• Tipăriți
  • Preferințe

LAVAZZA ȘI CEI MAI RENUMIȚI FOTOGRAFI

Inspirația reciprocă așteptând să fie descoperită

În fiecare an, cu fiecare nou calendar, Lavazza colaborează cu un fotograf respectat și de prestigiu, un proces care îi afirmă și îi reînnoiește imaginea. Acest ritual anual confirmă pe de o parte stilul sigur și inconfundabil al companiei și pe de altă parte o ajută să rămână în pas cu vremurile - chiar cu un pas înainte. Spiritul Lavazza are imagini puternice, pline de farmec  

și neconvenționale; într-un cuvânt, memorabile. Nume importante - acelea ale maeștrilor fotografiei internaționale - toate s-au aflat în spatele camerei: Helmut Newton, Ellen von Unwerth, Ferdinando Scianna, Albert Watson, Marino Parisotto, Elliot Erwitt, David LaChapelle și mulți alții. Află mai multe despre ei în scurtele biografiile din aceasta secțiune.

Calendarul Lavazza la care a contribuit: 2018
Platon Antoniou Calendarul Lavazza la care a contribuit: 2018

 

Platon s-a născut la Londra în 1968 și a copilărit în Grecia. Este renumit pentru că a fotografiat multe personalităţi internaționale: lideri politici şi chipuri iconice din cinema, divertisment, modă, prinși de obicei în prim plan, pentru a scoate în evidență personalitatea şi latura umană a subiectului fotografiat.

El a publicat mai multe cărţi şi operele sale au apărut în Rolling Stone, New York Times Magazine, Vanity Fair, Esquire, GQ. În 2007, fotografia sa cu Vladimir Putin a fost publicată în numărul revistei Time Magazine dedicat personalitatii anului; pentru această publicație a produs 20 de coperți.

A expus lucrările sale în cele mai importante galerii de fotografie din lume. El este, de asemenea, interesat de problema drepturilor civile. Se definește ca un povestitor și un provocator cultural, care încearcă să dea voce celor care nu au, pentru a încuraja dezbaterea publică privind respectarea și apărarea drepturilor omului în întreaga lume.

Platon este de asemenea fondatorul organizației “The People’s Portfolio” care dărâmă bariere și încurajează publicul să respecte și să apere drepturile umane în toată lumea.

Calendarul său:
- "2030: What are you doing?"

Denis Rouvre
Denis Rouvre Calendarul Lavazza la care a contribuit: 2017

 

Denis Rouvre este un fotograf francez. S-a născut în 1967 și locuiește și își desfășoară activitatea la Paris.

Multe dintre lucrările sale, veritabile studii de cercetare în ceea ce privește forța și fragilitatea umană, au fost expuse în Franța și în străinătate, de la Rencontres d’Arles la FIAC, la Art Paris la Pinacothèque de Paris, la Tjibaou Cultural Centre la Nouméa, până la LiFE, din Saint-Nazaire și multe altele.

I s-au acordat multe premii prestigioase. A câștigat de trei ori World Press Photo: în anul 2013 pentru o imagine din seria „Sumo”, în 2012 pentru o fotografie din seria „Low Tide”, în 2010 pentru seria „Lamb”. De asemenea, în 2011 a primit premiul SONY World Photography Award pentru colecția sa „After Meeting” și în 2012 un Hasselblad Masters Portrait. Rouvre a scris și multe cărți, printre care „Sortie de match” (Editions de la Martinière), „Lamb” (lucrarea sa despre luptătorii senegalezi) și „Low Tide – Le Japon du chaos”, ambele publicate de Somogy Editions d’Art. Și lucrarea sa cea mai recentă, „Identities, intimate territories”, a fost publicat de Somogy Editions d’Art în 2014.

Lucrările sale fac parte din numeroase colecții publice și private, cum ar fi Pinacothèque de Paris, Société Générale, Tjibaou Cultural Centre.

Calendarul său:
- We are What We Live

Joseph Anthony Lawrence - Calendarul Lavazza la care a contribuit: 2016
Joseph Anthony Lawrence Calendarul Lavazza la care a contribuit: 2016

 

Joseph Anthony Lawrence, cunoscut mai bine ca Joey L., este tânărul fotograf din spatele calendarului Lavazza 2016.

Născut în 1989 în Ontario, Canada, trăiește și muncește în New York, teatrul favorit pentru portretizările sale fotografice. “Halloween in Brooklyn” este proiectul său personal dedicat unor caractere mascate care delectează districtul din Big Apple în timpul acestei festivități, oferind audienței o percepție foarte personală a sufletului orașului.

