Etiopia
Primii consumatori de cafea

Cafeaua Arabica a fost descoperită în Etiopia și nu în Brazilia, așa cum se crede în mod obișnuit. Etiopienii sunt cunoscători adevărați ai cafelei. Există multe legende despre originile sale: povestea cel mai frecvent spusă este cea a păstorului Kaldi, care a învățat despre proprietățile revigorante ale cafelei prin observarea caprelor care zgâriau boabele coapte ale plantelor. Descendenții direcți ai primilor consumatori de cafea sunt acum cei din tribul Oromo, care a trăit în regiunea Kaffa timp de aproximativ 500 de ani. Oromo continuă să pregătească cafeaua în mod tradițional, folosind toate părțile comestibile ale plantei: frunzele, într-o infuzie numită „kuti”, coaja, în „hoja” (un decoct diluat cu lapte), iar boabele, ușor prăjite în „bunna qela”, o gustare energizantă cu o semnificație profundă, care conține și unt, și sare. În alte regiuni ale țării, „buna” este ritualul tradițional pentru prepararea cafelei negre, care începe cu boabele prăjite acasă și pisate într-un mojar, iar ulterior, fierte în jebena, un vas de lut tipic etiopian pentru prepararea cafelei.

Rețete
Buna
Cafeaua etiopiană

În regiunea Harar, printre etniile Oromo, Larari, Amhara și Somali, cafeaua este preparată în fiecare casă în mod tradițional, folosind un vas special de lut, numit „jebena”, și apoi este aromatizată cu păstăi de cardamom negru pentru gust. Alte zone ale țării folosesc alte condimente, cum ar fi rădăcinile de ghimbir în regiunea Kaffa sau scorțișoara de-a lungul graniței cu Sudanul. Unele comunități musulmane din regiunea Kaffa preferă să adauge în cafea sare în loc de zahăr sau să dizolve o linguriță de unt în ceașcă.

INGREDIENTE PENTRU UN VAS JEBENA DE 10 PERSOANE
1 litru de apă
16 lingurițe cu vârf de cafea Arabica
o jumătate de linguriță de semințe de cardamom negru (opțional)
zahăr după gust
Preparare

Spălați rapid boabele de cafea verde și scurgeți cu grijă toată apa. Prăjiți-le ușor într-o tigaie sau pe o tavă de metal, folosind o flacără moderată, și amestecați-le continuu pentru a asigura o prăjire uniformă și nu foarte accentuată. Când boabele capătă o culoare maro frumoasă, puneți-le într-un castron de teracotă, lăsați-le să se răcească și apoi măcinați-le într-o râșniță sau pisați-le într-un mojar de lemn tradițional. Între timp, turnați apă în vasul jebena și puneți-l pe plită sau, mai bine, pe jăratic de cărbuni încinși. Când apa începe să fiarbă, turnați cafeaua în mai multe etape în vasul jebena, adăugați condimentele fărâmițate și, cu o mișcare rotativă, agitați cafetiera pentru a amesteca băutura. Se lasă deoparte timp de 5 până la 15 minute, pentru a obține o cafea mai concentrată, și se servește prin filtrarea infuziei și turnarea în cești tip espresso ceramice.


Kuti
Decoct din frunze de cafea

O băutură răspândită în regiunea Harar printre triburile de etnici Oromo și Somali, preparată folosind frunze de cafea Arabica culese din copac și lăsate să se usuce la soare („amertassa”). În regiunea Kaffa, aceeași infuzie este preparată prin utilizarea frunzelor uscate care au căzut în mod natural din copac.

INGREDIENTE
1 litru de apă/lapte sau un amestec de 50/50 din ambele
frunze de cafea Arabica cât încap în doi pumni
zahăr sau sare, după gust
Preparare

Prăjiți ușor frunzele pe foc. Rupeți-le în bucăți mari cu vârful degetelor. Separat, fierbeți apa într-un ceainic mare de metal, adăugați frunzele și fierbeți la foc mediu timp de aprox. 15 minute. Adăugați zahăr după gust și serviți băutura în cești de ceai.