Fundația Lavazza susține în prezent un proiect în Ecuador pentru a promova producția sustenabilă de cafea, atât din punct de vedere ecologic, cât și social. Obiectivul acestui proiect este de a stimula producția de cafea sustenabilă, generând o mai bună distribuire a beneficiilor între diferiții actori din lanț.
Ca urmare a defrișărilor masive din bazinul amazonian, guvernul ecuadorian folosește în prezent fondurile alocate de Green Climate Fund (GCF) și de Global Environment Facility (GEF) pentru a consolida inițiativele guvernamentale existente în vederea combaterii acestui fenomen. Recent, GEF a alocat fonduri pentru crearea de lanțuri agricole cu „defrișare zero” care, printre diferitele lanțuri de produse de bază incluse, prevedea și un proiect de cultivare a cafelei în 23 de provincii limitrofe pădurii amazoniene.
În acest sens, Ministerul Mediului și Apei (MAAE), Ministerul Agriculturii și Zootehniei (MAG) din Ecuador și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și-au unit forțele pentru a lansa o inițiativă de sprijinire a cafelei care implică „Despădurire zero”, cu scopul de a îmbunătăți veniturile producătorilor prin creșterea calității și productivității cafelei.