Curiozitatea sa pentru diferitele moduri de trai l-a purtat în teritorii noi și necunoscute — de la teritoriile sfinte din Varanasi, India, până în sudul Etiopiei, regiunile kurde ale Irakului și Siriei — făcându-l unul dintre cei mai doriți fotografi.

Calendarele sale:
- From Father to Son

Steve McCurry - Earth Defenders (Apăratorii Pământului)
Steve McCurry Calendarul Lavazza la care a contribuit: 2015

 

Născut în Pennsylvania, o suburbie din Philadelphia, McCurry a studiat filmul la Pennsylvania State University. El a fost fotograful care a adus lumii primele imagini ale conflictului din Afganistan. De atunci, mulțumită ochiului său ager și angajamentului său extraordinar, realizările lui Steve în materie de fotografie, se întind peste conflicte, culturi pe cale de dispariție, tradiții străvechi și culturi contemporane, păstrând totuși, mereu, elementul uman.

McCurry a fost recompensat cu câteva dintre cele mai prestigioase premii din industrie, inclusiv Medalia de Aur Robert Capa, Premiul National Press Photographers și Medalia Royal Photographic Society Centenary. Colaborarea sa cu Lavazza a pornit cu mai bine de 10 ani în urmă odată cu proiectul ¡Tierra!.

Calendarul Lavazza la care a contribuit:
- The Earth Defenders

Martin Schoeller - Fotograf pentru Calendarul Lavazza 2014
Martin Schoeller Calendarul Lavazza la care a contribuit: 2014

 

S-a născut în München, Germania, în 1968. Trăiește și lucrează în New York. Crescând în Germania, a fost profund influențat de August Sander și portretele sale făcute celor săraci, clasei muncitoare și burgheziei. Precum și de către Bernd și Hilla Becher, care au pus bazele unei școli cunoscută ca Becher-Schüler. Schoeller a lucrat ca asistent al lui Annie Leibovitz din 1993 până în 1996. Fotografiile lui Schoeller au câștigat câteva recunoașteri premiate de jurii prestigioase precum The Society of Publication Designers, Premiile Alfred Einsenstaedt și American Society of Magazine Editors, și reviste specializate, cum ar fi Communication Arts, American Photo, Photo District News.

Calendarul său:
- Inspiring Chefs

Mark Seliger Photographer - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2011 și 2012
Mark Seliger Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2011 și 2012

Născut în Amarillo (Texas) în 1959, a fost numit fotograf șef pentru revista Rolling Stone în 1992, unde a fotografiat pentru peste 125 de coperți. În 2002 a început să lucreze pentru editura Condé Nast. A publicat câteva cărți și a primit numeroase premii, ca cele ale The Society of Publication Designers, The Alfred Eisenstaedt Award, Communication Arts, American Photography și Photo District News. A primit de asemenea Premiul Lucie pentru realizări remarcabile în portretistică.
 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Îndrăgostindu-ne în Italia 2011
 

Miles Adridge Photographer - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2010 și 2012
Miles Adridge Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2010 și 2012

S-a născut la Londra în 1964. Fotografiile sale au fost publicate în numeroase reviste cu influență și expuse în galeriile de pe tot globul. A avut expoziții proprii în America și Europa. Lucrările sale fac parte din colecția permanentă de la National Portrait Gallery și muzeele Victoria și Albert din Londra, precum și la Centre of Photography în New York. Pictures for Photographs, o monografie vastă a lucrărilor sale, ce include desene din caietele sale cu schițe, a fost publicată în 2009 de Steidl. Traiește în Londra împreună cu soția sa și cei patru copii.


Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Experiența espresso italiană – Allegro con Brio 2010

Mark Seliger Photographer - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2009 și 2012
Annie Leibovitz Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2009 și 2012

S-a născut pe 2 octombrie, în Waterbury, Conneticut. Și-a început cariera ca foto jurnalist pentru Rolling Stone în 1970 iar în 1973 a devenit fotograf șef al revistei. 10 ani mai târziu avea 142 de coperți și publicase eseuri fotografice pe zeci de povești. În 1983, Anne a început să lucreze cu Vanity Fair iar în 1993 cu Vogue. Pe lângă activitatea de fotograf a creat și câteva campanii de publicitate influente. A colaborat cu multe organizaţii de artă precum White Oak Dance Project, cu Michail Baryšnikov și Mark Morris.

