Valeria Mosca

Valeria Margherita Mosca este chef, responsabilă de achiziții și directoare a Wood*ing Wild Food Lab, primul laborator alimentar din lume dedicat cercetării și catalogării utilizării produselor alimentare sălbatice destinate consumului uman. Participă la numeroase conferințe naționale și internaționale în materie și este consultantă pentru câteva instituții de haute cuisine de la nivel mondial. Lucrează în strânsă colaborare cu diverse organizații, atât naționale, cât și internaționale, care sunt implicate în cercetări legate de mediu și hrana durabilă, precum Mountain Wilderness, ERSAF, Legambiente și laboratorul alimentar Nordic. Este autoarea „Wild Mixology”, publicată de Mondadori, o carte ce aplică tehnicile gastronomice în arta mixologiei, creând băuturi ce folosesc numai preparate din plante sălbatice, specifice unei anumite zone, precum și tehnici inovatoare pentru prelucrarea și păstrarea materialului. În toamna anului 2017, a lansat barul Wood*ing în Milano, primul bar în cadrul căruia preparatele și cocteilurile servite se bazează exclusiv pe ingrediente și produse alimentare sălbatice. Noua ei carte va fi publicată în noiembrie.

wood*ing – wild food lab este un laborator de cercetare și experimentare în privința utilizării produselor alimentare sălbatice pentru consumul și nutriția oamenilor. Studiem, strângem, catalogăm, analizăm și experimentăm cu plante sălbatice sau cu acele părți ale lor considerate comestibile și adecvate pentru uzul uman: cum să le folosim, cum să creăm produse și cum să le păstrăm. Produsele alimentare sălbatice disponibile în ecosistemele noastre reprezintă o resursă culinară și culturală importantă, a cărei existență nu are aproape niciun impact asupra planetei. Acest concept este destul de ușor de uitat, dat fiind că suntem obișnuiți să ne procurăm hrana de pe rafturile unui supermarket sau din meniul unui restaurant, unde disponibilitatea este instantanee și nu implică un efort aparent de producere. Recunoașterea posibilității de a folosi produse alimentare ce apar spontan ne face să popularizăm și să studiem lumea plantelor și modul în care le putem utiliza, atunci când ne apropiem de domeniul botanicii locale și înțelegem modul complex în care alimentele sunt legate de existența noastră, de sănătatea planetei Pământ și de echilibrul său. Ne derulăm cercetările cu foarte multă atenție și respect pentru ecosisteme, urmărind să obținem o durabilitate alimentară VIABILĂ și VERITABILĂ, care depășește conceptul de ecologic și zero kilometri și care combină identitatea culturală a locurilor, trecutul și prezentul, istoria noastră socială și importanța biodiversității naturale spontane a pământului nostru, precum și tradițiile străvechi atașate culturii noastre. Culegerea de plante, fructe, semințe și rădăcini care cresc spontan, cercetarea tehnicilor culinare artizanale din trecut și biodiversitatea recoltelor noastre antice generează, în urma cercetărilor, o bază de date infinită de materiale genetice, organisme, practici culturale și idei indigene. Bază de date care este, în același timp, capabilă să păstreze identitatea noastră în cea mai puternică și mai autentică formă a sa; și care poate, prin bogăția ei, să ne deschidă posibilitatea unei experimentări culinare de nivel înalt, care să transmită intenția clară de protejare a mediului înconjurător.

Valeria Mosca la Săptămâna culinară din Milano, 2018

Ceilalți chefi

Ferran Adrià
VEZI BIOGRAFIA

Carlo Cracco
VEZI BIOGRAFIA

Massimo Bottura
VEZI BIOGRAFIA