Într-o țară modernă precum Senegal, există o îndelungată tradiție a cafelei. Chiar și astăzi, se bea cafea Touba peste tot – este o rețetă creată la sfârșitul secolului al XIX-lea de către șeicul Amadou Bamba, un lider spiritual și charismatic al frăției Sufi Mouride, despre care se spune că a introdus utilizarea de cafea în țară. Cafeaua Touba este aromatizată cu cuișoare și jarr, cunoscut sub denumirea de piper de Guineea; ea are un gust puternic aromatizat și, potrivit inventatorului său, are și proprietăți medicinale. Relevanța istorică și politică a figurii lui Bamba a făcut din cafeaua sa un simbol al identității, aceasta aparținând comunității africane, astfel încât cafeaua Touba este populară aproape exclusiv în Senegal. Cafeaua Touba este servită în toate „tanganas” (cafenele de stradă din suburbii), ca un exemplu perfect al gastronomiei stradale: puțin mobilate cu bănci și mese, ele servesc și mâncare și sunt pline 24 de ore pe zi. Occidentalii preferă cafeaua la filtru de tradiție franceză sau cafeaua instant, de care se pot bucura într-unul dintre puținele locuri coloniale care au rezistat până acum, cum ar fi celebrul Safari Bar din Saint Louis.
Prăjiți boabele de cafea împreună cu păstăile de jarr, într-o tigaie de metal, și adăugați cuișoare, dacă doriți. Când acestea capătă o culoare închisă frumoasă, uniformă, lăsați-le să se răcească și zdrobiți-le într-un mojar sau o râșniță de cafea. Încălziți apa până la punctul de fierbere și, între timp, puneți patru linguri din amestecul de cafea cu condimente într-un filtru de tifon plasat deasupra unui ibric. Când apa fierbe, turnați-o ușor peste filtru și lăsați-o să treacă prin acesta. Repetați acest lucru de două – trei ori, adăugând mult zahăr între fiecare etapă, și serviți cafeaua fierbinte.
Dați aromă puiului cu piper, usturoi, ardei iute tocat și presărați cubul de condimente. Amestecați bine și lăsați amestecul deoparte, pentru un timp. Preparați sosul cu roșii decojite tăiate cuburi, adăugați-le la ceapa tocată și asezonați cu muștar și suc de lămâie. Încălziți uleiul de arahide într-o tigaie, iar atunci când acesta se încinge, rumeniți în el puiul. Apoi, tăiați bagheta pe jumătate, întindeți pe ea maioneză sau unt, umpleți-o cu puiul soté, adăugați sosul de roșii și serviți-o alături de un pahar de cafea fierbinte.