A publicat cateva cărți și a expus, pe scară largă, în SUA și Europa. În 2006 i-a fost conferit titlul "Commandeur in the Ordre des Arts et des Lettres" dar palmaresul ei numără numeroase alte premii: premiul International Center of Photography’s Lifetime Achievement și Centenary Medal of the Royal Photographic Society în Londra. A fost numită o legendă vie de către Biblioteca Congresului. Locuiește în New Youk cu cele trei fiice ale sale: Sarah, Susan și Samuelle.

Calendarele ei:
- The Lavazzers 2012
- Experiența espresso italiană 2010

Fotograful Finlay MacKay - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2008 și 2012
Finlay MacKay Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2008 și 2012

Născut în Scoția, în 1973, el a studiat fotografia și artele plastice la Școala de Artă din Glasgow. În 2002, MacKay a început să lucreze pe cont propriu, iar primele sale fotografii au dezvăluit un stil foarte original, influențat de elemente din arta pop, arta de stradă și benzi desenate, dar și de pictura clasică. Imaginația sa, competențele tehnice și abilitatea de a manipula lumina, i-au permis să progreseze și să fie recunoscut ca unul dintre fotografii de elită ai noii generații.

MacKay și-a început colaborarea cu revista The New York Times în 2006 pentru care a fotografiat portofolii majore și câteva articole de copertă. În Iulie 2011 a avut o deschidere de expoziție la National Portrait Gallery pentru celebrarea sportivilor de la Olimpiada din 2012 de la Londra. Reinterpretându-le cu imaginația sa unică, MacKay a portretizat câteva dintre cele mai notabile personalități ale sportului și divertismentului din zilele noastre. În portofoliul său de fotograf de publicitate se regăsesc câteva dintre cele mai cunoscute branduri internaționale.

 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Cea mai măreață experiență espresso 2008

Fotograful Eugenio Recuenco - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2007 și 2012
Eugenio Recuenco Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2007 și 2012

Născut în Madrid în 1968, Eugenio Recuenco a lucrat pentru reviste atât spaniole cât și internaționale, și pentru campanii publicitare pentru diverse branduri din întreaga lume. Și-a expus munca în Madrid și Barceona și a fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul Internațional de Publicitate Cannes Lions.

Printre ultimele sale proiecte: PhotoEspaña la Naarden Fotofestival în Olanda, Art Toronto (2007), o expozitie proprie în Paris, Festivalul Foto de la Miami și Matarte es Matarme, din care s-a născut Calendar Fashion Show în 2009. A creat de asemenea videoclipuri muzicale, cum ar fi “Pretendo hablarte”. A luat locul întâi la Săptămâna Internațională de Film din Mexic, medalia de aur pentru grafică și cea de bronz în Campania de Exterior la Sol Festival. El a fost, de asemenea, responsabil pentru scenografia și regia operei Hughenoții din New York.

 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Experiența espresso italiană 2007
 

Fotografa Ellen von Unwerth - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 1995, 2006 și 2012
Ellen von Unwerth Calendarele Lavazza la care a contribuit: 1995, 2006 și 2012

S-a născut în 1954 la Frankfurt, Germania. Munca lui Ellen von Unwerth oferă o versiune clară, sexy și jucăușă a fotografiei de modă. Pe lângă cariera sa în fotografia de modă, de regizoare, de producătoare de film și director video, munca ei a fost reculeasă în numeroase cărți și în două foto-nuvele, deseori împreună cu expoziții în toată lumea.
Fotografiile ei au fost expuse la nivel internațional. Senzualele campanii făcute pentru Guess la începutul anilor '90 i-au lansat cariera comercială. Au urmat alte câteva campanii, precum și o serie de spoturi publicitare pentru Sex and the City. Von Unwerth s-a aventurat și în regizarea de scurtmetraje și reclame.


Calendarele ei:
- The Lavazzers 2012
- The First Class Espresso Experience 2006
- Calendarul 1995
 

Fotograful Erwin Olaf - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2005 și 2012
Erwin Olaf Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2005 și 2012

Născut în Olanda în 1959, Erwin Olaf este unul dintre cei mai inventivi artiști din domeniul fotografiei. În 1988, a câștigat, în Germania, competiția Tânărul Fotograf European și apoi, la Cannes, Leul de Argint, în 1988 si iar în 2001, pentru campaniile sale publicitare făcute pentru Diesel și Heineken. În septembrie 2003, muzeul Groninger a inaugurat o retrospectivă a 25 de ani asupra carierei sale, cu mai mult de 200 de fotografii precum și numeroase videoclipuri.

