• Tipăriți
  • Preferințe

DIN TRECUT PÂNĂ ÎN ZILELE NOASTRE

An după an: Flerul Lavazza pentru publicitate

Lavazza a fost mereu o companie orientată către o comunicare inovatoare.

Campaniile sale din primii ani erau deja situate în fruntea campaniilor din Italia din acea vreme. Modul de lucru era rezultatul întâlnirii dintre Emilio Lavazza cu Armando Testa, unul dintre pionierii publicității italiene.

Această colaborare, care a început în 1958 cu campania Paulista, continua de la un mileniu la altul, manifestându-se prin toate stilurile și tendințele artistice.

Campania TV cu tema „Paradiso“ reprezintă o continuă evoluţie în numele tradiției, pe care italienii încă o mai urmăresc din sufrageriile lor.

Călătoria comunicării Lavazza însă spune povestea unui drum pus sub semnul internaționalizării datorită intrării companiei pe piața mondială. Sunt anii în care comunicarea evoluează și îmbrățișează noi lumi cu o mare tradiție, precum sportul.Astfel Lavazza este unica marcă din sectorul food care se poate lauda cu sponsorizarea unică a tuturor celor patru turnee de Grand Slam, o activitate care a cunoscut punctul culminant cu marea întoarcere pe câmpul de tenis mondial a lui Andre Agassi, testimonial Lavazza pentru turneele Slam.

Vorbind de inovare, prin prisma parteneriatului cu Fundația Solomon Guggenheim și cu Colecția Peggy Guggenheim din Veneția, Lavazza este astăzi unul dintre brand-urile italiene care se împletesc cu una dintre cele mai importante forme de comunicare și de exprimare: arta.

Tradiție, comunicare și inovație. Trei piloni care au făcut posibilă afirmarea mărcii Lavazza și în artă, cultură și creativitate. Un angajament care durează dintotdeauna prin faimosului calendar realizat în fiecare an, în colaborare cu cele mai mari nume din fotografia internațională și parteneriatele recente cu cele mai importante instituții muzeale din întreaga lume.

Când rețeaua socială reală este cafeaua 2017 Când rețeaua socială reală este cafeaua

 

Drumul către internaționalizare al companiei Lavazza continuă și prin comunicare în 2017 . Noul spot Born Social dorește să celebreze băutura care reprezintă cel mai bine Italia și spiritul italian în lume. Prin urmare campania descrie cel mai bine natura socială a companiei Lavazza și importanța calității excelente a cafelei italiene în viața de zi cu zi, peste tot în lume. Cum susținea Luigi Lavazza, „cafeaua nu este doar ceva ce se bea, nu este doar o cafenea, este un mod de a fi împreună.“ De aceea spot-ul Born Social, spune povestea universalității cafelei italiene ca un conector între oameni și importanța socializării ca valoare a țării noastre, recunoscută de altfel în întreaga lume.

 

Lavazza Calendarul 2017 - WE ARE what WE LIVE 2016-2017 Lavazza Calendarul 2017 - WE ARE what WE LIVE

 

Portretele devin un peisaj și peisajul este alcătuit din portrete. “We are what we live” este ultima călătorie din trilogia The Earth Defenders, inventat de Lavazza in colaborare cu Slow Food. Scenariul din acest an este Asia. Prin obiectivul fotografului Denis Rouvre, se ilustrează relația strânsă dintre țară și oamenii care locuiesc în ea: dragostea pentru fiecare răsad de cafea, lupta împotriva climatului ostil, dorința de a învăța noi tehnici, respectarea tradițiilor și a rolurilor, uniunea dintre diferitele comunități din același colț al lumii.

 

I’M BACK: Andre Agassi se întoarce pe câmpul de tenis cu Lavazza 2016 I’M BACK: Andre Agassi se întoarce pe câmpul de tenis cu Lavazza

 

30 august 2016. O dată care se va ține minte pentru o lungă perioadă de timp, o dată importantă pentru lumea tenisului. De fapt, cu campania „I’m Back“ s-a realizat în mod oficial întoarcerea lui Andre Agassi cu scop caritabil la US Open împreună cu Lavazza, partener al slam-ului.

O campanie inovatoare care a găzduit mai mult de 150 de clone ale lui Agassi în stilul anilor '80 rătăcind pe străzile din New York, contribuind la crearea suspansului pentru apariția lui Agassi la turneu în cursul serii.

O experiență unică, la 360 de grade. În plus față de plimbarea flash mob a celor 150 de clone Agassi, a fost difuzat on-aer și un video al campaniei „I’m Back“ și s-a realizat și o platformă on-line dedicată marii întoarceri și prezenței companiei Lavazza în toate cele 4 turnee de Grand Slam .

