• Tipăriți
  • Preferințe

GENOMUL CAFELEI

O cercetare în întregime italiană

În ultimii ani industria cafelei s-a confruntat cu noi provocări.

Schimbările climatice afectează cultivarea în diferite zone ale lumii, doar atunci când cererea este în creştere în multe piețe. Să ajungem să cunoaștem mai multe informaţii despre arborele de cafea devine, prin urmare, un factor cheie pentru a asigura o cantitate suficientă de calitate superioară și în viitor, prin metode de durată.

În acest scenariu, Lavazza și Illy au lucrat împreună pentru a sprijini un proiect de secvențiere a genomului cafelei Arabica.

Studiul a fost realizat de către Universitățile din Padova , Trieste și Istituto di Genomica Applicata of Udine, coordonat de Profesorul Giorgio Graziosi de la DNA Analytica Srl, o subsidiară a Universității din Trieste.

Un proiect 100% italian, acest studiu complex se referă la secvențierea genomului unui organism vegetal produs prin încrucișarea a două specii diferite, ceea ce a determinat ca reconstrucția perechilor similare, dar nu identice, să fie chiar mai dificilă.

Acest lucru a fost posibil folosind o strategie inovatoare de hibridizare, combinând secvențierea tradițională directă cu secvențierea pe bază de clonă, fiecare conținând segmente separate ale genomului, obținute prin tehnica Cromozomului Artificial Bacterian (CAB).


Cercetarea a fost condusă în 5 etape.

Cercetarea a fost condusă în 5 etape.

În prima fază a fost creată o librărie CAB, o bibliotecă de genomi cu peste 175,000 de clone. În cea de-a doua fază, secvențierea fizică a ADN-ului CAB-urilor a fost executată, iar în a treia fază, succesiunea fizică a întregului ADN genomic.

A patra fază include reconstrucția computerizată a secvențelor și în final, a cincea fază implică adnotarea și identificarea genelor codificate.

În acest mod, a fost posibilă decodificarea bazei genetice a acestor specii de cafea, care reprezintă 70% din producția globală. Rezultatele obținute, organizate sistematic, au fost puse la dispoziție pentru eventuale aplicații agricole și industriale răspunzând la nevoia creșterii producției, îmbunătățirea continuă a calității, și creșterea biodiversității pentru a atenua efectele negative ale încălzirii globale.

Studiul a facut posibilă identificarea originilor plantei și reperează genele care conferă o anumită rezistență la boli sau infecții, precum și timpii de maturare a fructelor, dimensiunea plantei și adaptarea la condiții dificile. Conținutul de cafeină, grosimea și solubilitatea pereților celulari care, la rândul lor, afectează extragerea băuturii din cafeaua măcinată, sunt toate aspecte, direct sau indirect, aflate sub controlul genelor. A avea o bună cunoaștere a geneticii plantelor este, prin urmare, o cerință esențială în obținerea unui produs de calitate înaltă.

În septembrie 2014, în Columbia, a fost prezentată o lucrare, la a 25-a Conferință Internațională a Științei Cafelei organizată de Institutul de Informare pentru Știința Cafelei (ASIC).