Cafeaua este comercializata sub diferite forme:
Boabe
Materie primă achiziționată direct de către consumator.
Măcinată
Boabele sunt supuse unui proces de măcinare.
Granulația (dimensiunea granulelor) diferă în funcție de tipul de preparare și de presiunea cu care apa va intra în contact cu cafeaua în timpul preparării:
• Espresso: granulație fină (presiune 9 bari)
• Moka: granulație medie (presiune 0,6 > 0,8 bari)
• Filtru: granulație mare (presiune atmosferică)
Solubilă și instant
Acesta este produsul uscat, obținut prin deshidratarea totală a cafelei prăjite.
Există două tehnologii principale pentru producerea cafelei solubile:
• Uscare prin congelare: cafeaua extrasă este procesată prin congelare și ambalată în vid
• Uscare prin pulverizare: cafeaua extrasă este pulverizată într-un canal de evaporare, ambalată în plicuri și pregătită pentru a fi dizolvată în apă sau lapte.
Porții unice
Acesta este un sistem de ambalare în doze prestabilite, cu un punct de presare bine determinat, pentru a pregăti o singură ceașcă de cafea la o cafetieră cu capsule.