ÎNAPOI
8 minuti
40 Hands

Cafeaua: o valoare care merită cultivată

Publicat la 09 mai 17

 

Înainte de a fi servită, de la semănare până la ceașca de espresso, cafeaua Lavazza trece prin 40 de perechi de mâini. În spatele fiecăreia dintre aceste atingeri există o cultură, un chip, o poveste care merită spusă.

40 Hands este titlul unei călătorii în cadrul căreia vom încerca să îi cunoaștem pe oamenii care au decis să-și dedice viața pasiunii pentru cafea, începând cu cei din țările de origine. În fața noastră, se va deschide un drum care ne va purta printre generații și latitudini, având însă în centru un set constant de valori: „Respect, dăruire și responsabilitate, în special față de natură”, spune Enrique MANCILLA Oyos, un agricultor peruvian, care a lucrat cu noi de ani buni.

Strămoșii săi au procesat cafea la Nagazú, dar în acea epocă nu existau drumuri, așa că producția era limitată la nevoile familiei.

„Apoi am venit eu”, spune fiul său Abel, „și Lavazza, care a ajuns aproape în același timp cu proiectul său de sprijin comunitar ce a îmbunătățit procesul nostru de fabricație, furnizându-ne echipamentele și cunoștințele de care aveam nevoie”.

 

Armonia dintre agricultori și pământ este esențială
Do Thanh Dinh – vicepreședinte al Cooperativei agricultorilor „Quang Tien Buôn Ma Thuôt” – Vietnam

 

Cafeaua este, de fapt, o pasiune pe care o avem din 1895 și, la fel, este o pasiune pentru multe alte familii care au cultivat-o dintotdeauna. Respectarea istoriei și a valorilor acestor apărători ai Pământului este, fără îndoială, o datorie, ca și datoria de a ajuta noile generații să-și exprime pe deplin abilitățile și tradițiile.

 

Fundația Lavazza ne-a oferit infrastructură, ne ajută, a găsit soluții la problemele legate de cafea, schimbările climatice și bolile care afectează plantele de cafea. Fundația Lavazza contribuie, de asemenea, la dezvoltarea de noi sate.
Sri H.M. Lokesh

 

Cafeaua a fost dintotdeauna o băutură socială prin excelență. Ea are puterea de a uni oamenii, permițându-le să-și împărtășească unii altora povești și visuri, cum ar fi cea a părintelui Peter Kilsara, director al Mese Ring School of Kirua, Tanzania.
„Oriunde în Africa, a le da tinerilor cea mai mică șansă de a studia și a se educa înseamnă a le oferi o șansă pentru o viață mai bună, o șansă de a crește armonios, iar pentru mine, personal, înseamnă și posibilitatea de a-mi realiza visul.”

Caffè: un valore da coltivare
Caffè: un valore da coltivare

 

L-am cunoscut pe părintele Peter în timpul desfășurării proiectului ¡Tierra! în parteneriat cu ONG-ul Rainforest Alliance, care are ca scop exploatarea cafelei provenite 100% din agricultura sustenabilă. Ne-a contactat: „Ne-am prezentat companiei Lavazza ca o comunitate de mici producători de cafea. Din acel moment, am devenit parte din ¡Tierra!, un proiect care îmbunătățește atât calitatea cafelei, cât și condițiile de producție. Au fost dezvoltate unități de producție, pentru a îmbunătăți și simplifica procesarea. În același timp, au fost construite case, un dispensar și o școală. Acum, agricultorii nu doar că au posibilitatea de a lucra în mod autonom și de a obține o cafea de calitate superioară, dar primesc și ajutor concret pentru educația copiilor lor.”

 

lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgsx-2-d
lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgdx-2-d

 

Cultivarea cafelei este cu mult mai mult decât un simplu pas al procesului de fabricație: este un ritual, un meșteșug, un element cultural și o sursă de hrană pentru mii de oameni din întreaga lume. În spatele fiecărei cești de espresso, există angajamentul unor oameni care au decis să facă din cafea scopul vieții lor. O pasiune care este transmisă din generație în generație.

 

Iubesc cafeaua datorită tatălui meu. Cultivarea sa este un act de dragoste: vezi semințele cum cresc, înfloresc și se transformă în fructe. Sper să pot transmite și eu această tradiție copiilor mei.
Edivaldo Bocardi Lumbari

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...

REVISTA
V60

Coffee Hacks

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
The Earth Defenders: în spatele obiectivului cu gardienii Pământului

Coffee Culture

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Despre comunitate, colaborare și o lume mai bună

Coffee Study Program

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Somboun Saj Boukea, o viață dedicată pământului roșu din Laos

40 hands

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
C pentru cremă

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Espresso

Coffee Hacks

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Syphon

Coffee Hacks

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
AeroPress

Coffee Hacks

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Lucrul cel mai important: dezvoltarea de care avem nevoie

Coffee Study Program

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Plantarea semințelor unui viitor sustenabil

Coffee Study Program

AFLAȚI MAI MULTE