 

Game, set, match. Lavazza cucerește Grand Slam-ul 2015-2016 Game, set, match. Lavazza cucerește Grand Slam-ul

 

Un joc care a început în 2011, anul primului parteneriat oficial al companiei Lavazza la turneul de la Wimbledon. În 2015 se adaugă Roland Garros si U.S. Open. Și în 2016, iată cucerirea definitivă al Grand Slam cu parteneriatul de la Australian Open și șansa de a revendica titlul de „unica marcă în lume din sectorul Food &Beverage, partener ale celor patru turnee ale Grand Slam“.

Un parcurs de cinci ani în care pauza de cafea s-a afirmat pentru prima dată în peluzele din Wimbledon, în țara ceaiului, devenind un „ritual“ datorită excelenței produsului și servirii impecabile, un moment de socializare care s-a situat la același nivel cu căpșunile și șampania tradiționale.

În puțin timp, Coffe-Break -ul a devenit vedeta altor evenimente internaționale majore din tenis, și poate fi considerat drept „eveniment social“ real, așteptat, urmărit și comentat împreună cu loviturile campionilor de pe terenul de joc.

 

Cafeaua devine artă: parteneriatul Lavazza cu Muzeul Guggenheim 2015-2016 Cafeaua devine artă: parteneriatul Lavazza cu Muzeul Guggenheim

 

Combinația artă - cafea a fost întotdeauna unul dintre pilonii-cheie ai lumii Lavazza, începând cu celebrele calendare. Lumea culturii sărbătorește un reper major într-un an care se dovedește crucial pentru Lavazza. De fapt, cu triunghiul de expoziții dedicate futurismului italian, lui Alberto Burri și unuia dintre membrii fondatori ai Bauhaus, Lazlo Moholy-Nagy, se consolidează rolul companiei Lavazza în cadrul Fundației Solomon Guggenheim și Muzeului Guggenheim din New York.

 

Lavazza este cafeaua oficială a Pavilionului italian 2015 Lavazza este cafeaua oficială a Pavilionului italian

 

"Hrănirea planetei, energie pentru viaţă"": acesta este conceptul unuia dintre cele mai importante evenimente ale anului: Expoziţia Universală din Milano 2015. Un eveniment în strânsă legătură nu numai cu cultura alimentară italiană și internațională, dar și cu cele care sunt principiile fondatoare ale Lavazza: tradiție, cultură și inovație.

Lavazza este onorată să fie cafeaua oficială a Pavilionului italian printr-un proiect bazat pe stil, gust si pasiune: o adevărată Lavazza CoffeeExperience pe care vizitatorii pavilionului italian o pot trăi datorită conceptului creativ proiectat de arhitectul Fabio Novembre, în care ceașca Lavazza devine inima de referință a proiectului din care totul prinde viață.

Aroma cafelei îmbrățișează vizitatori într-un vortex olfactiv în care cuvintele și imaginile create cu LED-uri sunt transformate în semnătura Lavazza. O spirală cu rol de informare și sprijin, care permite vizitatorilor să se bucure de spațiu mereu într-un nou mod. Un proiect care scoate în evidență aspectul caracteristic al cafelei, adică socializarea. „Cafeaua este prototipul rețelelor sociale contemporane - a declarat Fabio Novembre - un moment (spațiu / timp) în care ne confruntăm, mai mult decât atât, un ritual individual și colectiv care inspiră confruntările și partajarea”.

O călătorie prin Italia, trăită prin intermediul celor mai bune produse regionale ale țării noastre, cu scopul de a sprijini educația nutrițională și consolidarea tradițiilor și a identității italiene: rețete exclusive, care să le permite străinilor să descopere gustul italian într-o ceașcă și publicului italian să redescopere o mulțime de arome din care să poată alege.

Pentru compania din Torino, de fapt, faptul de a fi aleasă drept cafeaua italienilor înseamnă, de la început, nu doar valorizarea unei chestiuni de apartenență, ci să o și trăiască și să o transmită ca o baza pe care se dezvoltă și evoluează un sistem de competențe care generează un proces continuu de calitate.

 

Cafeaua cucerește spaţiul 2014-2015 Cafeaua cucerește spaţiul

 

Staţia spaţială internaţională, 3 mai 2015 – Cafeaua cheamă Terra: astăzi a fost băut primul espresso în spaţiu la orele 12.44 GMT.

O dorinţă și în cele din urmă realizată datorită mașinii ISSpresso, prima maşină espresso cu capsule capabilă să lucreze în condiţii extreme în spaţiu care a fost instalată și pusă în funcțiune la staţia spaţială internaţională de Samantha Cristoforetti, astronauta italiană de la Agenția Spațială Europeană, căpitan al aeronauticii Militare, care face parte din misiunea Futura, a doua misiune de lungă durată a Agenției Spațiale Italiene pe SSI.

Cristoforetti este într-adevăr, nu numai prima femeie italiană care merge în spaţiu, dar este și primul astronaut din istorie care a băut pe orbită un espresso italian autentic. Proiectul ISSpresso a fost realizat de Argotec şi de Lavazza în parteneriat public-privat cu Agentia Spațială Italiană (ASI).

