• Tipăriți
  • Preferințe

YEMEN

Dal “bunn” al “qishr”: le origini yemenite del caffè

YEMEN - De la bunn la qishr: originile cafelei yemenite. YEMEN YEMEN - De la bunn la qishr: originile cafelei yemenite.Cafeaua Arabica din Yemen, este una dintre cele mai bune din lume. Dar yemeniții, care au descoperit cafeaua în 1500, o apreciază pentru efectele sale, nu pentru calitate. Poți vedea asta prin popularitatea qishir-ului, o infuzie din coji de cafea, care este băută în timp ce mestecă frunze de qàt, un stimulent natural, pentru a-i mări efectul.

Qishr este cel mai obișnuit mod de preparare al cafelei în Yemen, în timp ce locuitorii deșertului beduin preferă să consume boabele de cafea deseori neprăjite (qahwa arbi).

Cafeaua a ajuns în Yemen în urmă cu aproximativ 500 de ani, din Etiopia. Chiar și atunci era deja băutura "oficială" a lumii islamice și era cunoscută sub numele de qahwa, "vinul Profetului". Marele ei succes i-a determinat pe yemeniți s-o cultive ei înșiși. Mulțumită poziției strategice a Yemenului, care este o răscruce pentru rutele de caravane și a portului său bine poziționat, Mocca, o prosperă industrie s-a născut. Chiar și acum, aproape toată producția de cafea a țării este destinată piețelor străine.

 

YEMEN - Rețetele REȚETE
Qahwa Sana’a ni - Cafea în stil Sana’a

Ingrediente pentru amestec:

  • 1 kg (35.3 oz) de cafea Arabica
  • 150 g (5.3 oz) de rădăcină de ghimbir uscată
  • 100 g (3.5 oz) de scorțișoară bețe

Preparare
Se prăjesc, foarte puțin, boabele de cafea Arabica, într-o tigaie mare. Se pun deoparte să se răcească puțin și apoi se mărunțesc într-o piuă împreună cu condimentele. Se fierb 4 căni de apă într-un ibric clasic tradițional (jamana) și se adaugă 4 lingurițe cu vârf din sortimentul de cafea. Se amestecă bine și se continuă fierberea, pentru încă 15 minute. Se servește în pahare.


Variații
Versiunea turcească (qahwa turky): un timp mai lung de prăjire al boabelor de cafea, folosirea cardamomului în plus față de celelalte condimente și prepararea într-un ibric tradițional turcesc. Versiunea beduină (qahwa arbi): boabele de Arabica se prăjesc foarte puțin, cardamomul se folosește verde și amestecul este în proporție de 2 la 1. Datorită formei sale unice, ibricul metalic folosit în Yemen (jamana) poate fi considerat succesorul ibricului tradițional etiopian (jebena).Qishr - Decoct din coji de cafea
Ingrediente pentru amestec:

  • 1 kg (35.3 oz) de coji de cafea uscate
  • 100 g (3.5 oz) de scorțișoară
  • 100 g (3.5 oz) de ghimbir

Preparare
Se fierb 4 căni de apă într-un ceainic de metal. Se adaugă 4 lingurie cu vârf din sortimentul preparat din coji de cafea (qishir) și condimentele măcinate rudimentar. Se amestecă bine și se continuă fierberea, pentru încă 15 minute. Se servește în pahare.

Qishr este servit de obicei după mese, deoarece are proprietăți digestive, stimulatoare și astringente. Este de asemena servită după-amiaza în timpul ritualului de mestecare a frunzelor de khat. Există și o versiune specială a acestei rețete, făcută din coji de cafea uscate, ghimbir, frunze de khat și curmale roșii. Datorită proprietăților sale tonice și stimulative, se oferă femeilor care tocmai au născut.