Egipt
Cairo, prima capitală a cafelei, din lume
Consumul de cafea s-a extins în Egipt datorită frăției misticilor islamici sufiți care o foloseau în timpul rugăciunilor. Băutura a dobândit rapid un rol social și cultural: până la sfârșitul secolului al XVII-lea, Cairo avea deja 643 de așa-numite „bayt qahwa”, respectiv cafenele, care au devenit centre culturale și locuri de întâlnire. Chiar și astăzi, consumul de cafea reprezintă o ocazie socială importantă pentru egiptenii de la toate nivelurile societății. În multe cazuri, o cafenea devine un fel de cerc literar sau club politic, însă ambianța relaxată, confortabilă o transformă chiar și într-un loc ideal de a face afaceri și, în realitate, multe cafenele pot fi găsite în piețe unde comercianții se întâlnesc pentru a negocia. În Egipt, la fel ca și în Siria, atunci când comandați cafea trebuie, totodată, să precizați și cât de mult zahăr preferați, deoarece apa îndulcită cu zahăr este utilizată la prepararea cafelei. Puteți alege variantele ușor dulce („arriha”), dulce de intensitate medie („mazboot”) sau foarte dulce („ziyada”); cafeaua amară („sada”) este rezervată ocaziilor triste, cum ar fi ceremoniile funerare.
Rețete
Kahwa bl baharat
Cafea turcească cu condimente

O versiune condimentată a cafelei clasice turcești, tipică orașului egiptean Alexandria.

INGREDIENTE
2,5 kg de cafea turcească prăjită și măcinată
100 g de pulbere de cardamom verde
50 g de pulbere de nucșoară
25 g de pulbere de cuișoare
10 g de rășină fărâmițată (maska)
3 cești tip espresso de apă
zahăr după gust
Preparare

Se prepară amestecul, mixând toate ingredientele uscate cu atenție împreună. Într-un ibric turcesc de cafea („kanaka”), se adaugă trei cești de apă rece, trei lingurițe cu vârf de amestec de cafea condimentată și se adaugă zahăr după gust. Amestecați bine și puneți pe foc, până când cafeaua începe să fiarbă, iar la suprafață se formează o spumă de cafea măcinată. Serviți imediat, punând câteva linguri de spumă în fiecare ceașcă și turnând imediat cafeaua.


Basbousa bil loz
Griș cu migdale dulci

Unul dintre deserturile preferate de egipteni conține griș („simeet”), se servește, de preferință, cu cafea la micul dejun și, eventual, cu caimac („eshta”) sau gem.

INGREDIENTE
1 ceașcă de griș
1 ceașcă de migdale
180 g de unt
O mână de migdale dulci decojite
Pentru sirop („sharbaat”)
3 cești de apă
2 cești de zahăr
zeama de la o lămâie
Preparare

Se prepară un sirop prin fierberea de apă și zahăr cu suc de lămâie, timp de câteva minute. Între timp, măcinați migdalele fin și prăjiți-le în unt, împreună cu grișul, pentru aproximativ cincisprezece minute, până când ingredientele încep să capete culoarea maro. Se transferă amestecul într-o tavă metalică tapetată cu unt, se întinde bine netezind suprafața și se coace la cuptor la 180°C (350°F), până când preparatul devine auriu. Se scoate din cuptor și se toarnă deasupra siropul fierbinte.