O adevărată pauză de cafea spaţială. Operaţiunile în sprijinul experimentului au fost urmărite de centrul de control al societății Argotec şi monitorizate de către centrele de control ale Agenției Spațiale Italiene. Primul espresso spaţial a fost primit cu entuziasm de către echipajul Misiunii Futura. Mașina ISSpresso – care foloseşte aceleaşi capsule de cafea Lavazza care se găsesc pe Terra - a fost proiectată şi fabricată tocmai pentru a asigura aceeaşi calitate cu a unei cafele espresso italiene autentice ca cremozitate, corp, aromă și temperatură. Băutura a fost servită în condiţii de microgravitație şi întruneşte toate caracteristicile cafelei espresso italiene. După servire, un nou sistem brevetat a garantat curăţarea părții finale al circuitului hidraulic, creând în acelaşi timp în interiorul ""pouch""-ului – ""ceașca"" spațială - o mică diferenţă de presiune special concepută pentru a emana toată aroma cafelei espresso în momentul în care este introdus paiul în ""pouch"".

Acesta din urmă, fiind realizat dintr-un material transparent, permite observarea directă a cremei, și totodată efectuarea experimentului de fluido - dinamică şi studiul comportamentului lichidelor la presiune şi temperatură înaltă în spaţiu.

O cafea în Gradina Edenului 2013-2014 O cafea în Gradina Edenului

 

 

October 2013. Bucătari șefi de inspirație, Calendarul Lavazza 2014, este dezvăluit; un reper pentru iubitorii artei fotografice care, mulțumită faimosului fotograf de portrete ales pentru această ediție — Martin Schoeller — îndreaptă reflectoarele către bucătarii șefi, care fac din inspirație mantra lor în bucătărie. Lavazza dedică întregul 2014 acestor maeștrii ai artelor culinare prin intermediul Calendarului dezvăluit în Milano, în prezența jurnaliștilor italieni și internaționali. Cei șapte magnifici sunt Ferran Adrià, fratele său, Albert, Michel Bras, Massimo Bottura, Antonino Cannavacciuolo, Carlo Cracco și Davide Oldani. Sunt atât bucătari șefi cât și inovatori, fiind toți cuceriți de cafeaua Lavazza pe care au reinterpretat-o prin intermediul creațiilor lor originale, timp de ani de zile.

“From Italy with passion” este campania internațională dedicată pentru Lavazza A Modo Mio. Spotul publicitar evocă povestea unui barman italian care, de câte ori aude o cafetieră Lavazza A Mondo Mio pornind, pleacă cu o tavă și o ceașcă în mâini, de la cafeneaua San Tommaso 10 din Torino, acolo unde a început, în 1895, povestea Lavazza. Acest barman pornește apoi prin diferite orașe italiene, adunând experiențele, zâmbetele și aromele tipice Bel Paese, până când transmite toate aceste valori în toate casele din lumea întreagă. Reclamele “From Italy with Passion” au fost difuzate la TV și online, au apărut în presă, pe postere și panouri publicitare.

Aventura Lavazza Paradiso continuă în 2014, cu o schimbare importantă. Episodul “Giardini dell’Eden (Gradina Edenului) marchează întoarcerea unui mare caracter, Tullio Solenghi, originalul "locatar" al Cerului în prima campanie Lavazza Paradiso, preia rolul lui Sf. Petru. Experiența sa, umorul sec și flerul inconfundabil continuă tradția lui Riccardo Garrone, precedentul star al rolului, căruia Lavazza îi exprimă sincerele mulțumiri pentru profesionalismul și pasiunea cu care a contribuit la succesul campaniei Paradiso. Anterior, în episodul “Incantesimo Italiano” (Magia italiană) difuzat în 2014, Brignano a făcut audiența să râdă cu un ibric de cafea magic și cu Lavazza Qualità Rossa.

Pentru Lavazza, Salone del Gusto și Terra Madre 2014 oferă șansa de a reitera angajamentul companiei pentru Africa și suportul său pentru dezvoltarea durabilă de mediu, cu un continuu accent pe calitate. Reprezintă primul pas pe calea ce conduce Lavazza, la renumitul eveniment Milan Expo, alături de Slow Food, mulțumită unui parteneriat ce a început cu primul Salone del Gusto în 1996. Vizitatorii ediției 2014 sunt cufundați în lumea aromelor și imaginilor create de arhitectul Fabio Novembre și studioul său, savurând jubilarea ritualului unei pauze de cafea. Aceasta a fost o anticipare a participării Lavazza la EXPO 2015, care va gravita în jurul temei “Feeding the Planet, Energy for Life” și unde va fi cafeaua oficială servită în Pavilionul Italian.

În 2014 prezența Lavazza la Wimbledon continuă să primească un suport convingător din partea comunicării, cu imaginile create de canadianul Joey L., care îi salută pe londonezi în spațiile în are liber ale orașului, în timpul turneului. Campania îi afișază pe funcționarii oficiali și administratorii onorifici, portretizați cu o ceașcă de espresso în timpul pauzelor, o portretizare deosebită concentrată pe valorile împărtășite ale comunității, autenticitate, moștenire și un secol de experiență, pe care Lavazza și Wimbledon îl au în commun.

