Turcia
La curțile sultanilor

Cafeaua a ajuns în Turcia în jurul anului 1500, datorită unei comunități de derviși (mistici islamiști) care o foloseau în ritualurile lor religioase. Consumul de cafea a devenit rapid popular la nivelul tuturor claselor sociale, inclusiv al sultanilor, și a fost rapid integrat în viața de zi cu zi. Numărul de baruri și cafenele s-a înmulțit în doar câțiva ani: acestea erau locuri unde oamenii se puteau întâlni și relaxa, puteau să fumeze și să joace cărți, în timp ce altele au devenit centre culturale sau artistice frecventate de povestitori, muzicieni și intelectuali. Cafeaua turcească a fost întotdeauna preparată în mod diferit: nu sunt folosite condimente sau arome, se utilizează o râșniță în loc de un mojar pentru zdrobirea boabelor, în timp ce cafeaua se fierbe rapid, nu încet, așa cum se întâmplă în tradițiile arabe și orientale. Chiar și astăzi, rezultatul este o infuzie închisă la culoare, lichidă și foarte concentrată, acompaniamentul perfect pentru aromele rafinate și florale ale cofetăriei turcești.

Rețete
Rahat loukoums
Apă de trandafiri și jeleuri de fistic

O versiune condimentată a cafelei clasice turcești, tipică orașului egiptean Alexandria.

INGREDIENTE
250 g de zahăr pudră
40 g de amidon din grâu
6 dl de apă
210 g de cuburi de zahăr
1 lingură de apă de trandafiri 50 g de fistic decojit sau semințe de pin
Preparare

Într-o tigaie de cupru sau email acoperită cu staniu, topiți amidonul și zahărul în apă. Așezați ingredientele pe aragaz la foc mare și amestecați în mod constant cu o lingură de lemn. Atunci când lichidul începe să fiarbă și să se îngroașe, reduceți flacăra și continuați să amestecați, asigurându-vă că nu se lipește de partea de jos. Amestecul este gata când devine cu adevărat gros și elastic. Adăugați apa de trandafiri și bucățile de fistic tocat, amestecați bine și întindeți pe tava de copt ușor unsă cu ulei. Lăsați preparatul deoparte timp de aproximativ 24 de ore, apoi tăiați-l în cât mai multe cuburi mici, de 2 cm (0,8 inchi) ca dimensiune, pe care apoi să le dați prin zahăr pudră înainte de a le servi alături de cafea turcească.


Türk kahvesi
Cafea turcească
INGREDIENTE PENTRU 4 PERSOANE
200 ml de apă
4 lingurițe cu vârf de amestec de cafea turcească
4 lingurițe de zahăr
Preparare

Puneți apa într-un ibric turcesc, adăugați zahărul și cafeaua și amestecați ușor. Puneți ibricul pe foc și lăsați-l să ajungă la punctul de fierbere. Când cafeaua începe să fiarbă și spuma apare deasupra, luați ibricul de pe foc. Folosind o linguriță, puneți o parte din spumă în patru cești. Puneți ibricul înapoi pe foc pentru câteva secunde, însă nu lăsați cafeaua să fiarbă. Turnați cu grijă cafeaua în cești, pentru a evita scăderea nivelului de spumă a cafelei.