Siria
O cafea... „pentru totdeauna”

Mergând pe jos printr-un oraș sirian, veți vedea adesea reproduceri uriașe ale unor vase de pregătit cafeaua, deoarece sirienii consideră cafeaua ca parte a stilului lor de viață, iar acesta este modul în care le place să o arate. Cafeaua este întotdeauna servită la ocazii importante: de la întâlniri prenupțiale cu potențiale soții, la ritualuri de purificare și înmormântări. Ritualul de a bea cafea poate transforma într-o ocazie solemnă chiar și o vizită obișnuită într-o casă siriană. La fel ca în Egipt, în Siria cafeaua se face cu apă îndulcită, prin urmare, trebuie să aflați, înainte de a o servi, cum preferă oaspeții dvs. băutura și, dacă este necesar, să pregătiți mai multe vase, cu niveluri diferite de îndulcire. Cafeaua amară este rezervată ceremoniilor funerare, deoarece absența zahărului reflectă caracterul sumbru al momentului. Uneori, atunci când oamenii sunt îngrijorați cu privire la viitor, după ce au consumat cafeaua ei vor întoarce ceașca goală pe farfurioară și vor aștepta ca zațul de cafea să formeze diferite modele pe care le vor „citi”. Deși servirea cafelei este o datorie plăcută pentru gazdă, este de așteptat ca și oaspeții să răspundă în mod corespunzător: cuvântul magic este Daïmé, ceea ce înseamnă „pentru totdeauna”, exprimându-și speranța că locuința unde a fost servită cafeaua va fi întotdeauna la fel de generoasă.

Rețete
Kahwa
Cafea turcească cu cardamom
INGREDIENTE PENTRU 4 PERSOANE
2 dl de apă
4 lingurițe cu vârf de cafea amestecată cu cardamom
Zahăr după gust (opțional)
Preparare

Puneți apa într-un ibric turcesc, adăugați zahărul și cafeaua și amestecați ușor. Puneți ibricul pe foc și lăsați-l să ajungă la punctul de fierbere. Când cafeaua începe să fiarbă și spuma apare deasupra, luați ibricul de pe foc. Folosind o linguriță, puneți o parte din spumă în patru cești. Puneți ibricul înapoi pe foc pentru câteva secunde, însă nu lăsați cafeaua să fiarbă. Turnați cu grijă cafeaua în cești pentru a evita scăderea nivelului de spumă a cafelei. Bunele maniere spun că nu trebuie adăugat zahăr după ce cafeaua a început să fiarbă, pentru a nu agita sedimentele formate pe fundul vasului. Zahărul trebuie adăugat în apă înainte de infuzarea cafelei. Aceasta înseamnă că trebuie să aveți un vas pentru fiecare tip de cafea: fără zahăr („murrah”), cu zahăr puțin („mazboutah”) sau foarte dulce („hilweh”).


Baclava
Foitaj oriental cu fructe uscate
INGREDIENTE
500 g de foitaj de patiserie
175 g de unt topit
120 g fistic natural Aleppo tocat
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ
1 kg de fistic natural Aleppo tocat
1 linguriță de apă de trandafiri (opțional)
Pentru siropul de zahăr („atar”)
500 g de zahăr
370 ml de apă
1 linguriță de suc de lămâie
1 linguriță de apă din flori de portocal
1 linguriță de apă de trandafiri
Preparare

Ungeți cu unt o tavă de copt dreptunghiulară de aproximativ 25 cm x 30 cm (10 inchi x 12 inchi). Puneți un strat format din 5-7 foi de aluat în tavă și ungeți-le pe deasupra cu unt topit. Presărați fistic tocat peste strat și acoperiți cu alte 5-7 foi de aluat. Ungeți din nou cu unt topit pe deasupra. Folosind un cuțit foarte ascuțit, tăiați sub formă de romb. Puneți tava în cuptor la 150°C (300°F) și coaceți timp de aproximativ 15 minute, până când partea de sus devine aurie. Între timp, dizolvați zahărul în apa cu sucul de lămâie și fierbeți timp de aproximativ 15 minute, adăugând extracte florale, dacă doriți. De îndată ce aluatul este gata, scoateți-l din cuptor și turnați sirop fierbinte deasupra, astfel încât acesta să absoarbă tot siropul. Presărați fistic tocat deasupra și serviți alături de o ceașcă de cafea turcească aromatizată cu cardamom.