Campania Sarete più famosi (Vei deveni și mai faimos), dedicată profesioniștilor cafelei și publicată online în principalele reviste din domeniu, prezintă noua propunere Lavazza Professional pentru barmani și profesioniștii Ho.Re.Ca.

Lavazza: Un mondial 2012-2013 Lavazza: Un mondial "Bună dimineața" Italian

 

 

În 2012, Lavazza confirmă colaborarea cu mari bucătari șefi ai unor proiecte gastronomice de top. La standul de la Fuorisalone Lavazza Experience din Milano, cei trei bucătari șefi renumiți, Massimo Bottura, Antonino Cannavacciuolo și Davide Oldani prezintă clipurile video în care apar, relatând trei abordări diferite, foarte personale ale amestecurilor A Modo Mio. Evenimentul “Discuții despre gust și design în jurul unei cești de cafea" îi surprinde pe cei trei maeștrii ai bucătăriei italiene povestind cum preocuparea pentru calitate și gust autentic le călăuzește momentele creative. Un mod de a surprinde și de a fi surprins, bazându-se pe originea ingredientelor și a solului, de a aprecia originile și de a descoperii minunile lumii, muncind cu pasiune și rigurozitate. Fiecare dintre bucatari confirmă că totul pleacă de la o pauză creativă “A Modo Mio” trăită diferit.

Nu există un mod mai bun de a te trezi și de a spune "Bună dimineața!" decât cu o cafea Lavazza italiană de calitate. Și nu doar în Italia. Din septembrie 2013 pasiunea pentru cafea și excelența italiană au ajuns și în casele americane, cu o nouă gamă de amestecuri. “Buongiorno America: there’s a new coffee in town” este o nouă campanie publicitară creată de Alberto Baccari și echipa sa, lansată prin intermediul majorității revistelor, ziarelor și site-urilor web americane. Intenția Lavazza este de a aduce tipicul ritual italian de zi cu zi în Statele Unite. Prin urmare, campania integrată de publicitate pentru lansarea noilor produse Gran Aroma, Classico, Gran Selezione și Perfetto parafrazează numele programului TV, al bine-cunoscutei rețele de televiziune ABC, Good Morning America, adresând un "Bună dimineața!" în stil italian unora dintre cele mai mari orașe din Statele Unite: “Buongiorno New York”, “Buongiorno Chicago”, “Buongiorno San Francisco”, ca să numim numai câteva.

De altfel, în 2013, pentru al treilea an la rând, Lavazza este cafeaua oficială la Wimbledon. The New Tradition este sloganul Lavazza pentru campania de publicitate outdoor, care îi salută pe londonezi în faimoasele stații de metrou Tube, pe durata desfășurării turneului. Campania afișază emblematicele fețe ale Wimbledon-ului — funcționarii oficiali și administratorii onorifici — portretizați de către fotograful canadian Joey L. în timpul pauzelor cotidiene al turneului. Lavazza, lansează de asemenea și concursul “Create your New Tradition” dedicat rezidenților englezi și organizat în două etape. Utilizatorii au fost invitați să voteze cea mai bună specialitate Lavazza în combinație cu o tradiție britanică. Premiul include peste mai mult de 350 de carduri iTunes și 100 de cafetiere Lavazza A Modo Mio Wimbledon Limited Edition. Prezența teatrală și umorul sec al lui Enrico Brignano continuă să conducă Campania Paradiso. Lavazza Qualità Rossa este amestecul perfect al reclamei Ritorno a casa (Înapoi acasă), care trezește amintiri plăcute. Lavazza A Modo Mio acompaniază o declarație pasională sub stele, în reclama Sposami (Căsătorește-te cu mine), în timp ce descoperim că Lavazza Qualità Oro este amestecul original al lui Luigi Lavazza în reclama Ricetta segreta (Rețeta secretă).

 

 

Primii 20 de ani ai Calendarului, primii 150 de ani de Italia. 2011-2012 Primii 20 de ani ai Calendarului, primii 150 de ani de Italia

 

 

Lavazza a fost o prezență regulată la festivitățile de 150 de ani ale Unificării Italiei. Singura cafea oficială la evenimentele Esperienza Italia 150 a fost Lavazza, servită într-o ceașcă specială comemorativă cu roșu, alb și verde realizată de Lavazza pentru a marca această ocazie. Toate cele șapte expoziții prezente la festivități au fost sponsorizate de Lavazza, incluzând tributul remarcabil pentru Leonardo da Vinci, expoziția “Leonardo: Geniul, Mitul”.

2011 a fost de asemenea anul în care Calendarul Lavazza a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare. Annie Leibovitz, Helmut Newton, Ellen von Unwerth, Ferdinando Scianna, Albert Watson, David LaChapelle, Jean-Baptiste Mondino și Eugenio Recuenco sunt câțiva dintre marii fotografi care au lucrat împreună cu brandul: Lavazza le-a adus un omagiu prin proiectul multimedia “Con te partirò” (o expoziție la Triennale în Milano, o campanie digitală și o monografie fotografică) pentru a sărbători lansarea celui de-al 20 lea Calendar în Octombrie 2011.

