ÎNAPOI
12 minute

17 portrete fotografice, 17 ambasadori, 17 obiective de dezvoltare durabilă: calendarul Lavazza devine o portavoce artistică pentru provocarea lansată de ONU pentru 2030, de salvgardare a Planetei.

29-10-2017 • Evenimente și sponsorizări

Calendarul Lavazza „2030 – Dar tu ce faci?” prezentat astăzi:
Massimo Bottura, Jeremy Renner, Alexandra Cousteau, Andre Agassi și Carlo Petrini se află printre cei 17 ambasadori ai sustenabilității care – în portretele artistice realizate de fotograful Platon – îi încurajează pe toți cetățenii, instituțiile și companiile să conlucreze pentru a realiza obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
    

 

 

Milano, 29 noiembrie 2017 – Dar tu ce faci? Întrebarea adresată de Calendarul Lavazza 2018 este una directă, necenzurată și rezonează puternic în cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite. Această întrebare ne reamintește tuturor că 2030 – termenul final stabilit de ONU pentru transformarea Planetei într-un loc mai durabil – este foarte aproape. De fapt, 2030 este deja aici, în cele 17 portrete fotografice realizate de Platon în calendarul „2030 – Dar tu ce faci?”; noul calendar Lavazza este prima portavoce artistică pentru cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ODD) în scenariul la nivel global. Acestea sunt abordate prin angajamentul concret al celor 17 ambasadori ai sustenabilității, bărbați și femei, toți, hotărâți să transforme deșeurile alimentare în hrană pentru cei mai săraci dintre noi, să transforme o sticlă de plastic într-o sursă comună de lumină, să educe copiii, să ofere tinerilor dezavantajați și femeilor marginalizate cursuri de formare profesională, să protejeze mările și biodiversitatea, să combată schimbarea climatică și să lupte pentru o economie inspirată de natură și de viață. 

 


 Dar tu ce faci? De la chef-ul Massimo Bottura la actorul american Jeremy Renner. De la un activist pe chestiuni legate de apă Alexandra Cousteau la inventatorul conceptului de Slow Food Constantin Petrini. De la campionul de tenis Andre Agassi și Jeffrey Sachs, directorul Rețelei Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, la inițiatorul conceptului de „economie albastră” Gunter Pauli și cofondatorul Alianței pentru pădurile tropicale Daniel Katz. Cele 17 fotografii ale lui Platon sunt portrete care răscolesc sufletele celor 17 protagoniști, dar și sufletele noastre, ale tuturor, punându-ne față în față cu o întrebare inevitabilă – „2030 – Dar tu ce faci?” – și amintindu-ne cât de aproape este anul 2030, în timp ce drumul până la atingerea celor 17 obiective reprezintă încă o bătălie dificilă. Astfel, calendarul Lavazza 2018 – rezultatul unui proiect de creație al Agenției Armando Testa – reprezintă un apel la arme, în primul rând individuale și, ulterior, colective.

 

„Întrebarea din spatele titlului calendarului Lavazza 2018 este directă și, în mod deliberat, provocatoare. Dar tu ce faci? Noi toți, cetățenii, companiile, instituțiile politice și sociale, suntem chemați să răspundem și să ne angajăm să schimbăm ceva. Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU reprezintă o modalitate de a continua să ne protejăm Planeta, însă 2030 este tot mai aproape și activarea unei reacții de bună credință în noi toți este mai urgentă ca niciodată – spune Francesca Lavazza, membră a Consiliului de Administrație al companiei -. De aceea, am decis să sprijinim cele 17 ODD ale ONU și să le interpretăm pentru prima dată într-un mod artistic datorită lui Platon, un maestru al fotografiei contemporane. Ne dorim să popularizăm acest angajament universal pentru 2030, să diseminăm și să facem cunoscute aceste probleme și să-i prezentăm pe protagoniștii promisiunii; aceasta este singura modalitate de a transforma oamenii, în special tinerii, în adevărații revoluționari ai viitorului. Vrem să fim inițiatorii unei revoluții pozitive, să inspirăm și să trezim bunul simț, astfel încât să devenim ambasadori ai schimbării pe care vrem să o vedem în lume”.

