• Tipăriți
  • Preferințe

SENEGAL

Cafeaua sacră a lui Amadou Bamba

SENEGAL - Cafeaua sacră a lui Amadou Bamba SENEGAL Cafeaua sacră a lui Amadou Bamba




Într-o țară modernă precum Senegal, cafeaua are o lungă tradiție: chiar și azi, cafè Touba poate fi găsită pretutindeni. Această rețetă de cafea a fost perfecționată spre sfârșitul secolului 19 de către Sheikh Amadou Bamba, spiritualul și carismaticul lider al Murid Sufi, care se spune că au introdus cafeaua în țară.

Cafè Touba este aromată cu jarr (piper de Guineea) și cuișoare: acestea îi conferă o savoare foarte intensă și, conform inventatorului său, are proprietăți medicinale. Semnificaţia istorică și politică dată de Bamba este că, cafeaua a devenit un simbol al identității și apartenenței în comunitatea africană. De aceea Touba este populară aproape în exclusivitate în rândul senegalezilor.

Cafè Touba este băută peste tot în "tangana", cafenea regăsită pe străzile suburbane unde poți găsi exemple perfecte ale bucătăriei de stradă locale: mobilate cu bănci și mese mari, servesc de asemenea și mâncare și sunt aglomerați pe toată perioada zilei. Occidentalii preferă cafeaua la filtru pe stil franțuzesc ori cafeaua instantă, care pot fi savurate într-unul dintre puținele baruri coloniale rămase, și anume faimosul Safari Bar din Saint Louis.

SENEGAL - Rețetele REȚETE

 

 

Café Touba - Cafea senegaleză condimentată

Ingrediente pentru amestec:

  • Pentru fiecare 100 g (3.5 oz) de cafea Robusta boabe, încă verde:
  • 10 g (0.35 oz) de jarr (boabe de piper, Xylopia aethiopica)
  • 10 g (0.35 oz) de cuișoare (opțional)

Pentru infuzie:

  • 4 linguri de cafea amestecată cu condimentele
  • 800 ml (28 oz) de apă
  • Zahăr după gust





     

Preparare
Se prăjesc boabele de cafea într-o crăticioară metalică împreună cu boabele de piper și, dacă se dorește, se adaugă și cuișoarele. Imediat ce prind o culoare închisă, se lasă să se răcească și apoi se macină într-o piuă ori o râșniță de cafea. Se pune apa la fiert și, între timp se pregătesc patru linguri de amestec de cafea condimentat într-un filtru de tifon care se așază deasupra unui vas. Când apa s-a fiert, se toarnă ușor peste filtru și se lasă să picure prin amestecul de cafea. Se repetă operațiunea de 2-3 ori, adăugându-se zahăr între turnări, și se servește fierbinte.


Sendvișuri sau pain chargé - Baghetă umplută cu pui senegalez

Ingrediente:

  • 1 piept de pui tăiat cubulețe
  • 1 cățel de usturoi
  • jumătate de cub concentrat
  • jumătate de linguriță de piper
  • 1 ardei iute (opțional)
  • ulei de arahide
  • 1 baghetă
  • Maioneză sau unt (opțional)

Pentru sos:

  • 3 roșii
  • 1 ceapă
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • o jumătate de lămâie stoarsă
  • Sare

Preparare
Se asezonează cuburile de pui cu piper, usturoi cubulețe, ardei iute și cubul concentrat mărunțit. Se amestecă bine și se lasă mixtura să așeze, pentru puțin timp. Între timp se prepară sosul, cu roșiile tăiate cuburi combinate cu feliile de ceapă și se adaugă muștarul și sucul de lămâie. Se încinge uleiul de arahide în tigaie și se pune puiul la prăjit. Se taie bagheta în două, se unge cu unt sau maioneză, se umple apoi cu sote-ul de pui, se toarnă deasupra sosul de roșii și se servește cu o ceașcă de cafea.