• Tipăriți
 • Preferințe

IORDANIA

IORDANIA - Beduinii și băieții cafelei

IORDANIA - Printre beduini și coffee boys IORDANIA Printre beduini și coffee boysÎn trecut, Iordania era încă o importantă țară în care se comercializa cafeaua. Ambarcațiuni pline cu prețioasa cafea Arabica din docul folosit al Yemen-ului până în portul Aqaba al Iordaniei. Cafeaua era descărcată pe convoaiele de trenuri Beduine care călătoreau către Iran și Irak. Cafeaua a devenit foarte curând o parte a culturii Iordaniene și, chiar și în ziua de azi, triburile Beduine încă o prepară în mod tradițional. În deșertul Wàdi Rum, cafeaua se bea în felul următor: prăjită, amară și ușor condimentată, infuzată pentru 6 ore și fiartă de mai multe ori.

Rezultatul este o fiertură numită khamir, sinonim cu ospitalitatea și belșugul care sunt oferite oaspeților în timpul jaha, ceremonia de preparare a cafelei. Ceremonia jaha se încheie cu trei sorbituri ce simbolizează ospitalitatea, o primire călduroasă și fericirea. 

În orașe, unde oamenii abordează mai occidental viața și munca, pauzele de cafea sunt lăsate în seama unui "coffee boy", un angajat a cărui sarcină este să prepare cafeaua și să întrețină clienții și managerii companiei. "Coffee boy" este un expert în diferitele tipuri de cafea — arăbească, turcească ori espresso — și regatul său îl reprezintă o cameră echipată cu o plită, o chiuvetă, dulapuri și tot ce are nevoie pentru a-și duce la bun sfârșit atribuțiile.

 

JORDAN - Rețetele REȚETE
Qahwa sada - Cafea Beduină

Ingrediente:

 • 200 g (7 oz) de cafea verde
 • 10 g (0.3 oz) de cardamom verde
 • Apă

Preparare
Se prăjesc boabele de cafea verde la foc mediu, amestecând constant cu o lingură până își schimbă culoarea în maro închis. Se pisează cafeaua într-o piuă de lemn. Se adaugă 20 de lingurițe de cafea într-un litru (35 oz) de apă fierbinte. Se așază ulciorul pe aragaz și se fierbe pentru încă 20 de minute la foc mic. Între timp, se macină semințele de cardamom în piuă și, se pune o linguriță cu vârf într-un ibric arăbesc de cafea, care urmează a fi umplut cu cafeaua fiartă anterior.
Se așază apoi totul iar pe aragaz, la foc mic. Se ridică de pe foc dar se mai așază la fiert iar pentru câteva secunde, apoi se servește fără zahăr. Doza de cardamom poate fi mărită până la o proporție de două părți cafea și o parte cardamom, și timpul de infuzare extins.


Knafè bl Jibn - Spaghete subțiri prăjite, cu sirop de zahăr și brânză

Ingrediente:

 • 600 g (21 oz) de konafa (aluat subțire oriental))
 • 50 g (1.7 oz) brânză proaspătă nesărată
 • ½ pahar de unt topit
 • Pentru sirop (ater)
 • 3 pahare de zahăr
 • 1 pahar de apă
 • 1 linguriță de suc de lămâie

Preparare
Se topesc toate ingredientele pentru sirop într-o tigaie mică. Se pun deoparte.
Se unge o tavă pentru copt rotundă de 20 cm (8”), se acoperă cu un strat gros de 2 cm (0.8'') aluat konafa și se pun în cuptorul deja încins până se rumenesc (aproximativ 15 minute). Se scot de la cuptor. Se acoperă uniform aluatul cu brânză, apoi un strat subțire de konafa deasupra și se presează ușor suprafața. Se continuă coacerea încă 15 minute si, când desertul prinde o culoare aurie, se învelește în siropul de zahăr. Se taie felii și se servește cald.