• Tipăriți
 • Preferințe

ETIOPIA

Primii băutori de cafea

ETIOPIA - primii băutori de cafea ETIOPIA Primii băutori de cafeaCafeaua Arabica își are originile, de fapt, în Etiopia și nu în Brazilia cum des este crezut. Etiopienii au fost primii care au descoperit cafeaua. Există multe mituri și legende legate de descoperirea cafelei: cea mai cunoscută este povestea unui tânăr cioban, Kaldi, care a observat proprietățile regeneratoare ale cafelei după ce și-a urmărit caprele ronțăind boabele coapte ale arborelui de cafea.

 

Descendenții direcți ai primilor băutori de cafea au fost Oromo, un trib care a trăit în regiunea Kaffa pentru aproximativ 500 de ani. Tribul Oromo încă prepară cafeaua ca pe vremuri, folosind toate părțile comestibile ale plantei: din frunze se prepară o infuzie numită Kuti, din coji se face Hoja, o băutură diluată cu lapte, iar din boabele ușor prăjite se prepară Bunna Qela, o gustare plină de energie, ce conține sare și unt.

 

În alte părți ale țării, Buna, este un bine cunoscut ritual de preparare a cafelei negre. Cafeaua este prăjită de mână, măcinată în piuă și la final infuzată în jebena, un vas de teracotă tipic etiopian.


 

ETIOPIA - Rețetele REȚETE
Buna - 
cafea etiopiană
În regiunea Harar, grupurile Oromo, Larari, Amara și Somali prepară ceremonial cafeaua acasă folosind jebena. Cafeaua poate fi, de asemenea, condimentată și cu cardamom negru. În alte zone ale țării sunt folosite alte condimente, cu ar fi rădăcina de ghimbir în regiunea Kaffa și scorțișoara de-a lungul graniței sudaneze. Câteva comunități musulmane din regiunea Kaffa preferă să adauge sare în cafea, în loc de zahăr, sau să topească o linguriță de unt în ceașca de cafea.

 

Ingrediente pentru o jebena pentru 10 persoane:

 • un litru de apă (35 fl oz)
 • 16 lingurițe de cafea Arabica
 • jumătate de linguriță de cardamom negru (opțional)
 • zahăr după gust


Prepararea

Se clătesc boabele de cafea verde și se scurg bine. Într-o oală sau pe o tavă se prăjesc ușor la flacără medie și se amestecă, pentru a se prăji uniform.
Când boabele prind o culoare galben-aurie se pun în vasul de teracotă și se așaza deoparte să se răcească, și apoi se macină folosind o râșniță ori o piuă tradițională din lemn. Între timp, se toarnă apă în jebena și se așază la foc sau dacă e posibil, pe cărbune încins.
Când apa începe să fiarbă, se adaugă, gradual, cafeaua pulverizată în jebena. Se adaugă alte condimente dacă se dorește și se agită recipientul pentru a se amesteca băutura. Se aşază deoparte pentru 5 minute, sau până la 15 minute pentru o cafea mai concentrată. Se filtrează băutura în cești de ceramică și se servește.


Kuti - Frunze de cafea înmuiate
Această băutură este foarte răspândită în regiunea Harar, printre triburile Oromo și Somali. Se prepară cu frunze de cafea Arabica culese din copac și puse la soare la uscat (amertassa). În regiunea Kaffa, această băutură se prepară cu frunze căzute.

Ingrediente:

 • 1 litru (35 fl oz) de apă sau lapte, sau ambele în măsuri egale
 • 2 mâini de frunze de cafea Arabica
 • Zahăr sau sare după gust

Preparare
Se pârjolesc ușor frunzele deasupra focului. Se rup în bucăți cu degetele. Apa se fierbe separat într-un ceainic metalic mare. Se adaugă frunzele și se continuă fierberea la foc mediu pentru încă 15 minute. Se adaugă zahăr după gust și se servește în ceașcă de ceai.


Hoja - "Cafea" Arabica din membrane.
Aceasta este băutura tonică pe care cultivatorii de cafea, fermierii și pastorii din regiunea Harar o iau cu ei la câmp pentru a-și potoli setea după ce mestecă frunze.

Ingrediente:

 • 1 litru (35 fl oz) de apă
 • 4 mâini de membrane de cafea
 • 250 ml (8,8 fl oz) de lapte

Prepararea
Se clătesc membranele de cafea în jet de apă. Se scurg bine și se prăjesc ușor pe o tavă încinsă. Apa se fierbe separat într-o cratiță mică. Se adaugă membranele prăjite și se continuă fierberea la foc mediu pentru încă 15 minute. Se adaugă laptele și se pune deoparte pentru 5 minute. Se strecoară și se servește fierbinte.


Bunna qela - Cafea prăjită cu unt și sare
Cafeaua, prăjită cu unt topit și aromată, cu un amestec din mai multe condimente (cardamom, usturoi, chimion, turmeric, schinduf, busuioc, ghimbir, cuișoare, ardei lung și alte ierburi aromatice locale). Preparatul este servit ca aperitiv în unele regiuni sau ca înlocuitor al cafelei când nu poate fi preparată în mod tradițional.

Ingrediente:

 • 450 g (15,9 oz) de boabe de cafea Arabica
 • 450 g (15,9 oz) unt condimentat
 • sare după gust

Preparare
Se prăjesc boabele de cafea pe o tavă metalică la foc moderat, avându-se în vedere să nu se ardă și să fie prăjite uniform. Se amestecă apoi boabele, încă fierbinți, cu untul condimentat și cu sarea, și se depozitează într-un recipient sigilat.


Yebunna Tejj - Vin de miere aromat cu cafea
Tejjeste o băutură alcoolică (6-9 % vol.) consumată de obicei de comunitățile ortodoxe la sărbători și în special la nunți. Foarte populară dar mult mai scumpă decât berea obișnuită, este în general produsă din miere de înaltă calitate. Sunt diverse rețete regionale dar iată una specială, aromată cu cafea.

Ingrediente:

 • 360 g (12,6 oz) de frunze de Gesho (Rhamnus Phinoides)
 • 1 litru (35 fl oz) de miere pură
 • 3.8 litri (134 fl oz) de apă
 • 450 g (15,9 oz) de boabe de cafea

Preparare
Într-un vas mare se amestecă mierea cu apă, apoi mixtura se mută într-o sticlă ori într-un recipient din oțel și se lasă la fermentat, pentru trei zile, într-un loc călduros. Se fierb 1,5 litri (52 fl oz) de mixtură la foc mediu pentru 15 minute, împreună cu gesho. Se strecoară și se lasă preparatul să se răcească. Se adaugă apoi, împreună cu frunzele, la restul de mixtură de miere și apă. Se lasă la fermentat pentru încă 5 zile. Când mixtura începe să fermenteze, se înlătură gesho cu o strecurătoare și se lasă la fermentat pentru încă 24 de ore.
Se prăjesc, apoi, boabele de cafea, se răcesc, se feliază mărunt și se pun în prealabil într-un tifon înainte de-a fi adăugate în băutură. Se țin pentru 15-20 de zile într-un recipient închis etanș pentru a permite aromelor să se dezvolte. În acest punct băutura poate fi îmbuteliată.