O versiune condimentată a cafelei clasice turcești, tipică orașului egiptean Alexandria.
Se prepară amestecul, mixând toate ingredientele uscate cu atenție împreună. Într-un ibric turcesc de cafea („kanaka”), se adaugă trei cești de apă rece, trei lingurițe cu vârf de amestec de cafea condimentată și se adaugă zahăr după gust. Amestecați bine și puneți pe foc, până când cafeaua începe să fiarbă, iar la suprafață se formează o spumă de cafea măcinată. Serviți imediat, punând câteva linguri de spumă în fiecare ceașcă și turnând imediat cafeaua.
Unul dintre deserturile preferate de egipteni conține griș („simeet”), se servește, de preferință, cu cafea la micul dejun și, eventual, cu caimac („eshta”) sau gem.
Se prepară un sirop prin fierberea de apă și zahăr cu suc de lămâie, timp de câteva minute. Între timp, măcinați migdalele fin și prăjiți-le în unt, împreună cu grișul, pentru aproximativ cincisprezece minute, până când ingredientele încep să capete culoarea maro. Se transferă amestecul într-o tavă metalică tapetată cu unt, se întinde bine netezind suprafața și se coace la cuptor la 180°C (350°F), până când preparatul devine auriu. Se scoate din cuptor și se toarnă deasupra siropul fierbinte.