Pentru această ocazie, Lavazza a lansat o inițiativă de foto-cercetare pentru a găsi fotografi talentați care să interpreteze temele care au marcat evenimentul: Călătorie și Seducție. Procesul de selectare i-a revenit bine cunoscutului designer Fabio Novembre.

În primăvară, Lavazza s-a reîntors la expoziția din Milano, Salone del Mobile pentru a colabora cu celebra revistă de design de interior, “Interni”. La expoziția “Arhitectură Mutantă” ținută în Università Statale din Milano, autenticul espresso italian a fost oferit tuturor vizitatorilor. Compania a colaborat de asemenea cu arhitectul Lorenzo Palmer privind instalarea “Lavazza Piazza Italiana”.

A Modo Mio merge la Hollywood: Supremul aparat de espresso a fost prezentat în filmul lui Paolo Sorrentino “This Must Be The Place” împreună cu câștigătorul premiului Oscar, Sean Penn.

2011 a fost de asemeni anul în care Lavazza a devenit furnizorul oficial pentru turneulWimbledon. În cele din urmă, jucătorii și spectatorii deopotrivă au putut să se bucure de un adevărat espresso italian.
Parteneriatul a fost lansat împreună și susținut de o campanie integrată de publicitate, produsă în colaborare cu:

  • Armando Testa (care a proiectat și produs logo-ul Lavazza și Wimbledon, o campanie dedicată și animație stop motion)
  • LBI Group Milano (marketing digital - minisite și aplicația mobilă We are the Queue)
  • Convenția Promo (management pentru eveniment și contribuții video)


Campania Lavazza de publicitate din 2011 la nivel internațional a prezentat lumea Haute Cuisine: două vedete necontestate de calibru, Ferran Adrià și Antonino Cannavacciuolo, două viziuni diferite asupra mâncării — inovare fără precedent și respectarea strică a tradiției — au fost frumos împăcate de aroma de Lavazza.

2012

Campania Paradiso a fost actualizată încă o dată, primindu-l călduros pe Enrico Brignano în peisajul său paradisiac. A fost prima apariție a vedetei ca ambasador într-o reclamă TV.
Brignano, la un punct extrem de important în cariera sa, a adăugat o atingere de noutate care era necesară să continue evoluția naturală a celei mai longevive și iubite campanii de TV din Italia.

Campania Paradiso celebrează cea de-a 15-a aniversare 2009-2010 Campania Paradiso celebrează cea de-a 15-a aniversare cu o colecție a unui designer.

 

 

2009
La 5 ani după lansarea proiectului ¡Tierra!, Lavazza își reînoiește colaborarea cu faimosul fotograf Steve McCurry. Trei sedințe foto exclusive ale aceluiași proiect, documentarea continuă despre angajamentul Lavazza față de durabilitatea culturală și de mediu, au fost puse în spectacol la expoziția sa personală de la Palazzo della Ragione, Milano.

A Modo Mio este mai mult decât un nou sistem espresso pentru acasă: Este de asemenea un concept inovator care stimulează creativitatea artiștilor și a designerilor deopotrivă. Faimosul caricaturist Giorgio Forattini a fost un astfel de artist, care a fost de acord să proiecteze o nouă imagine pentru A Modo Mio: Rezultatul a fost “Un caffè A Modo Mio”, opt viniete pentru opt autocolante care au fost expuse pe 2 iulie 2009, la Palazzo Reale, în Milano.

 

Fuori Salone Milano, ținut în timpul Salone del Mobile, a găzduit evenimentul “Lavazza Design Paradiso”: 10 designeri italieni talentați au interpretat pictogramele “Heaven”, un tribut pentru una dintre cele mai longevive campanii publicitare TV din Italia.

La “Identità Golose 2009”, Lavazza a prezentat Espoon, o lingură perforată pentru cafea proiectată de către bucătarul șef Davide Oldani, produsă de către Centrul de formare Lavazza. Această ustensilă incredibil de simplă, dar în același timp eficientă, a fost proiectată special pentru a amesteca zahărul fără a dispersa căldura cafelei, si pentru a păstra caimacul intact.
 

2010
a 15-a aniversare a campaniei Paradiso: mai mult de 60 de episoade prezentând ambasadori celebri deosebiți transformând o reclamă comercială simplă într-un eveniment de neratat pentru milioane de telespectatori. Potrivit lui Giuseppe Lavazza, vice-președintele Grupului Lavazza, “Paradisul nostru e mai mult decât o campanie: Acesta este un concept drag nouă, tuturor, o parte cheie a imaginii noastre de marcă.”

Vizionați reclamele TV Lavazza.

În 2010, calendarul Lavazza, a prezentat fotografi precum Miles Aldridge, sub direcția creatoare a lui Armando Testa.