 

Adevărata inspirație din spatele calendarului Lavazza „2030 – Dar tu ce faci?” este Jeffrey Sachs. Profesor la Universitatea Columbia și consilier special al secretarului general al ONU, António Guterres, pe probleme ce vizează obiectivele de dezvoltare durabilă, Sachs este unul dintre ambasadorii sustenabilității, portretizat de Platon simbolizând, împreună cu soția sa, Sonia, obiectivul numărul 17: Parteneriatul pentru obiective. „Toate cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite – spune Sachs – au adoptat obiectivele de dezvoltare durabilă în 2015, pentru a îndepărta lumea de pericolele crescânde ale distrugerii mediului și a o orienta spre un viitor care ar putea fi unul al prosperității, sănătății, educației și păcii. În prezent, după doi ani, încă ne aflăm departe de a atinge aceste 17 obiective care sunt, cu siguranță, ambițioase, dar realizabile până în 2030; cheia este cooperarea globală, un principiu esențial care ne influențează pe toți, nu numai guverne, ci și persoane fizice, companii, universități și alți actori ai societății civile. Calendarul Lavazza celebrează acest angajament global și ne amintește tuturor care este miza. Speranța mea și credința sunt că acesta îi poate inspira pe mulți alții să îmbrățișeze cauza dezvoltării durabile”.

17 FOTOGRAFII ARTISTICE PENTRU PLANETĂ

 

Dar tu ce faci? Întrebarea controversată din centrul Calendarului Lavazza 2018 îți captează privirea și îți penetrează conștiința, incomod și necenzurat, datorită obiectivului revoluționar al lui Platon, un fotograf britanic și narator de origine greacă. El este apreciat peste tot în lume ca fiind „fotograful celor puternici”, portretizând și surprinzând sufletul și umanitatea celor mai influenți lideri ai lumii, coloși din lumea afacerilor și idoli din show business. „Cu ajutorul calendarului Lavazza «2030 – Dar tu ce faci?», vrem să punem lumina reflectoarelor – spune Platon – pe o nouă categorie de eroi culturali, oferindu-le toată puterea pe care o merită. Cu acest proiect, am căutat, în rolul meu de instigator cultural, să declanșez o dezbatere condescendentă cu privire la problemele care trebuie să ne ghideze conștiința și la importanța unei conduceri pozitive. Pentru că aici nu există niciun fel de negativitate și nu se lansează nicio acuzație, există doar energie și pasiune: aceasta este, prin urmare, o revoluție pozitivă. Acestea sunt 17 povești extraordinare care pot reprezenta o sursă de inspirație și pot deveni motorul din spatele unei comunități de cetățeni responsabili la nivel mondial, motivați de compasiune și de un spirit profund de a-i ajuta pe ceilalți”.

 

Asociind o imagine celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU și spunând povestea unui exemplu sau a unei surse de inspirație pentru fiecare obiectiv – aceasta este marea provocare la care Lavazza a decis să răspundă împreună cu Platon, sub direcția creativă a celor de la Armando Testa. „După trei ani de definire a apărătorilor Pământului – eroii moderni implicați în hrănirea Planetei într-un mod echitabil și sustenabil în Africa, America Latină și Asia de Sud-Est – fotografia artistică devine un purtător de cuvânt pentru urgența unui angajament social universal pe care nimeni nu-l poate ignora. După Newton, Annie Leibovitz, LaChapelle, Steve McCurry și mulți alți maeștri ai fotografiei contemporane, am identificat în sensibilitatea lui Platon un narator și un mare cunoscător al sufletului uman, interpretul perfect pentru a portretiza în mod artistic cele 17 obiective. Cea de-a 26-a ediție a calendarului Lavazza marchează, totodată, o întoarcere, după 16 ani, la alb și negru – o abordare care, prin obiectivul lui Platon, are un aer modern; un stil direct și simplu care ne prezintă protagoniștii noștri în cel mai autentic mod posibil. O abordare alb-negru care promovează reflecție, profundă introspecție, perfectă pentru o temă universală precum angajamentul de a salva Planeta”, adaugă Michele Mariani, director executiv de creație al Armando Testa.

CONTAMINAREA CU RESPONSABILITATE

 

Lavazza, printr-un Proiect integrat de comunicare, va oferi – cu ajutorul unei campanii de televiziune ce include 5 povești video – vizibilitate pentru unii ambasadori ai sustenabilității, cum ar fi Jeffrey și Sonia Sachs, Carlo Petrini, Alexandra Cousteau, Massimo Bottura și Andre Agassi. În plus, calendarul Lavazza 2018 (disponibil online la Calendar.Lavazza.com) invită cetățenii, reprezentanții instituțiilor, companiilor și toate sectoarele societății civile să conștientizeze și să grăbească atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU până la termenul final din 2030. Începând de astăzi – și datorită colaborării cu ASviS –, vă puteți lua angajamentul să deveniți ambasador al sustenabilității și să contribuiți la „contaminarea” cu responsabilitate pe social media, utilizând următorul hashtag #2030whatareUdoing

 

 

2030 – DAR TU CE FACI?

 

#2030whatareUdoing @Lavazza

DESCĂRCARE
DESCĂRCARE
PDF