• Tipăriți
  • Preferințe

EGIPT

Cairo, prima capitală a cafelei din lume

EGIPT - Cairo, prima capitală a cafelei din lume. EGIPT Cairo, prima capitală a cafelei din lume.



Consumul de cafea din Egipt s-a dezvoltat datorită misticilor musulmani Sufi, care o foloseau în timpul rugăciunilor. Băutura a căpătat rapid un rol socio-cultural: până spre sfârșitul secolului 17, Cairo avea deja 643 de "bayt qahwa", cafenele ce au devenit locuri de întâlnire și centre culturale.
 

Chiar și azi băutul cafelei reprezintă o ocazie socială pentru egiptenii din toate păturile sociale. În multe cazuri o cafenea devine un fel de cerc literar sau club politic iar ambianța comfortabilă și liniștită o face locul ideal pentru a discuta afaceri, dealtfel multe cafenele putând fi găsite în piețe, unde negustorii se întâlnesc să negocieze.
În Egipt cât și în Siria la comandarea cafelei trebuie să specifici cât zahăr preferi, deoarece la preparare se folosește apă îndulcită. Poți alege între puțin dulce (arriha), dulce (mazboot) sau foarte dulce (ziyada). Cafeaua amară se bea la ocazii triste, cum ar fi ceremoniile funerare.
 

EGIPT - Rețete REȚETE




Kahwa bl baharat
- Cafea turcească condimentată
Versiunea condimentată a cafelei clasice turcești, tipică orașului Alexandria
 

Ingrediente:

  • 2.5 kg (8.8 oz) de cafea prăjită măcinată în stil turcesc
  • 100 g (3.5 oz) de cardamom verde pudră
  • 50 g (1.7 oz) de pudră de nucșoară
  • 25 g (0.8 oz) de cuișoare pudră
  • 10 g (0.3 oz) de gumă de mastic (mastika) măcinată
  • 3 cești cu apă
  • zahăr după gust

Preparare:
Se pregătește amestecând toate ingredientele uscate împreună. Într-un aparat de cafea turcesc (kanarka) se adaugă trei căni de apă rece și trei vârfuri de linguriță din mixtura de cafea condimentată și zahăr după gust.

Se amestecă bine și se ține pe foc până fierbe cafeaua și face spumă la suprafață. Se servește imediat, adăugându-se câteva linguri de caimac în fiecare ceașcă peste care se toarnă imediat cafeaua.


Basbousa bil loz - Prăjitură cu griș și migdale
Unul dintre deserturile favorite ale egiptenilor, este prăjitura cu griș (simeet) și se servește de preferat la micul dejun, cu frișcă (eshta) sau gem.
 

Ingrdiente:

  • O cană de griș
  • O cană de migdale
  • 180 g (6.3 oz) de unt
  • O mână de migdale decojite
  • Pentru sirop (sharbaat)
  • 3 căni cu apă
  • 2 căni de zahăr
  • 1 lămâie stoarsă


Pregătirea:
Se pregătește un sirop prin fierberea apei cu zahăr și a sucului de lămâie pentru câteva minute. Între timp se taie migdalele fin și se prăjesc în unt împreună cu grișul, pentru 15 minute, până încep să se caramelizeze. Se transferă amestecul într-un vas de metal uns, împrăștiind pe toată suprafața și se bagă la cuptor, la 180°C (350°F), până capătă o nuanță aurie. Siropul fierbinte se scoate din cuptor și se adaugă deasupra.