Lavazza s-a reîntors la Fuori Salone al Milan Salone del Mobile cu expoziția “Design Machines”, și cu o carte cu același nume, editată de către Virginio Briatore. Istoria artei Lavazza de autopreparare de espresso privește în urmă trei generații de aparate de cafea de casă, începând cu 1989.

Design e alta gastronomia. 2008 Design și haute cuisine

 A Modo Mio a sosit de asemenea și în Paradis. Paolo Bonolis și Luca Laurenti au prezentat noul sistem espresso în variate episoade ale acestei serii extra-lungi.

Vizionați reclamele TV Lavazza. Calendarul Lavazza 2008 și campania au prezentat fotografii ale lui Finlay MacKay.

Lavazza a lansat concursul “Un caffè con Carmencita”, referindu-se la legendarul recipient de cafea Carmencita. Proiectată în 1979 de către Marco Zanuso pentru Lavazza, canei mocha preferată a Italiei, i-a fost dată o nouă aparență cu această ocazie.

Concursul a durat timp de un an, cu scopul de a găsi un design pentru noul ambalaj. Acesta a fost susținut de un spectru complet de inițiative publicitare.
Lavazza lansează o carte manifest care celebrează pasiunea Lavazza pentru proiectare, prin pictogramele companiei. A fost editată de Virginio Briatore, și spune povestea modului în care societatea a devenit o “fabrică a stilului contemporan”: nu numai că a făcut produse fabricate, dar mai presus de toate ideile, mesajele și stilul de viață. Pentru a descoperi mai multe, vizitați secțiunea dedicată.

 

2008 a fost de asemenea anul unui alt proiect publicitar: “Caffè in cucina”, publicat de către Gribaudo Editore. Cartea transformă cafeaua într-o stea a bucătăriei, și este rezultatul pasiunii Lavazza pentru a experimenta și a se aventura în noi arii ale gustului. Acesta prezintă rețete de la 24 bucătari șefi italieni internațional recunoscuți, cu o prefaţă de Ferran Adrià.

Stil pur și responsabilitate socială: două fațete ale aceleiaşi monede. 2003-2007 Stil pur și responsabilitate socială: două fațete ale aceleiaşi monede

 

 

2003-2007
Sinergia dintre campania internațională și calendar continuă. Reclamele și afișele Lavazza reprezentând stilul distins și bine definit Lavazza, au fost din 2003, 2004, 2005, 2006 și 2007 calendarele, prezentând fotografii ale lui Jean-Baptiste Mondino, Le Gouès, Erwin Olaf, Ellen von Unwerth și Eugenio Recuenco.

2004
Fundația Lavazza a lansat ¡Tierra!:

un proiect sustenabil ce țintește către dezvoltarea socială și creșterea economică a comunităților cultivatorilor de cafea la scară mică. Începând cu Honduras, Columbia și Peru, proiectul s-a extins acum în Brazilia, India și Tanzania;

un reportaj fotografic al lui Steve McCurry

un nou amestec premium de cafea

Lavazza prezintă ¡Tierra! Proiect la Salone del Gusto.
Duetul Bonolis / Laurenti a continuat sa apară în campania Paradiso, care au inclus acum noi personaje și aventuri: un serial de sine stătător.
 

2005
Reîntoarcerea Carmencitei! Simbolul suprem al istoriei de publicitate Lavazza, și vedeta Carosello din 1964 în 1975, Carmencita se întoarce pe micile ecrane cu un serial cult care a durat 12 episoade. Anticonformist, non-conformist, ironic, plin de personalitate și umor, a fost un mod original de a obține marca despre care se vorbește atât, contextul non-comercial facându-l chiar mai valabil. Serialul de asemeni sprijină lansarea amestecului Carmencita.
Vizionați câteva clipuri distractive de la serialul.

2005-06
Campania Paradiso introduce o serie de noi situații pentru cele două vedete “paradisiace”, care au oferit suporterilor lor la o serie nesfârșită de glume și replici.
Vizionați reclamele TV Lavazza.

Lavazza, vitalitate și joie de vivre prin cafea 2000-2002 Lavazza, vitalitate și joie de vivre prin cafea

 

 

2000
Tot mai activă în domeniul publicității internaționale, Lavazza țintește acum un public mai larg, cu o gamă diversă de obiceiuri de consum. Rezultatul a fost conceptul pentru campania din 2000: “Obține ce-i mai bun de la viață cu Lavazza, cafeaua italiană”. Calendarul Lavazza din 2000 a prezentat fotografii ale lui Elliott Erwitt.

2001
Calendarul Lavazza din 2001 a prezentat fotografii ale lui Martine Franck și Richard Kalvar.

2002
Un punct de cotitură radicală pentru imaginea internațională Lavazza, așa cum se pornește la drum cu un stil exuberant, transgresiv. Pentru prima dată, campania internaționlă și calendarul s-au bazat pe aceeiași strategie, și au fost încredințate aceluiași fotograf David LaChapelle.