În 2010, Louis Vuitton a comandat o serie de portrete de la Olaf, în colaborare cu Rijksmuseum din Amsterdam. El a publicat multe cărți și a câștigat numeroase premii în întreaga lume De curând a primit premiul Lucie, pentru munca sa. Munca sa a fost expusă în câteva expoziții solitare în toată lumea. Creațiile sale fac parte din colecțiile permanente a câteva muzee din Olanda.

 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Espress Yourself 2005
 

Fotograful Thierry Le Gouès - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2004 și 2012
Thierry Le Gouès Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2004 și 2012

Născut în Brest (1964), Thierry și-a început cariera ca fotograf de modă în 1986, lucrând pentru Condé Nast Italy, Vogue și L’Uomo Vogue. A lucrat apoi și pentru alte reviste prestigioase. Le Gouès este unul dintre fondatorii revistei French – Revue de Modes și, de asemenea și-a pus numele pe mai multe campanii de publicitate internaționale. Trăiește în Paris.
 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- 2004 Mission to Espresso

Fotograful Jean-Baptiste Mondino - Calendarele sale Lavazza 2003
Jean-Baptiste Mondino Calendarul lui Lavazza 2003

S-a născut în Franța în 1949. Și-a început cariera în Londra, ca DJ și compozitor, înainte să lucreze ca Art Director într-o agenție de publicitate pakistaneză. S-a implicat apoi în lumea artei și a fotografiei, lucrând ca fotograf liber-profesionist și ca regizor de videoclipuri și reclame. Fotografiile sale au fost publicate în diverse reviste de design și modă. A fotografiat mai multe celebrități din lumea muzicii, a cinematografiei și a modei. A creat multe coperte de disc și a regizat videoclipuri pentru artiști recunoscuți internațional.
 

Calendarele sale:
- Espresso și Glamour 2003

Fotograful David LaChapelle - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2002 și 2012
David LaChapelle Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2002 și 2012

Cariera lui David LaChapelle a început în anii '80 în galeriile din New York. Munca sa i-a atras atenția lui Andy Warhol, care i-a oferit primul său loc de muncă pe post de fotograf profesionist la revista Interview. Acolo, LaChapelle a început să fotografieze cele mai faimoase fețe ale momentului. Foarte curând a început să fotografieze pentru cele mai renumite reviste din lume și să creeze campanii de publicitate memorabile. La Chapelle și-a extins activitatea și a lucrat ca regizor de clipuri muzicale, spectacole de teatru și documentare. Lucrarile sale au fost expuse de curând la câteva dintre cele mai prestigioase galerii și muzee din lume.

Abilitatea lui LaChapelle de a crea scene de o extremă fidelitate folosind culori bogate și vibrante, face ca munca sa de referință să fie recunoscută instant. Simplu spus, el este singurul artist de azi a cărui muncă transcende contextul editorial pentru care a fost facută, și consacrat de către intelectualitatea artei contemporane.

 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Espresso and Fun 2002

Martine Franck & Richard Kalvar - Calendarele Lavazza la care au contribuit: 2001
Martine Franck & Richard Kalvar Calendarele Lavazza la care au contribuit 2001

 

Martine Franck
Martine Franck s-a născut în Antwerp, Belgia, în 1938, dar a crescut în Anglia și în Statele Unite. A început să lucreze ca fotografă în 1963, în China, Japonia și India. În 1965 a început să lucreze ca liber-profesionistă, făcând portrete pentru artiști și scriitori, dar în special a creat reportaje de interes uman și despre condițiile femeilor. A publicat multe cărți și este președinta fundației Henri Cartier-Bresson. A fost fotograful oficial al Théâtre du Soleil de când acesta a fost fondat, în 1964. În 1983 s-a alăturat agenției Magnum.

 

 

Richard Kalvar

Născut în New York în 1944, după ce și-a terminat studiile la Universitatea Cornell, a început să lucreze ca asistent al fotografului de modă francez Jérôme Ducrot. În 1966 o lungă călătorie prin Europa l-a convins să devină fotograf. A ajutat la fondarea agenției de fotografie Viva, în Paris, în 1972, iar în 1977 a devenit membru cu drepturi depline la Magnum, unde a fost vice-președinte și președinte. Kalvar a lucrat în Franța, Italia, Anglia, Japonia și Statele Unite, unde a combinat cercetarea fotografică cu poziții ca jurnalist sau fotograf de reclamă. A participat în mai multe expoziții colective. În 2007, a fost ținută o expoziție retrospectivă a muncii sale, la Maison Européenne de la Photographie, acompaniată de o carte intitulată "Pământeni".


