Cafea
Departamentul de Cercetare și dezvoltare gestionează întregul lanț de aprovizionare cu cafea al Lavazza, pornind de la alegerea metodelor de recoltare.
Materie primă
Materie primă

Achiziția de materii prime este monitorizată de experții departamentului care, prin aplicarea unor standarde precise de calitate pentru fiecare sursă de cafea, evaluează caracteristicile sale înainte de a cumpăra loturile necesare pentru producție. Astăzi, selecția vizuală și catalogarea fiecărei surse de cafea se desfășoară în țara în care cafeaua este cultivată; fiecare sortiment este introdus pe piață cu respectarea unor criterii precise de calitate și preț. Experții departamentului aleg ce cafea să cumpere pe baza standardelor care trebuie garantate de către amestecurile Lavazza.

Fabrică de producție
Fabrică de producție

La sosirea în fabrică, toate etapele (manipulare, depozitare, crearea de amestecuri și pregătirea pentru prăjire) sunt monitorizate cu ajutorul unui sistem informatic centralizat.

Amestecare
Amestecare

Amestecarea, prăjirea și măcinarea se află în centrul procesului de fabricare a cafelei. Acestea sunt etapele fundamentale care fac o cafea unică și punctele la care experții noștri intervin mai frecvent pentru a monitoriza întregul proces. Crearea amestecurilor, proces dezvoltat în cadrul departamentului, este verificată de experții Lavazza, de sistemul nostru IT și de un grup de cunoscători care degustă fiecare amestec pentru a garanta același rezultat în ceașcă, an de an, și aceeași aromă pentru fiecare amestec. Prăjire

Prăjire
Prăjire

Prăjirea se face în mașini cu tambur și convecție în curent de aer. Cu ajutorul acestora, asigurăm gradul corect de prăjire pentru fiecare amestec. Un sistem de prăjire-pilot ne permite să efectuăm un mic ciclu de testare, prăjind o cantitate-eșantion de cafea înainte de a continua cu producția de masă.

Măcinare
Măcinare

Procesul de măcinare, care se modifică în funcție de utilizarea finală a amestecului, este, de asemenea, gestionat în mod automat de către sistemul nostru IT și verificat de către departament. Cafeaua măcinată este apoi stocată în silozuri speciale cu mediu controlat, care o protejează de agenții oxidanți (lumină, oxigen, căldură și umiditate), înainte de a fi trimisă rapid către procesul de ambalare. Materialele și formele de ambalare sunt esențiale pentru conservarea optimă a amestecului, iar departamentul caută constant soluții din ce în ce mai eficiente.

Decofeinizare
Decofeinizare

Metoda de decofeinizare adoptată în cadrul Lavazza este, de asemenea, rezultatul cercetării departamentului nostru. Fabrica de producție Pozzilli utilizează procesul inovator de extracție a CO2 suprapresurizat, care afectează boabele în mod natural și selectiv, păstrându-le proprietățile organoleptice. În condiții exacte de presiune și temperatură (stare supercritică, respectiv starea intermediară între lichid și gaz), dioxidul de carbon are capacitatea puternică de a interacționa selectiv doar cu cafeină, extrăgând-o fără a deteriora componentele aromatice ale cafelei.

Extracția cafelei
Extracția cafelei

Ultima etapă a lanțului este, desigur, extracția cafelei, atunci când produsul devine un moment al gustului, al plăcerii și al socializării, iar toată pasiunea investită de Lavazza este fructificată. Cu noua tehnologie și cursurile barista de la centrul de instruire, suntem capabili să controlăm această etapă, dar și să garantăm calitatea cafelei espresso de la Lavazza, până la ultima înghițitură.