Calendarul din 2002 a fost publicat în culoare pentru prima dată, și a prezentat fotografii create special pentru campaniile de presă. Fotografiile dinamice, vibrante au întruchipat spiritul Lavazza, cu sugestia “Espress yourself”, care transformă conceptul de espresso — în special în străinătate — într-un stil de viață. În Italia, campania TV Paradiso a continuat cu Paolo Bonolis și Luca Laurenti care îl înlocuiește pe Tullio Solenghi. Experiența telespectatorilor a fost de asemenea îmbunătățită și îmbogățită cu o serie de jocuri interactive pe internet.

Campania Paradiso, campania europeană globală și “Segno Lavazza” 1995-1999 Campania Paradiso, campania europeană globală și “Segno Lavazza”

 

 

1995
Fără cafea nu ai putea fi fericit în Paradis. Aceasta este ideea de bază din spatele noii campanii Paradiso, în care joacă Tullio Solenghi și Riccardo Garrone. Priviți reclamele TV Lavazza.
Lavazza și-a continuat angajamentul său pentru publicitatea internațională:
  - În Franța cu afișul campaniei "Bel Canto".
  - În Germania, cu campania “Wie in Italien” (La fel ca Italia) prezentând steaua calendarului din 1995, Maria Grazia Cucinotta.

1995-1999
Lansarea primei campanii la nivel european, bazată pe valorile comune ale cafelei și ale mărcii (Lavazza este o “mică înghițitură de Italia”). Campania cuprinde 2 reclamele TV și 4 anunțuri de presă. În 1995 Calendarul Lavazza a prezentat fotografii realizate de către Ellen von Unwerth.

1996-1997
Noua campanie dedicată barurilor și cafenelelor restabilesc conducerea Lavazza în sectorul Ho.Re.Ca. Răsplata “Lavazza scoate la iveală geniul din tine” a reunit aspecte diferite (calitate, experiență și formare), prezentate de către un barista "genial", simbolizând întâlnirea relației dintre companie și clienții ei. The 1996 calendarul Lavazza a prezentat fotografii ale lui Ferdinando Scianna.

1997-1999
Acest an a văzut lansarea lui “Segno Lavazza”,o linie completă de accesorii și mobilier pentru baruri și cafenele, inclusiv cești și semnalistică, bazată pe litera “A” a logo-ului Lavazza. Proiectul a intenționat să consolideze identitatea brandului și sa-i îmbunătățească vizibilitatea în industria Ho.Re.Ca., prin răsplătirea profesionalismului ale baristas și îmbunătățirea experienței clienților. În 1997 calendarul Lavazza a prezentat fotografii de către Albert Watson.

1998
Acest an a văzut prima campanie de presă pentru sistemul Lavazza Espresso Point, care se adresează direct celor care beau cafea la serviciu: "Espresso excelent pentru medii mici". The 1998 calendarul Lavazzaa prezentat fotografii ale lui Marino Parisotto.

1999
În 1999 calendarul Lavazza a prezentat fotografii ale lui Magnum Photos.

Sosirea calendarelor, a noilor ambasadori de produs și a campaniilor internaționale. 1993-1994 Sosirea calendarelor, a noilor ambasadori și a campaniilor internaționale


 


1993

Lavazza a inaugurat tradiția prestigioasă a calendarelor design. În 1993 și 1994, compania a cerut serviciile unui maestru fotograf Helmut Newton.
 

1993-94
După 17 ani, Lavazza și-a schimbat strategia de publicitate, deplasându-se de la campania Manfredi. Patru ambasadori de produs au fost aleși pentru a evita "confruntarea" directă: Luciano Pavarotti, Monica Vitti, Giorgio Forattini și Bud Spencer. Vizionați reclamele TV Lavazza.

 


La nivel internațional, Lavazza a dezvoltat diferite campanii TV pentru fiecare țară, cu scopul de a crește expansiunea și conștientizarea mărcii, din nou însoțită de conceptul stilului italian:

  • Germania 1993-94 “Soul of Espresso”.
  • Elveția 1993-94 “L'Italiano vero”.
  • Franța (1994): adaptarea campaniei de publicitate italiană Lavazza prezentându-i pe Luciano Pavarotti și Monica Vitti.
  • Marea Britanie (1994): “Expresia italiană pentru cafea”.

Pentru piața departe de casă, campania "Sorriso" a fost dezvoltată pentru presă și radio, vizând către publicul larg dar și personalul barurilor: “sorriso” (zâmbet) se răspândește printre clienții barurilor datorită unui espresso preparat profesional, și în rândul personalului barurilor datorită calității, serviciului și asistenței profesionale oferite de Lavazza.

Noi produse, noi pachete și noi caractere. 1978-1992 Noi produse, noi pachete și noi caractere

 1981-86
Prima campanie care vizează baruri și cafenele a fost publicată în cotidiene și presa de specialitate. Scopul campaniei a fost acela de a crea imaginea "Lavazza Bar", prin promovarea rolului de barman ("Lavazza, pentru fiecare barman din Italia").

