6 minute

Lavazza Group: Anul-record 2016

16.05.2017 • Corporativ

Lavérune, 16 mai 2017 – Grupul Lavazza și-a prezentat raportul anual la 31 decembrie 2016, în urma aprobării situațiilor financiare și a situațiilor financiare consolidate de către Consiliul de administrație.

Veniturile consolidate, conform principiilor GAAP din Italia și cu o contribuție pentru 10 luni a Carte Noire, au totalizat 1,9 miliarde EUR, cu 29% mai mult decât în anul precedent. Această creștere este legată de creșterea organică de 4%, care este semnificativ mai mare decât media pieței, de 2%. Un impuls puternic a provenit și din achizițiile din ultimii doi ani; după Merrild din Danemarca, și Lavazza din Australia s-a alăturat grupului Lavazza și Carte Noire.

Grupul s-a bucurat, de asemenea, de o creștere substanțială pe piețele externe, creștere care a reprezentat 60,3% din cifra de afaceri (de la 52,8%, în 2015), grație – mai ales – contribuției din Franța. După achiziția Carte Noire, țara în care a fost realizată prima extindere internațională a Lavazza, în 1982, este acum a doua țară după Italia, cu 500 de angajați și o cifră de afaceri care în 2016 reprezenta 20% din totalul veniturilor grupului.

„Anul 2016 a fost unul extraordinar pentru Lavazza. Odată cu achiziția Carte Noire, am lansat strategia de dezvoltare internațională a grupului menită să consolideze independența și competitivitatea noastră la nivel global”, spune Antonio Baravalle, CEO al Lavazza. „Rezultatele confirmă succesul total al integrării celor două companii, care decurge din valorile noastre comune, din partajarea excelenței și dintr-o complementaritate puternică între piața de retail și consumul în afara casei. În 2017, ne-am propus să ne continuăm eforturile în sensul angajamentului de a realiza integrarea perfectă, astfel încât să devenim unul dintre cei mai importanți jucători din industria cafelei, păstrându-ne reputația de producător italian de primă clasă. Cu o mai mare capacitate de creștere organică a pieței, anticipăm o cifră de afaceri de 2,2 miliarde EUR în 2020”.

Câștigul înainte de dobânzi și impozite (EBIT) a totalizat 61,7 milioane EUR, o creștere cu 34,1%, comparativ cu 46 de milioane EUR în anul precedent. În ceea ce privește incidența procentuală asupra vânzărilor, marja rămâne în mod substanțial în concordanță cu anul precedent. Folosind același parametru EBIT, 2016 a înregistrat o creștere cu peste 54%, față de anul precedent.

Profitul din 2016 a totalizat 82,2 milioane EUR, care nu poate fi însă comparat cu rezultatul din 2015, deoarece acesta din urmă a fost impulsionat de câștigurile de capital de 822,8 milioane EUR realizate prin vânzarea acțiunilor deținute la Keurig Green Mountain.

Poziția financiară netă a fost de 687,5 milioane EUR (față de 1,351 milioane EUR în 2015).

Lavazza și-a păstrat poziția de lider pe piața italiană, crescându-și ponderea la 41%, în ciuda reducerii consumului de cafea pentru al treilea an consecutiv. În mod particular, noul portofoliu de produse și o strategie clară de segmentare a produselor pentru diferitele tipuri de clienți au permis propagarea inovațiilor importante, în concordanță cu tendințele actuale din Italia și din întreaga lume.

Odată cu achiziția Carte Noire, fabrica franceză de producție de la Lavérune a intrat în sistemul industrial al grupului Lavazza. Aceasta se alătură Settimo Torinese și Gattinara din Italia, ca unul dintre principalele centre de fabricație a produselor grupului Lavazza. A fost făcută o investiție de 16 milioane EUR în restructurarea întregii fabrici, aceasta fiind dotată cu linii de producție de înaltă tehnologie pentru modernizare și deschidere către progrese viitoare.

„Suntem o companie care iubește să vorbească despre «moștenirea» noastră”, însă avem și o viziune pentru viitor și pasiune pentru excelență. Această abordare ne-a permis să încorporăm Carte Noire și Merrild în timp record”, spune Marco Lavazza, vicepreședinte al Lavazza. „Am considerat achiziția un câștig, o oportunitate reciprocă în care fiecare parte o completează pe cealaltă, deschizând noi perspective și căi comune în domeniul inovării și tehnologiei. Am investit în oameni și procese pentru a realiza o integrare rapidă, eficientă și satisfăcătoare pentru toți”.

DESCĂRCARE
PDF DOC JPG