Centrul de conducere a companiei Lavazza

Aurora, proiectul realizat de Cino Zucchi Architetti, câștigătorii unei competiții cu licitație, au reproiectat clădirea dintre Via Bologna, Via Pisa, Via Ancona și Corso Palermo, pentru a construi un spațiu nou și vital unde Lavazza a înființat noul Centru de conducere a companiei. Un singur loc pentru aproximativ 600 de angajați, foarte aproape de hubul industrial de pe strada Settimo, perimetrul uneia dintre cele mai mari fabrici din lume pentru prelucrarea și producția de cafea. Centrul de inovație Lavazza, dedicat cercetării și inovației, a fost, de asemenea, deschis.

Lucrările de construcție la Centrul de conducere a companiei au început în toamna anului 2014 și au fost finalizate în 2017.

Clădirea care găzduiește Centrul de conducere a companiei Lavazza are forma sinuoasă a unui nor uriaș. Înălțimea complexului variază pe fiecare latură a sa, în funcție de poziționarea față de soare și de clădirile din jur: în inima clădirii, pe partea laterală a străzii Via Ancona și a noii curți, este înaltă de trei etaje, ajungând la șase etaje pe partea cu vedere la Largo Brescia.

Materialele folosite pentru construcție includ ferestre care alternează cu panouri metalice și vitralii, geamuri tratate cu serigrafii decorative. Alte aspecte caracteristice sunt pilaștrii și rânduri de corzi metalice: o grilă de elemente verticale și orizontale, exterioare față de planul ferestrelor, creând un efect de lumină și umbră la schimbarea anotimpurilor și a perioadelor din zi și ajutând la protejarea interiorului față de razele solare directe.

Un uriaș atrium de sticlă cu un acoperiș curbat conectează Centrul de conducere a companiei cu Muzeul Lavazza, curtea cu gradină, magazinul și La Centrale. Principala scară interioară se ridică grațios de-a lungul peretelui clădirii, ajungând la etajul al treilea și deschizându-se într-o terasă mare cu grădină.

Cele două etaje subterane sunt destinate parcării companiei. Parterul găzduiește funcțiile care au legătură cu relațiile cu publicul: recepție, săli de întâlnire și spații de lucru pentru consultanți, o zonă pentru pauze, sală de gimnastică și magazinul Muzeului Lavazza. Celelalte niveluri sunt destinate birourilor.

Lavazza și-a implicat angajații, prin coroborarea sugestiilor și ideilor acestora pentru a crea un spațiu de lucru care să răspundă cât mai mult nevoilor lor.

Mobilierul de interior, proiectat în colaborare cu Thema Progetto Group, este la fel de durabil ca restul clădirii, conceput pentru confort, consum redus de energie și gestionare eficientă a spațiului.