Yemen
De la „bunn” la „qishr”: Originile yemenite ale cafelei

Cafeaua Arabica din Yemen este una dintre cele mai bune din lume. Printre yemeniți, care cunosc cafeaua de pe la 1500, există un obicei larg răspândit de degustare a acesteia (ca o infuzie a boabelor măcinate, numită „qishr”), în timp ce mestecă frunze de qàt, o plantă cu proprietăți stimulatoare, despre care se spune că sporește efectul cafelei. Qishr este cea mai răspândită metodă de preparare printre yemeniți, în timp ce beduinii deșertului preferă să consume boabe de cafea, adesea, neprăjite („qahwa arbi”). Cafeaua a fost adusă în Yemen acum 500 de ani, din Etiopia. Aceasta era deja băutura oficială a lumii islamice, cunoscută sub numele de „qahwa” sau „vinul profetului”. Marele succes inițial i-a determinat pe yemeniți să-și înceapă propria cultură de cafea. În curând, poziția strategică a țării, la intersecția rutelor caravanelor, și existența unui port privilegiat, ca Mocha, au impulsionat puternic exporturile și, chiar și în prezent, aproape toată producția este destinată piețelor străine.

Rețete
Qahwa Sana’a ni
Cafea preparată în stilul Sana’a
INGREDIENTE
1 kg de cafea Arabica
150 g de rădăcină de ghimbir uscat
100 g de batoane de scorțișoară
Preparare

Într-o tigaie mare, rumeniți ușor boabele de cafea Arabica (semi-prăjire), lăsați-le să se răcească puțin și apoi zdrobiți-le în mojar, împreună cu condimentele. Apoi, fierbeți 4 cești de apă în vasul yemenit clasic de pregătit cafea („jamana”) și adăugați 4 lingurițe cu vârf din amestecul preparat conform descrierii. Amestecați bine și continuați prepararea, lăsând să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Serviți în pahare.

Variante

Varianta turcă („qahwa turky”): după o prăjire mai puternică a boabelor de cafea, adăugați cardamom celorlalte condimente și preparați în ibricul tradițional turcesc. Varianta beduinilor („qahwa arbi”): cafea Arabica ușor rumenită și cardamom verde, amestecate într-un raport de 2 la 1. Vasul jamana, datorită formei sale inconfundabile, poate fi considerat o evoluție a vasului tradițional etiopian de pregătire a cafelei („jebena”).


Qishr
Decoct de zaț de cafea
INGREDIENTE
1 kg de cafea măcinată deshidratată
100 g de scorțișoară
100 g de ghimbir
Preparare

Fierbeți 4 cești de apă într-un ceainic de metal, adăugați 4 lingurițe cu vârf din amestecul preparat cu cafea măcinată deshidratată („qishr”) și condimente tăiate în bucăți mari. Amestecați bine și continuați prepararea lăsând decoctul să fiarbă la foc scăzut, pentru aproximativ 15 minute. Serviți în pahare. Băutura „qishr” este de obicei servită după mese; are proprietăți digestive, stimulatoare și astringente. Însoțește ritualul mestecatului de frunze de qàt, care are loc după-amiaza. Există o versiune specială a acestei rețete făcută cu cafea măcinată deshidratată, ghimbir, frunze de qàt și curmale roșii, care, datorită proprietăților sale tonice și stimulatoare, este o băutură oferită femeilor la scurt timp după naștere.