Java – Indonezia
Misterul și legenda Kopi Luwak și tradițiile antice

Java este cea mai interesantă insulă din toată Indonezia, în ceea ce privește cultura cafelei, datorită conviețuirii comunităților hinduse, budiste, orientale, musulmane și occidentale. Cafeaua a fost adusă în Java abia în 1706, de către negustori olandezi care doreau să înceapă cultivarea sa într-o climă tropicală. Primele culturi ale soiului cultivat în Java au fost de un succes surprinzător. O epidemie de „rugină” a dus la favorizarea unei specii mai rezistente. Sortimentul prețios, aproape legendar, de „cafea Kopi Luwak” se găsește exclusiv pe insulă și aduce venituri amețitoare. Această cafea poate fi obținută doar prin procesul digestiv al unui animal, civeta de palmier, asemănător zibetei, un fel de pisică locală, lacomă în ceea ce privește boabele de cafea. Enzimele digestive intervin cumva în timpul procesului, diminuând notele amare ale cafelei și imprimându-i acesteia o anumită aromă. În Java, cafeaua este, totodată, esențială în tradițiile misterioase, cum ar fi venerarea bivolului alb, un animal magic, căruia i se oferă banane și cafea, dar și în cadrul ceremoniilor funerare, în care persoana decedată este condusă pe ultimul drum alături de o ceașcă de cafea și de un pachet de țigări autohtone. În cele din urmă, cafeaua face parte din frumusețea și bunăstarea ritualurilor care îi exploatează proprietățile cosmetice și terapeutice – masaje, peeling, măști pentru față...

Rețete
Kopi santen
Cafea cu cremă de cocos
INGREDIENTE
1/2 de nucă de cocos
1 linguriță cu vârf de cafea
2/3 de pahar de apă clocotită
1/3 de pahar de cremă de cocos
3 lingurițe de zahăr de palmier
apă după necesitate
Cremă de cocos – mod de preparare

Alegeți o nucă de cocos coaptă, care încă este plină de lapte, faceți o gaură prin una dintre cele trei adâncituri din partea de sus, extrageți tot lichidul și puneți-l deoparte. Cu un obiect masiv, greu, loviți întreaga suprafață a fructului, rotindu-l în jurul palmei dvs. stângi: acest lucru permite pulpei să se desprindă mai ușor de coaja lemnoasă. Deschideți nuca cu o lovitură fermă și separați coaja de pulpă. Răzuiți fin jumătate din fruct într-un castron, acoperiți pulpa cu aceeași cantitate de apă, amestecați bine și filtrați prin stoarcerea mixturii, astfel încât să obțineți cât mai multă cremă de cocos posibil. Puneți-l deoparte. Pentru a simplifica rețeta, puteți cumpăra cremă de cocos la cutie, produs disponibil în supermarketurile asiatice.

Preparare

Puneți o lingură cu vârf de cafea într-un pahar și umpleți-l până la nivelul 2/3 cu apă clocotită, adăugați zahăr și amestecați bine până se dizolvă. Umpleți paharul turnând crema de cocos și serviți.

Variante

O variantă condimentată, numită Bajigur, este adesea pregătită în vestul Indoneziei.

Kopi telur madu
Cafea cu gălbenuș și miere
INGREDIENTE
1 linguriță cu vârf de cafea
3 lingurițe de zahăr de palmier
1 gălbenuș
4 lingurițe de miere
apă clocotită
Preparare

Puneți într-un pahar 3 lingurițe de zahăr de palmier, 1 linguriță de cafea și 1 gălbenuș; amestecați bine până când obțineți o consistență fluidă, dar cremoasă. Umpleți complet paharul cu apă clocotită, îndulciți suplimentar cu 4 lingurițe de miere, amestecând continuu pentru a mixa toate ingredientele, și serviți fierbinte.