la cuvântul “beccate” (ciugulit), deoarece forma lor de cocoloașe face să vrei sa le ciugulești.

Il Caffè alla salentina
Caffè alla salentina Rețeta este servită cu “Biscotti di Ceglie”

Caffè alla salentina în mod natural are gust de vară. În tradiția regiunii Puglia, espresso îndulcit este turnat într-un pahar cu gheaţă, cu un adaos specific sudului Italiei: lapte de migdale. Inovația introdusă de către Centrul de Formare este combinația a ceva rece cu migdale, folosind înghețată Fiordilatte “Lait” de la “Gelateria Alpina”, îmbogățită cu pastă de migdale prăjite. Un aparat special de făcut înghețată este folosit la faţa locului pentru a face o lingură de înghețată pentru partea de jos a paharului. Cafeaua este apoi turnată peste ea, creând un contrast între răcoarea de înghețată și căldura unui espresso, cu aroma migdalelor care se amestecă cu aroma de cafea. Rezultatul este o specialitate delicioasă care se mănâncă cu lingura.

Biscotti di Ceglie
Ceglie Messapica, în Brindisiarea, este capitala ținutului migdalelor din Italia: se pare ca acolo există în jur de patruzeci de varietăți. Expresia lor cea mai sublimă este cunoscută sub numele de “piscquett'l”, mici biscuiți preparați cu migdale, dintre care unii sunt îmbrăcați în cremă și restul prăjiți. Ei sunt nelipsiți de la petreceri și ca mărturii la nunți, serviți de asemenea în versiunea lor glazurată. The Biscotti di Ceglie sunt un prezidiu Slow Food.

Bavareisa torinese
Bavareisa torinese Rețeta este servită cu “Paste di Meliga”

The Bavareisa torinese este un precursor din secolul al XVIII-lea al bine cunoscutului “bicerin.” Ingredientele sunt aceleași ca cele utilizate pentru faimosul său "nepot" - cafea, ciocolată și frișcă - dar în Bavareisa acestea sunt amestecate în loc sa fie puse în straturi. În noua versiune de Lavazza doar ciocolata - Extra Bitter a lui Guido Gobino, 63% topită la bain-marie - și cafeaua sunt amestecate. Crema, îndulcită cu zahăr și subțiată cu lapte, este turnată deasupra, astfel încât textura, aromele și temperaturile se combină delicios pe măsura ce este băută.

Paste di Meliga
Favorite în Piedmont, Paste di Meliga sunt biscuiți preparați cu mălai, pe care oamenii odată îi foloseau să îi scufunde într-un pahar de vin Barolo la sfârșitul mesei. Astăzi, ei tind sa fie serviți cu Moscato d’Asti, Passito sau - în versiunea care îți lasă gura apă - sabayon. Paste di Meliga sunt un prezidiu Slow Food.