ÎNAPOI
5 minuti
TheCoffeeBook

C de la Cafea

Publicat la 19 iulie 17

 

Cafeaua este o băutură obținută din măcinarea semințelor unor plante rubiacee din genul Coffea. Acestea sunt plante tropicale, a căror familie include numeroase specii (aproximativ 66), dintre care doar două sunt cultivate și comercializate: Coffea Arabica și Coffea Canefora, cunoscută sub numele de Robusta.

 

O ceașcă de cafea constă în mare parte din apă, are un aport caloric de 1 kcal și conține cafeină (1,2 > 4%). Cafeina este o moleculă care îi conferă cafelei nota amară caracteristică și generează senzația de excitabilitate și vigilență pe care o resimțim în urma consumului.

 

Mai precis, cafeaua este compusă din:

 

0,01% cafeină

0,05% lipide (cafestol)

0,05% glucide (glucoză, fructoză)

0,6% alte componente: acizi: acid clorogenic, chinină, acid citric

minerale: potasiu, sulf și magneziu

Vitamine: A, E și K.

99,3% APĂ

 

 

COMPOZIȚIA CHIMICĂ A UNEI CEȘTI DE CAFEA

Programul științific de cercetare, Fondul Național al Cafelei

planta

Planta de cafea este o plantă sempervirescentă dicotiledonată care produce flori și fructe și crește în climatele calde, în țările dintre Tropicul Racului și Tropicul Capricornului. 

Plantațiile de cafea necesită de obicei apă, mai ales în timpul fazei de vegetație completă.

Fructul este o drupă ovoidă, de culoare verde în stare imatură și roșu deschis la maturitate completă (la anumite soiuri, culoarea este galben intens). Fructele au un pericarp extern (coaja) și un endocarp (pulpă), care înconjoară cele două boabe (semințe), acoperite, la rândul lor, de o coajă pergamentoasă (pergamino) și, la interior, de o membrană argintie.

 

Cele mai populare două specii sunt:

C come caffè

Coffea Arabica

 

Această specie reprezintă 70% din producția mondială și are o concentrație maximă de cafeină de 1,4%. Ca urmare, varietatea Arabica este mai aromată și mai puțin agresivă pe cerul gurii, dar și mai acidă.

 

Principalele zone de cultivare: Brazilia, Columbia, Mexic, Guatemala, Etiopia și India.

C come caffè

Coffea Canephora (Robusta)

 

Are o concentrație ridicată de cafeină (1,7% > 4%), este mai puțin aromată, are un postgust amar și un corp puternic.

Reprezintă 30% din producția mondială și este, în general, mai ieftină decât soiul Arabica.

 

Principalele zone de cultivare: Vietnam, Indonezia, India, Africa și Brazilia.

 

AMESTECARE (BLEND)

Acesta este procesul de combinare a mai multor soiuri de cafea. Vizează crearea de arome și gusturi diferite, menținând o calitate constantă.

 

Tipurile de amestec sunt:

 

100% Arabica: sunt evidențiate aciditatea, dulceața și aromele cele mai rafinate (de exemplu, citrice și florale).

 

Arabica și Robusta: Robusta adaugă corpul, gustul amar și notele picante de tutun și ciocolată amară.

 

PRĂJIRE (ROAST)

Acesta este un proces crucial în producerea cafelei, deoarece determină aroma distinctivă a produsului final.

Reprezintă tratamentul termic aplicat boabelor. În funcție de caracteristicile dorite pentru produsul final, se modifică temperatura și durata prăjirii.

 

C come caffè
C come caffè

Producție și marketing

Cafeaua este comercializata sub diferite forme:

 

Boabe

Materie primă achiziționată direct de către consumator.

 

 

Măcinată

Boabele sunt supuse unui proces de măcinare.

Granulația (dimensiunea granulelor) diferă în funcție de tipul de preparare și de presiunea cu care apa va intra în contact cu cafeaua în timpul preparării:

• Espresso: granulație fină (presiune 9 bari)

• Moka: granulație medie (presiune 0,6 > 0,8 bari)

• Filtru: granulație mare (presiune atmosferică)

 

 

Solubilă și instant

Acesta este produsul uscat, obținut prin deshidratarea totală a cafelei prăjite.

 

Există două tehnologii principale pentru producerea cafelei solubile:

• Uscare prin congelare: cafeaua extrasă este procesată prin congelare și ambalată în vid

• Uscare prin pulverizare: cafeaua extrasă este pulverizată într-un canal de evaporare, ambalată în plicuri și pregătită pentru a fi dizolvată în apă sau lapte.

 

 

Porții unice

Acesta este un sistem de ambalare în doze prestabilite, cu un punct de presare bine determinat, pentru a pregăti o singură ceașcă de cafea la o cafetieră cu capsule.

 

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...

REVISTA
C pentru cremă

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
P pentru Prelucrare

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
M de la măcinare

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
P de la prăjire

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
c de la Corp

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
A de la Aromă

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
A de la amar

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
A de la amestec

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
C de la Cafea

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
E de la Espresso

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE