• Tipăriți
  • Preferințe

JAVA (INDONEZIA)

Mister și legende: Luwak și tradițiile străvechi

JAVA (INDONEZIA) - Mister și legende: Luwak și tradițiile străvechi JAVA (INDONEZIA) Mister și legende: Luwak și tradițiile străvechi




Când vine vorba de cultura de cafea, Java este cea mai interesantă dintre insulele Indoneziei, datorită simbiozei variatelor comunități: Indo-Budistă, Orientală, Musulmană și Occidentală. Cafeaua a ajuns în Java abia în 1706. Era importată de negustorii olandezi care vroiau să înceapă cultivarea sa într-un climat tropical. Primele culturi ale varietății Java, au fost un real succes dar, o epidemie ce afecta cafeaua a dus la o preferință pentru varietăți mai rezistente.

Insula deține o extrem de valoroasă, aproape legendară varietate, spre exemplu Luwak, care poate fi extrem de scumpă. Este obținută datorită procesului de digestie a Luwak-ului, un mic mamifer care iubește boabele de cafea. Aparent, enzimele, secretate prin procesul de digestie al animalului, reduc gustul amar al cafelei și-i conferă o aromă specială.



În Java, cafeaua este parte a unei misterioase tradiții, și anume, venerarea Bizonului Alb, un animal magic, căruia i se aduc ca ofrandă banane și cafea. Este foarte importantă, de asemenea, în ceremoniile funerare, în care decedatului i se urează "drum bun" cu o ceașcă de cafea și un pachet de țigări. Cafeaua este folosită și în ritualurile de înfrumusețare cum ar fi masajele, exfolieri și măști de față, astfel profită din plin de proprietățile sale terapeutice și cosmetice.
 

JAVA - Rețetele REȚETE





Kopi Santen - Cafea cu cremă de cocos

Ingrediente:

  • jumatate de nucă de cocos
  • 1 linguriță cu vârf de cafea măcinată
  • două treimi de pahar de apă fierbinte
  • o treime de pahar de cremă de cocos
  • 3 lingurițe de zahăr de palmier
  • apă cât e nevoie

Prepararea cremei de cocos
Se alege o nucă de cocos coaptă, plină cu suc. Se face o gaură in scoarța nucii de cocos, se extrage lichidul și se pune deoparte.




Cu un obiect greu, ferm se lovește întreaga suprafață a fructului, rotind-o în palma stângă în astfel încât coaja să se desprindă mai ușor de miez. Apoi, cu o lovitură fermă, se deschide și se separă coaja de miez. Se dă pe răzătoare jumătate de fruct, într-un castron. Se acoperă cu aceeași cantitate de apă, se amestecă bine și, se filtrează și se stoarce mixtura pentru a extrage cât mai multă cremă. Se pune deoparte. Pentru a face rețeta mai simplă, se poate prepara crema de cocos în prealabil. Poate fi gasită în aprozarele orientale.
 

Preparare
Se toarnă o linguriță cu vârf de cafea într-un pahar și se umple 2/3 cu apă fierbinte. Se adaugă zahăr și se amestecă ușor până se dizolvă. Se toarnă apoi în crema de cocos și se servește.
 

Variații
În Java de vest se prepară o variantă condimentată numită bajigur.



Kopi telur madu -  Cafea cu gălbenuș de ou și miere

Ingrediente (pentru o porție):

  • 1 linguriță cu vârf de cafea
  • 3 lingurițe de zahăr de palmier
  • 1 gălbenuș de ou
  • 4 lingurițe de miere
  • apă ferbinte

Preparare
Se adaugă trei lingurițe de zahăr de palmier, o linguriță de cafea și un gălbenuș de ou într-un pahar și se amestecă, până când mixtura devine cremoasă dar fluidă. Se toarna apă fierbinte peste și se îndulcește încă puțin cu 4 lingurițe de miere, amestecând continuu, până se amestecă ingredientele. Se servește fierbinte.

 

Kopi Jahe - Cagea cu ghimbir

Ingrediente (pentru o porție):

  • 1 linguriță cu vârf de cafea măcinată
  • jumătate de linguriță de ghimbir pudră
  • 3 lingurițe de zahăr de palmier
  • 1 pahar de apă fierbinte

Prepararea ghimbirului pudră
Se spală bine o rădăcină de ghimbir, se taie felii subțiri și se bagă la cuptor, la foc mic, până se usucă. Se scoate când este foarte uscată, se mărunțește într-o piuă și se cerne.
 

Preparare
Se pune cafeaua cu ghimbirul și zahărul de palmier într-un pahar. Se toarnă apă fierbinte, se amestecă bine și se servește ca atare.