• Tipăriți
  • Preferințe

LIBAN

Toate cafelele lumii într-un singur oraș: Beirut

LIBAN - Toate cafelele lumii într-un singur oraș: Beirut LIBAN Toate cafelele lumii într-un singur oraș: BeirutÎn cosmopolitanul și occidentalizatul Beirut, cafeaua este servită în orice mod posibil: de la băutura tradițională beduină până la cafea turcească, condimentată ori americană, espresso și cafea albă (potrivită pentru cei ce nu tolerează cofeina). Departe de zonele urbane, tradițiile locale predomină, inclusiv neobișnuita băutura de cafea obținută din ghinde prăjite sau mate, o infuzie tipic sud-americană adusă de expatriații reîntorși din Brazilia.

În timp ce în Beirut, care a fost reconstruit de câteva ori după o lungă perioadă de lupte, cafenelele istorice nu mai există (excepție fac Gemmayzeh Cafè, locuri în care se întrunesc artiști, intelectuali și jucători de table în vârstă), în Tripoli încă poți regăsi câteva cafenele vechi unde oamenii beau cafea turcească printre nori de fum de narghilea.

Reprezentativi sunt și vânzătorii ambulanții de cafea, care oferă trecătorilor cafea turcească din coloratele lor bucătarii portabile, cafea în stil occidental din expresoare montate pe triciclete ori cărucioare, sau cafea preparată după o tradiție arabă, servită din căni mari de metal care au încorporat un element de încălzire.

LIBAN - Rețetele REȚETE

Cafea albă

Ingrediente (pentru 4 porții):

  • 4 lingurițe de apă din flori de portocal
  • 4 căni de apă minerală
  • zahăr sau miere după gust

Preparare
Se pune apă la fiert într-un ulcior, se adaugă zahărul sau mierea, cât apa este fierbinte, si se amestecă până se dizolvă. Deoparte se toarnă apa din flori de portocal în cești iar peste, apa îndulcită. Se servește fierbinte la sfârșitul mesei sau seara înainte de culcare având proprietăți foarte relaxante

Mouhallabieh - Tartă cu apă de floare de portocală

Ingrediente (pentru 4 porții):

  • 1 litru (35 oz) de lapte gras
  • 4 linguri de făină de orez
  • 150 g (5.3 oz) de zahăr
  • 100 g (3.5 oz) de fistic Aleppo natural, tocat
  • 2 linguri apă de floare de portocală

Preparare
Se fierbe laptele într-un vas de metal. Într-un vas separat, se dizolvă făina de orez în lapte rece apoi se adaugă în vasul de metal și se amestecă bine cu un tel. Se fierbe până amestecul devine spumos și se îngroașă. Apoi se adaugă zahărul și se amestecă bine până se dizolvă. Când mixtura începe să devină mai densă se adaugă apa din flori de portocal și se mai amestecă pentru ultima dată înainte de a se turna în căni. Se presară cu fistic tocat fin și se servește ca desert.