1986
Acest an a văzut inaugurarea campaniei Locali Storici, care a dezvoltat imaginea Lavazza Bar prin asocierea cu importanța cafelei ca bun istoric și cultural.

1982-92
În timpul acestei perioade primele campanii internaționale publicitare Lavazza au fost lansate prin presă și TV. Deviza a combinat imediat stilul italian și cafeaua espresso, prezentând Lavazza pe scena internațională ca fiind cafeaua preferată a Italiei.


1983-93
Campania Manfredi a evoluat de-a lungul anilor, introducând gradat noi idei și noi personaje.

1986-89
Produsul Crema e Gusto a fost lansat, întotdeauna prezentat de către Nino Manfredi, cu o nouă lozincă: “Crema e Gusto. Ori de câte ori este momentul potrivit”. Lavazza este acum lider de piață în Italia.

1988
Lavazza Club, “cafea la costum și cravată”, a fost lansată pentru segmentul superior al pieței: exclusivă și sofisticată, începând de la nume. Încă o dată, produsul a fost încorporat în campania Manfredi. Vizionați reclamele TV Lavazza ale Campaniei Manfredi.

La campagna Manfredi. 1977 Campania Manfredi

 

 

Lavazza și-a schimbat strategia de publicitate cu scopul de a-și consolida brandul, prin utilizarea unui nou format de campanie TV, adăugând influența ambasadorilor de brand pentru a sprijini narațiunea: Nino Manfredi, o personalitate iubită și o celebritate în cel mai bun sens al cuvântului. Manfredi a fost personificarea cafelei Lavazza până în 1993.

Campania a fost revoluționară: folosită pe toate liniile de producție de-a lungul anilor, și-a îndeplinit obiectivul de a atrage atenția asupra brandului în timp ce încă vorbește despre cafea.
Devizele campaniei au devenit limbajul comun, datorită liniilor câștigătoare:

  • Cafeaua este plăcere, și dacă nu-i bună cafeaua, unde-i plăcerea?
  • "Cafeaua Lavazza, cu cât merge mai în jos, cu atât mai mult te ridică!"

 


Reclamele TV Lavazza au fost susținute de campanii de presă, radio și cinema.
Vizionați reclamele Lavazza TV ale campaniei Manfredi.

Publicitate clară, concretă 1970-1976 Publicitate clară, concretă


 

1970
Publicitatea a devenit acum mai concretă și demonstrativă, concentrându-se pe produse, calitate, confortul și ușurința de utilizare.

 

1973-76
Noi produse și campanii specifice au fost lansate (Qualità Oro, Rossa, Blu, Argento, Caffè Espresso in Filtri, Grandi Auguri și Paulista).
Apariția crizei economice, creșterea prețurilor și tendința competitorilor de a "reduce" produsul i-a dat lui Lavazza ideea de a-și baza serviciile sale de publicitate pe transparență.
Vizionați Caballero și Carmencita reclamele TV Lavazza.

 

Paulista, ce campanie! 1959-1969 Paulista, ce campanie!

 1959-1960

Lavazza a experimentat imaginea unui brand puternic, independent de logo-ul companiei pentru prima dată, cu cafeaua Paulista, măcinată și ambalată în cutii metalice ambalate în vid.

 

1961-1970
Lansarea lui Qualità Oro, “cafeaua pentru marile ocazii" și Dek, “decafeinizată, dar delicioasă”: noi branduri pentru noi piețe de vânzare.

 

1962
Paulista devine o caracteristică esențială a unei serii de benzi desenate, reclame muzicale realizate cu tehnica de animație stop motion.

 

1964
Paulista își face prima apariție pe Carosello cu desene animate, care fuseseră deja lansate în cinematografe. Caballero Misterioso și Carmencita, cu rimele lor comice spaniole, au devenit instantaneu nume comune: aventura lor a continuat până în 1975

Vizionați Caballero și Carmencita reclamele TV Lavazza.

 

De la perioada postbelică la Carosello 1946-1958 De la perioada postbelică la Carosello

 1946

Frații Lavazza au lansat prima marcă de cafea. Primul logo Lavazza a fost creat.
 

1949
Prima acțiune de marketing a fost decizia de a vinde amestecul Lavazza în saci pre-ambalați, marcați cu logo Lavazza, cu scopul de a face publicitate direct prin imaginea brandului. Aceasta a fost o inovație importantă, într-o vreme când cafeaua era încă vândută vrac.
 

1950
Genericul primei campanii Lavazza a fost "Miscela Lavazza... Paradiso in tazza” (“Lavazza… Paradisul într-o ceașcă”).
 

1958
Când televiziunea a fost introdusă pentru prima dată în Italia, emisiunea de publicitate Carosello era cel mai popular program Lavazza și-a pus amprenta, desigur, cu o serie lungă de memorabile reclame TV. Astfel începe colaborarea istorică cu studioul Testa.