Atât la locul de muncă, cât și acasă, cafeaua este o parte integrantă a culturii italiene
O ocazie plăcută și sacră, cafeaua oferă un moment de calm într-o lume agitată: un spațiu în care oamenii se pot opri să se gândească, să discute și, adesea, să creeze.
Pauza de cafea, devenită un obicei zilnic indispensabil, este un ritual important care reunește oamenii și promovează socializarea, în special în mediile de birou și cele educaționale.
Cafeaua este o parte integrantă a culturii italiene. Studiile arată că italienii consumă anual, în medie, 5,6 kg de cafea pe cap de locuitor și că aprox. 8 milioane de saci de cafea sunt importați în Italia în fiecare an.
Odată cu inventarea metodelor de preparare pentru espresso și moka, modul de a bea și de a prepara cafeaua în Italia a fost complet revoluționat.
Deși aparatul de cafea espresso este cea mai frecventă metodă de preparare în barurile, restaurantele și locurile de muncă din Italia, fiind conceput pentru a reduce timpul necesar pentru prepararea cafelei în locuri publice, majoritatea italienilor preferă să folosească cafetiera moka acasă.
Pentru majoritatea, dacă nu chiar pentru toți italienii, un espresso reprezintă ceva sacru. Dacă cineva comandă pur și simplu o „cafea” atunci când se află în Italia, se servește un espresso.
Termenul "espresso" este sinonim cu "făcut pe loc". Această băutură, adesea servită într-o ceașcă mică de espresso, se bea în câteva secunde, din două-trei înghițituri. În Italia, cafeaua espresso este savurată pe parcursul zilei, pentru a lua o scurtă pauză, de obicei la tejgheaua barului sau direct la automatul de cafea.
Un alt preparat de cafea popular și îndrăgit în Italia este cappuccino, care se bea în mod tradițional la micul dejun, de obicei însoțit de un produs de patiserie, de exemplu, un croissant.
În timp ce în Germania, Austria și Țările de Jos se preferă o prăjire medie, francezii, spaniolii și italienii preferă o prăjire completă.
Prăjirea este procesul de încălzire a boabelor de cafea crude pentru a le elibera conținutul, gustul și aroma. În timpul acestui proces, boabele capătă culoarea brună caracteristică, scad în greutate, cresc în volum, pierd umiditate și, mai ales, capătă o aromă. Rezultatul este un amestec de cafea care își expune toate proprietățile senzoriale.
Prăjirea cafelei necesită adesea un timp foarte îndelungat și poate fi destul de complicată. Atunci când încerci să găsești punctul optim de prăjire, cel mai bine este să iei în considerare faptul că temperaturile scăzute tind să accentueze gusturile acide ale cafelei, iar temperaturile ridicate accentuează gusturile amare. Cafeaua Arabica, de exemplu, care reprezintă două treimi din producția mondială de cafea, este adesea un amestec cu prăjire medie, bogat în aromă, dulce și ușor acid.
Cercetarea complexă a Italiei pe tema cafelei, colecția sa extraordinară de rețete și metodele vaste de preparare au plasat această țară europeană pe hartă ca fiind una dintre cele mai importante și influente națiuni în domeniul cafelei din lume.
Cu toate acestea, având în vedere că în cea mai mare parte a țării nu există condiții de cultivare a plantei de cafea, iar cultivarea acesteia în majoritatea regiunilor ar fi destul de costisitoare, cu câteva rare excepții, boabele de cafea nu sunt nici cultivate, nici recoltate în Italia.
Însă, în ciuda acestui fapt, cultura italiană a cafelei este cea care a transformat acest produs brut în ceea ce este astăzi: una dintre cele mai populare băuturi din lume.