• Tipăriți
  • Preferințe

SIRIA

O cafea... “pentru totdeauna”

SIRIA - O cafea... “pentru totdeauna” SIRIA O cafea... “pentru totdeauna”



Plimbându-te printr-un oraș sirian, vei regăsi des imense reproduceri ale ibricelor de cafea, deoarece sirienii consideră cafeaua ca făcând parte din stilul lor de viață și așa le place să o arate. Cafeaua este servită întotdeauna la ocazii importanteȘ de la întâlniri prenupțiale la ritualuri de purificare și funeralii.
 

Ritualul băutului de cafea poate transforma chiar și o vizită obișnuită într-o casă siriană, într-o ocazie solemnă. Ca și în Egipt, cafeaua în Siria este preparată cu apă îndulcită, de aceea trebuie să aflii cum o preferă invitații și, dacă e necesar, să prepari câteva ibrice îndulcite diferit. Cafeaua amară este rezervată ceremoniilor funerare, pentru că absența zahărului reflectă tonul sobru al ocaziei. Câteodată, când oamenii sunt îngrijorați în privința viitorului, întorc ceașca goală cu susul în jos și așteaptă ca zațul să creeze tipare, pe care apoi ei le "citesc".
 

Deși servirea cafelei este plăcută pentru gazdă, se așteaptă ca invitații să răspundă adecvat, cuvântul magic este Daïmé, care înseamnă "pentru totdeauna", sperând ca în casa în care s-a servit cafeaua să se regăsească mereu atâta generozitate.

SIRIA - Rețetele REȚETE




Kahwa - Cafea turcească cu cardamom


Ingrediente (pentru 4 porții):

  • 200 ml (7 fl oz) de apă
  • 4 lingurițe cu vârf de cafea combinată cu cardamom
  • Zahăr după gust (opțional)

Preparare
Se pune apă într-un ibric turcesc, se adaugă zahăr și cafea măcinată, și se amestecă ușor. Se așază ibricul pe aragaz până cafeaua începe să fiarbă. În momentul în care caimacul începe să se ridice, se dă la o parte. Cu o linguriță se pune o parte din caimac în ceștile de cafea. Se așază iar ibricul pe aragaz dar fără a se lăsa să fiarbă. Cu grijă se toarnă cafeaua în cești pentru a se evita dizolvarea caimacului.
 

Este o practică bună aceea de a nu adăuga zahărul după ce cafeaua s-a fiert, astfel sedimentele din zaț sunt lăsate să se așeze. Zahărul trebuie adăugat în apă înainte de a infuza cafeaua. Asta înseamnă că trebuie să ai câte un ibric pentru fiecare tip de cafea: fără zahăr (murrah), ușor îndulcită (mazboutah), sau foarte dulce (hilweh).


Baklawa - Produs de patiserie oriental cu fructe uscate

Ingrediente:

  • 500 g (17.6 oz) de aluat
  • 175 g (6 oz) unt topit
  • 120 g (4.2 oz) de fistic Aleppo, mărunțit

Pentru umplutură:

  • 1 kg (35 oz) de fistic Aleppo, mărunțit
  • 1 linguriță de apă de trandafiri (opțional)

Pentru siropul de zahăr (atar):

  • 500 g (17.6 oz) de zahăr
  • 370 ml (13 fl oz) de apă
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • 1 linguriță de apă din flori de portocal
  • 1 linguriță de apă de trandafiri

Preparare
Se unge o tavă de copt rectangulară de aproximativ 25 x 30 cm (10 x 12”). Se așază un strat de 5-7 foi de aluat în tavă și se unge cu unt topit. Se împrăștie fisticul mărunțit deasupra stratului și se acoperă cu 5-7 foi de aluat. Se unge iar cu unt topit. Cu un cuțit foarte bine ascuțit, se taie în forme de diamant. Se bagă tava la cuptor la 150°C (300°F) și se coace timp de 15 minute, până ce suprafața se rumenește.
Între timp, se dizolvă zahărul în apa cu sucul de lămâie și se pun la fiert pentru 15 minute, adăugându-se extractul din flori dacă se dorește. De îndată ce aluatul este gate, se scoate de la cuptor și se toarnă siropul fierbinte deasupra, pînă ce aluatul îl absoarbe pe tot. Se împrăștie fisticul mărunțit deasupra și se servește împreună cu o ceașcă de cafea turcească, aromată cu cardamom.