• Tipăriți
  • Preferințe

TURCIA

La curtea sultanilor

TURCIA - La curtea sultanilor TURCIA La curtea sultanilor



Cafeaua, de asemenea, a ajuns în Turcia în jurul anului 1500, mulțumită unei comunități de dervish-i (mistici islamici), care o foloseau în ritualurile lor religioase. Consumul de cafea a devenit repede popular în rândul tuturor claselor sociale, inclusiv sultanii și foarte curând a fost asimilat în viața de zi cu zi. Numărul barurilor și al cafenelelor s-a multiplicat în doar câțiva ani. Erau locuri unde oamenii se întâlneau să se relaxeze, să fumeze și să joace cărți, iar altele au devenit chiar centre culturale și artistice, frecventate de povestitori, muzicieni și intelectuali.
 

Cafeaua turcească întotdeauna a fost preparată diferit, fără condimente sau arome. O râșniță este folosită pentru măcinarea cafelei în locul mojarului sau a piuei, iar cafeaua este fiartă rapid, nu încet precum în tradițiile arabe și orientale. Chiar și azi, rezultatul este o infuzie închisă la culoare, licoroasă și foarte concentrată, însoțitorul perfect pentru rafinatele arome florale ale cofetăriei turcești.

TURCIA - Rețetele REȚETE




Rahat loukoums - Apă de trandafir și jeleu de fistic


Ingrediente:

  • 250 g (8.8 oz) de glazură de zahăr
  • 40 g (1.4 oz) de amidon de grâu dur
  • 6 dl (21 fl oz) de apă
  • 210 g (7.4 oz) de zahăr cubulețe
  • 1 lingură de apă de trenadafir
  • 50 g (1.7 oz) de fistic decojit sau muguri de pin

Preparare
Într-o cratiță de cupru sau emailată, se topește în apă amidonul și zahărul. Se așază pe aragaz la foc intens și se amestecă cu o lingură de lemn. Când începe să clocotească și să se îngroașe, se dă focul mai mic și se continuă amestecarea, având grijă să nu se lipească de cratiță. Este gata în momentul în care se îngroașă și devine elastică. Se adaugă apa de trandafir și fisticul mărunțit rudimentar, se amestecă bine și se întind pe o tavă rectangulară unsă. Se lasă să se așeze pentru 24 de ore, apoi se taie în cuburi cât mai mici, de aproximativ 2 cm (0.8”), care se îmbibă în glazura de zahăr, înainte de a fi servite împreună cu o cafea turcească.

Türk kahvesi - Cafea turcească

Ingrediente (pentru 4 porții):

  • 200 ml (7 fl oz) de apă
  • 4 lingurițe cu vârf de cafea turcească
  • 4 lingurițe de zahăr

Preparare
Se toarnă apa într-un ibric de cafea turcesc, se adaugă zahărul și cafeaua pudră și se amestecă ușor. Se așază ibricul pe aragaz până ce cafeaua începe să fiarbă. În momentul în care caimacul începe să se ridice, se dă la o parte. Cu o linguriță se pune o parte din caimac în ceștile de cafea. Se așază iar ibricul pe aragaz dar fără a se lăsa să fiarbă. Cu grijă, se toarnă cafeaua în cești pentru a se evita dizolvarea caimacului.