• Tipăriți
  • Preferințe

O CALE A CALITĂȚII DE LA BOABĂ LA CEAȘCĂ

Boabă cu boabă, transformarea către cafeaua Lavazza

Departamentul C&D controlează întregul lanț de producție, începând cu alegerea metodei de recoltare.

Achiziționarea materiei prime este monitorizată de către experții din Departament, care aplică cu strictețe standardele pentru fiecare tip de cafea și evaluează calitățile lor înainte de a cumpăra loturile necesare producției. Cafeaua Lavazza este certificată de la prima boabă până la ultima.

Astăzi, procesul de selecție optică și de catalogare a surselor cafelei are loc direct în țările de creștere a cafelei: fiecare varietate este comercializată conform criteriului calității specifice și prețului. Experții noștrii aleg cafeaua pe care o cumpără conform standardelor aplicate amestecurilor Lavazza.

La sosirea în fabrică, fiecare etapă a procesului - preluare, stocare, dozarea amestecurilor și a prăjelii - este controlată de către un sistem centralizat computerizat.

Amestecarea, prăjirea și măcinarea reprezintă nucleul procesului de producție: aceste faze fundamentale fac o cafea unică și acestea sunt etapele la care experții noștrii intervin frecvent pentru a monitoriza întregul proces. 

Crearea amestecurilor de cafea, fin reglate de către Departament, este controlată de către experții Lavazza, sistemul computerizat și un grup de degustători care degustă fiecare amestec cu scopul de a garanta același rezultat în fiecare ceașcă și aroma fiecărui amestec, în fiecare an.

Prăjitoarele sunt toate mașini prin convecție, ceea ce fac ca procesul de prăjire cu aer fierbinte să fie mai uniform şi mai delicat, şi pot garanta nivelul corect de prăjire pentru fiecare amestec. Un sistem pilot de prăjire efectuează un scurt test ciclu, prăjind o mică cantitate de cafea înainte de lansarea producției pe scara largă.

Procesul de măcinare, care diferă în funcție de utilizarea preconizată a fiecărui amestec (expresso, mocha sau cafea la filtru), este de asemenea gestionat în mod automat de către sistemele computerizate și controlat de Departament.

Cafeaua măcinată este apoi păstrată în silozuri cu atmosferă controlată pentru a fi protejată împotriva oxidanților (lumină, oxigen, căldură și umezeală) și este trimisă apoi rapid către etapa de împachetare. Formele pachetelor și materialele folosite sunt esențiale pentru a garanta conservarea optimă a amestecurilor, iar Departamentul cercetează în mod constant soluţii mai eficiente.

Metoda de decofeinizare Lavazza este, de asemenea, rezultatul muncii acestui departament. Fabrica Pozzili aplică procesul inovator supercritic cu CO2 care are o acţiune selectivă, naturală, a boabelor, optimizând proprietațile lor organoleptice. În condiţii speciale de presiune și temperatură (starea supercritică, la jumătatea distanței dintre lichid și gaz), dioxidul de carbon are o capacitate avansată de a se lega selectiv de cofeină, extrăgând-o fără să afecteze componentele aromatice ale cafelei.

Etapa finală a procesului de producție este bineînţeles extracția: atunci când produsul este transformat într-un moment de plăcere pentru a fi savurat și împărtăşit, și astfel pasiunea pentru Lavazza îşi atinge obiectivul său original. Cu noile expresoare și cursurile pentru baristas oferite de către Centrul de formare, putem acum "construi" această fază, garantând astfel calitatea expressoului Lavazza până la ultima gură de cafea.