Calendarele lor:
- Friends&More 2001
 

Fotograful Elliott Erwitt - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2000 și 2012
Elliott Erwitt Calendarele Lavazza la care a contribuit: 2000 și 2012

 

Născut la Paris, în 1928, din părinți ruși, și-a petrecut anii copilăriei la Milano, înainte de a se întoarce în Paris, stabilindu-se într-un final în Statele Unite. În 1948 i-a întâlnit pe Steichen, Robert Capa și Roy Striker la New York, dar Capa a fost cel care, în 1953, l-a invitat să se alăture celor de la Magnum Photos. Erwitt a rămas, de atunci, membru al acestui prestigios grup al cărui președinte a fost de câteva ori. În 1970 s-a apucat de produs filme. În total, Erwitt a produs șaptesprezece comedii, documentare și filme de satiră. De asemenea el a organizat expoziții proprii în SUA, Paris, Madrid și Londra. De-a lungul carierei sale a publicat mai mult de 20 de cărți. 

 

Calendarul său:
- The Lavazzers în 2012
- Familii în 2000

Agenția Magnum Photos - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 1999
Agenția Magnum Photos Calendarele Lavazza la care au contribuit: 1999

 

Fondată în 1947, Magnum Photos este una dintre agențiile de fotografie de top ale lumii. O cooperativă deținută de fotografii care fac parte din ea, agenția a fost gândită să ofere membrilor ei libertate de acțiune, încurajând exprimarea creativității individuale și a trăsăturilor de caracter ale fiecăruia. Fotografii de la Magnum sunt recunoscuți pentru producerea câtorva dintre cele mai importante reportaje ale ultimelor decade, în care au documentat războaie, dezastre naturale și evenimente sociale, dar și aspecte ale societății care nu sunt acoperite de jurnalismul tradițional.

Calendarele lor:
- Lumea senzuală a cafelei 1999

Fotograful Marino Parisotto - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 1998 și 2012
Marino Parisotto Calendarele Lavazza la care a contribuit: 1998 și 2012

Născut în 1963 din părinți italieni care locuiau în Toronto, la revenirea familiei sale în țara natală, el s-a stabilit în Milano unde a urmat cursurile Universității Catolice Sacro Cuore, specializându-se pe comerț și economie. Și-a început cariera ca director al unei agenții de publicitate, specializându-se pe design și modă. În ciuda începutului relativ târziu în fotografie schimbarea carierei a produs rezultate neașteptate: a lucrat cu mărci prestigioase din lumea modei și a fotografiat actori precum Hugh Grant și Eva Mendez.

Marino Parisotto iubește lumina naturală și spațiile larg deschise cum ar fi deșertul sau marea: fotografiile sale se axeaza pe acțiune și pe puterea seducției. Lucrările sale sunt romantice, visătoare, elegante și niciodată triviale. Își împarte timpul între New York, Paris și Milano.
 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Elisir d’amore 1998

Fotograful Albert Watson - Calendarele Lavazza la care a contribuit: 1997 și 2012
Albert Watson Calendarele Lavazza la care a contribuit: 1997 și 2012

Născut în Edinburgh, Scoția, a studiat designul grafic la Colegiul de Artă și Design "Duncan of Jordanstone" din Dundee și apoi televiziune și film la Colegiul Regal de Artă din Londra. În 1970 s-a mutat în Statele Unite, împreună cu soția sa Elisabeth. Stilul său deosebit a fost remarcat de revistele de modă europene și americane. În 1975 Albert Watson a câștigat Premiul Grammy și un an mai târziu a obținut primul său contract pentru Vogue. A publicat mai multe cărți și a organizat expoziții personale în diverse muzee și galerii.

Watson a creat de asemenea campanii publicitare de succes și a regizat numeroase reclame TV. Photo District News l-a nominalizat pe Watson ca fiind unul dintre cei mai influenți 20 de fotografi din toate timpurile. A câștigat un Premiu Lucie, trei Premii Andy, Medalia Centenar, premiul Societății Regale de Fotografie pentru întreaga carieră, și un Premiu Grammy, pentru coperta de album a celor de la Mason Proffit.


 

Calendarele sale:
- The Lavazzers 2012
- Le due anime del caffè 1997