• Tipăriți
  • Preferințe

Futurismul italian

Lavazza a spus povestea unei familii și a unei companii de cafea din 1895, în Torino, prima capitală a Italiei și un centru cheie pentru artă. Într-adevăr, Lavazza se răsfață știind că la doar 14 ani de la înființarea companiei, F.T. Marinetti a fondat Futurismul cu publicarea primului manifest al mișcării, ca un strigăt pentru transformarea Italiei. Probabil nu este o coincidență că Marinetti, vine din locul de naștere al espresso-ului, numit “Cafeina Europei.”

Lavazza este onorată să ofere suport pentru marea expoziție a Muzeului Solomon R. Guggenheim Futurismul Italian, 1909–1944: Reconstruirea universului, ce servește la prima imagine de ansamblu a uneia dintre cele mai semnificative mișcări avantgardiste a secolului 20.

Cu o lunga istorie de susținere a artelor, inclusiv arta renascentistă, fotografia, design-ul și muzica, Lavazza salută eforturile lui Guggenheim de a promova marea înțelegere a Futurismului - cea mai modernă, notabilă, antebelică mișcare - printre audiența americană și internațională. Expoziția afişează gama de producție artistică și subliniază influenţa foarte mare asupra artei și culturii secolului 20.

“Lavazza caută acum a doua sa casă în Statele Unite, ca o aspiraţie simbolizată prin susținerea acestei expoziţii istorice, care aduce o expresie semnificativă a patrimoniului italian la New York și audiența internațională a Muzeului Guggenheim,” spune Antonio Baravalle, CEO al Lavazza.

Între 21 Februarie și 1 Septembrie 2014, Muzeul Solomon R. Guggenheim expune prima imagine de ansamblu a Futurismului Italian care va fi prezentat în Statele Unite.

Cu peste 36 de lucrări a mai mult de 80 de contribuabili, inclusiv artiști, arhitecți, designeri, fotografi și scriitori, această expoziție multidisciplinară examinează răscrucea istorică globală a futurismului, de la începuturile sale în 1909, odată cu publicarea primului Manifest Futurist scris de Filippo Tommaso Marinetti, până la dispariția sa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Expoziția include un număr mare de lucrări rar expuse publicului, unele care nu părăsiseră înainte Italia. În detaliu, expoziţia nu cuprinde numai picturi și sculpturi, ci și publicitate, arhitectură, ceramică, design, modă, film, poezie în formă liberă, fotografie, performanță, publicații, muzică și teatru legate de această dinamică mișcare controversată de multe ori, campioană a modernismului și rebeliunii.