Beirut – Liban
Beirut: Un singur oraș, o întreagă lume a cafelei

În Beirut, un oraș cosmopolit, occidentalizat, cafeaua este servită sub orice formă posibilă: de la decocturi în stil beduin specific arăbești la infuzii turcești, cafea condimentată și cafea americană, espresso și cafea albă (care, în realitate, nu conține cafea și este o băutură pentru cei cu intoleranță la cofeină). Departe de orașe, tradițiile comunităților izolate supraviețuiesc, ca și cafeaua neobișnuită obținută prin prăjirea ghindelor sau a infuziei de mate din America de Sud, importate de emigranți la întoarcerea lor din Brazilia. În timp ce în Beirut, oraș reconstruit de mai multe ori după numeroasele conflicte, nu mai există cafenele istorice (cu excepția Gemmayzeh Café, unde obișnuiau să se adune artiști, intelectuali și jucători de table mai în vârstă), în Tripoli încă supraviețuiesc câteva exemple de cafenele populare de stil vechi, unde cafeaua turcească se bea printre norii de fum de narghilea. Vânzătorii stradali de cafea oferă trecătorilor cafea turcească preparată în bucătării mobile colorate, cafea în stil occidental de la aparatele de cafea espresso montate pe triciclete și cărucioare de transport sau cafea servită conform tradiției arabe stricte, turnată din ibrice metalice mari cu încălzitoarele încorporate la baza lor.

Rețete
Cafea albă
Cafea albă
INGREDIENTE PENTRU 4 PERSOANE
4 lingurițe de apă naturală din flori de portocal
4 cești tip espresso de apă de izvor
zahăr sau miere după gust
Preparare

Fierbeți apa într-un ibric, adăugați zahăr sau miere în timp ce fierbe și amestecați pentru a se dizolva. Separat, turnați apă din flori de portocal în cești tip espresso și umpleți-le până sus cu apa îndulcită. Serviți băutura caldă la sfârșitul mesei sau înainte de culcare, pentru un efect calmant.


Mouhallabieh
Tartă cu apă din flori de portocal
INGREDIENTE PENTRU 4 PERSOANE
1 litru de lapte integral
4 linguri de făină de orez
150 g de zahăr
100 g de fistic Aleppo, cu coajă și nesărat
2 linguri de apă naturală din flori de portocal
Preparare

Încălziți laptele într-o oală. Separat, dizolvați făina de orez într-o cantitate mică de lapte rece, apoi turnați-o în vasul de pe foc; amestecați cu atenție cu un tel și țineți amestecul pe foc până când începe să se îngroașe, iar făina este perfect încorporată. În acest moment, adăugați zahărul și amestecați bine, până se dizolvă complet. Când amestecul începe să se îngroașe, adăugați apa din flori de portocal și mai amestecați o dată, chiar înainte de a-l turna în formele de tartă. Presărați fistic tocat și serviți la rece, ca desert.