• Tipăriți
  • Preferințe

TUNISIA

Influența andaluziană și otomană

TUNISIA - Influența andaluziană și otomană TUNISIA Influența andaluziană și otomană



Într-o regiune precum Africa de Nord, unde ceaiul este băutura aleasă, coasta tunisiană face excepție. Cafeaua a fost adusă aici în timpul ocupației otomane în secolul 16 și a rămas populară până azi. Turcii au introdus și cultura cafenelelor, astfel că în 1846, din cele 102 cafenele din Tunis, jumătate erau deținute de turci.
Colonizarea franceză a introdus cafeaua în stil occidental, cu terase în aer liber și o clientelă cosmopolită. Poți găsi totuși cafenelele locale tradiționale, ascunse pe alei înguste unde bătrânii încă se întâlnesc la un joc de table și o narghilea.
 

Ibricul de cafea tunisian (zézoua) este încă foarte similar cu cel introdus de către otomani, dar cafeaua este diferită de cea turcească datorită gradului de prăjire și aromatizarea cu flori de portocal, inspirată din Andaluzia.



Combinația andaluză de flori și cafea s-a păstrat de asemenea și în obiceiul băutului cafelei împreună cu flori de iasomie, o tradiție evoluată în palatele aristocraților, care foarte curând a devenit obișnuită pretutindeni, în zilele de sărbătoare.
 

TUNISIA - Rețetele REȚETE





Café turk à l’eau de fleur d’orange - Cafea turcească cu apă din flori de portocal


Ingrediente (pentru 4 porții):

  • 4 căni cu apă
  • 4 lingurițe cu vârf de cafea măcinată turcească
  • Zahăr după gust
  • Câteva picături de apă din flori de portocal

Preparare
Se toarnă apă într-un ibric de cafea tradiţional (zezoua) și se pune la fiert. Se ia ibricul de pe aragaz, se adaugă zahărul și cafeaua măcinată. Se amestecă bine și se reașază pe aragaz la foc moderat, până începe să fiarbă din nou. Se toarnă cafeaua în cești și se adaugă în fiecare ceașcă puțin caimac format în ibric. La final se adaugă câteva picături de apă din flori de portocal și se servește fierbinte.

 

Variații
Ca alternativă la apa din flori de portocal, cafeaua poate fi aromată cu apă de trandafir sau coajă rasă uscată de portocală


Makroud - Biscuiți cuș-cuș din griș cu paste de curmal


Ingrediente pentru aluat:

  • 200 g (7 oz) de griș fin
  • ½ de linguriță de șofran
  • 20 g (0.7 oz) de unt topit
  • 10 cl (3.5 fl oz) de ulei vegetal
  • un strop de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 g (5.3 oz) de curmale Tunisiene (deglet el nour)
  • o portocală
  • jumătate de linguriță de scorțișoară pudră

Ingrediente pentru sirop:

  • 250 g (8.8 oz) de zahăr
  • 25 cl (8.7 fl oz) de apă
  • 75 g (2.6 fl oz) de miere
  • jumătate de lămâie
  • 5 cl (1.7 fl oz) apă din flori de mușcată (opțional)

Preparare
Se amestecă grișul cu șofranul, untul topit și uleiul vegetal. Se udă mixtura cu 10 cl (3.5 fl oz) apă călduță și se frământă până când aluatul devine elastic. După ce s-a frământat bine aluatul, pe un blat de masă, se așază 30 de minute într-o cârpă umedă.

Între timp, se prepară umplutura. Se taie mărunt curmalele fără sâmburi și se adaugă condimentele. Se frământă împreună cu aluatul și se fac trei batoane lungi. Cu restul aluatului se fac trei calupi de dimensiuni egale, se așază pe masă și se taie trei fâșii, care vor fi umplute cu mixtura de curmale. Se împăturește aluatul de foi în așa fel încât să se obțină trei franjuri lungi care vor fi aplatizate ușor. Se taie în forme de diamant. Se prăjesc pentru aproximativ 4 minute în baie de ulei încins, apoi se scufundă rapid în siropul preparat în prealabil prin mixarea tuturor ingredientelor. Se lasă la răcit, se scurge excesul de sirop și se decorează cu semințe de susan prăjite.