ÎNAPOI
The Coffee Book

G de la gust

Publicat la 16 martie 17

Gustul, așa este de obicei definit și înțeles, este unul dintre cele cinci simțuri ale noastre. Senzația pe care ne-o provoacă este la fel de imediată ca și în cazul văzului, auzului, mirosului sau atingerii.

Prin intermediul acestui simț percepem „gustul” lucrurilor, obținând senzații plăcute sau neplăcute. Aceste senzații determină dacă ne plac sau ne displac anumite alimente sau băuturi.

 

Când consumăm un fel de mâncare sau bem o ceașcă de cafea, de exemplu, componentele chimice ale acestor produse sunt eliberate. Unele dintre aceste componente călătoresc spre nas și sunt preluate și interpretate de către sistemul nostru olfactiv, în timp ce altele sunt dizolvate în salivă și interacționează cu papilele gustative de pe limba noastră. Primele determină mirosul alimentelor, iar celelalte savoarea (gustul) – care este interpretată cu ajutorul simțului gustativ.

 

t-for-taste_medium-01
t-for-taste_medium-02

De la începutul secolului 20, s-a acceptat faptul că savoarea (gustul) are cinci componente majore: sărat, dulce, amar, acru și umami (deseori tradus din limba japoneză ca „savuros”, acest gust find determinat în mare măsură de prezența glutamatului de sodiu).

 

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...