Back
PRODUSE
COLLECTIONS
CAFEA

*Compania Lavazza nu este afiliată, susținută sau sponsorizată de Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® și Melody I sunt mărci comerciale terțe fără nicio legătură cu Luigi Lavazza S.p.A.​

LAVAZZA STORIES
alt alt

Aflați mai multe

CAPSULE CU COMPENSAREA
EMISIILOR DE CO₂

Întrebări frecvente

Ce înseamnă neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de CO₂?

În ceea ce privește neutralitatea emisiilor de carbon, abordarea grupului nostru începe prin reducerea emisiilor la nivelul întregului lanț valoric Lavazza, de la cultivarea cafelei și până la finalul ciclului, trecând prin toate etapele intermediare. În condițiile în care este clar că nu pot fi eliminate toate emisiile, Lavazza a stabilit un parcurs de compensare a emisiilor reziduale de carbon, în situația în care reducerea nu este posibilă. În 2020, am demarat inițiativa de compensare a emisiilor directe și de atingere a neutralității totale din punctul de vedere al emisiilor, pentru sediile și fabricile grupului. În ceea ce privește produsele, capsulele de cafea Lavazza compatibile cu sistemele Nespresso* Original, precum și sistemele de cafea Firma și Blue marca Lavazza s-au numărat printre primele produse Lavazza ale căror emisii de CO₂ au fost compensate integral (când menționăm „CO₂”, ne referim la ECHIVALENTUL CO₂, așadar calculăm și compensăm toate emisiile de gaze cu efect de seră, transformate în CO₂). Aceasta înseamnă că compensăm toate emisiile noastre anuale de carbon în raport cu volumul de capsule de cafea produse și plasate pe piață.

*Lavazza nu este afiliată, aprobată sau sponsorizată de Nespresso.

Cum funcționează?

Deoarece schimbările climatice reprezintă o problemă globală, impactul unei tone de carbon emise undeva în lume poate fi neutralizat prin reducerea sau captarea unei tone de carbon într-un alt loc – acesta este principiul compensării emisiilor de carbon (numită și compensarea emisiilor de CO₂).

Această eliminare (sechestrare) a carbonului se realizează prin proiecte speciale, care se desfășoară deseori în țări în curs de dezvoltare.

Aceste proiecte generează credite de carbon, un credit fiind echivalent cu o reducere sau o sechestrare a unei tone de emisii de CO₂. Generarea de credite este verificată și certificată prin aplicarea unor standarde și metode recunoscute la nivel internațional.

Pe lângă sechestrarea carbonului, proiectele pot oferi și alte beneficii de mediu, sociale și economice, precum conservarea biodiversității, creșterea nivelului de inserție profesională în cadrul comunităților locale și asistență în ceea ce privește educația și sănătatea. Sprijinirea acestor proiecte reprezintă o modalitate de îmbunătățire a traiului comunităților locale, abordând totodată aspectele privitoare la schimbările climatice și contribuind la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

Cum se implementează strategia Lavazza privind neutralitatea emisiilor de carbon?

Această strategie este în concordanță cu angajamentul Lavazza Group de a respecta Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, în special prin atingerea obiectivelor numărul 12 (consum și producție responsabile) și 13 (combaterea schimbărilor climatice).

În mod specific, proiectele de compensare caută să reducă sau să sechestreze emisiile de carbon. La fiecare tonă de CO₂ redusă sau sechestrată, se generează un credit de carbon.

Reducerea (sau sechestrarea) efectivă a emisiilor se măsoară folosind metode de calcul riguroase și este verificată de terți. După acest proces de verificare, se emit credite de carbon pe piață, care sunt puse la dispoziție într-un registru internațional electronic. Prin urmare, toate operațiunile de compensare beneficiază de trasabilitate și sunt disponibile public. Odată ce au fost utilizate în scopul compensării, creditele sunt anulate („retrase”) pentru a evita dubla contabilizare.

Care este domeniul de aplicare al proiectului Lavazza? Acesta include doar producția? Ce implică compensarea emisiilor de CO₂?

Abordarea noastră în ceea ce privește compensarea completă a emisiilor de CO₂ pentru aceste produse include compensarea emisiilor pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului, de la cultivarea cafelei până la finalul utilizării sale, trecând prin toate etapele de producție, transport și eliminare.

Aceasta include recoltarea materiilor prime, producția, ambalarea, diferitele etape de transport, încheindu-se cu faza de utilizare și eliminare.

Există prevederi juridice obligatorii referitoare la această alegere?

Abordarea noastră în ceea ce privește compensarea completă a emisiilor de CO₂ este în totalitate voluntară.

Această abordare este în concordanță cu angajamentul Lavazza Group de a respecta Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, în special prin atingerea obiectivelor numărul 12 (consum și producție responsabile) și 13 (combaterea schimbărilor climatice).

De ce Lavazza a ales această direcție, din punctul de vedere al sustenabilității?

Timp de 125 de ani, abordarea Lavazza în privința operațiunilor sale a avut la bază sinergia între sistemul nostru valoric și robustețea economică, dovedită de angajamentul nostru foarte puternic față de aspectele privind sustenabilitatea. De-a lungul timpului, această sinergie s-a transformat într-o orientare strategică a inovației în materie de produse și procese și a reducerii impactului, vizând o integrare tot mai puternică a sustenabilității în modelul nostru de afaceri, în concordanță cu angajamentul generat de aderarea noastră la Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, în special obiectivul 12 (consum și producție responsabile) și obiectivul 13 (combaterea schimbărilor climatice).

Recent, am decis să amplificăm acest angajament, ținând cont de caracterul urgent al accelerării schimbărilor climatice. Trebuie reținut că cafeaua este un produs agricol care se cultivă în unele dintre zonele de pe planetă care sunt supuse celui mai mare risc cauzat de schimbările climatice, care au drept rezultat perturbări cu consecințe semnificative și directe pentru producătorii de cafea și familiile lor, precum și pentru producția, productivitatea și calitatea cafelei.

De ce Lavazza a ales proiecte de compensare în afara Europei?

Majoritatea proiectelor de compensare care există astăzi se află în țări în dezvoltare. Beneficiile sociale ale acestor proiecte oferă un impact pozitiv semnificativ pentru comunitățile în care sunt implementate. Descoperiți proiectele noastre pe site-ul www.lavazzagroup.com

Cum este generat un credit de carbon? Cum este validat?

Proiectele de compensare caută să reducă sau să sechestreze emisiile de carbon. La fiecare tonă de CO₂ redusă sau sechestrată, se generează un credit de carbon. Calcularea generării de credite este verificată și certificată prin aplicarea unor standarde și metode recunoscute la nivel internațional. După acest proces de verificare, creditele de carbon sunt emise pe piață și sunt monitorizate în registre electronice internaționale. Odată ce au fost utilizate în scopul compensării, creditele sunt anulate („retrase”) pentru a evita dubla contabilizare. Prin urmare, toate operațiunile de compensare beneficiază de trasabilitate și sunt disponibile public.

Lavazza compensează emisiile de CO₂ provenite de la toate produsele sale de unică folosință?

Acestea au fost primele produse ale companiei ale căror emisii de CO₂ au fost compensate integral. Compensarea se aplică emisiilor din întregul ciclu de viață al produsului, de la cultivarea cafelei până la finalul ciclului, trecând prin toate fazele de producție, transport, utilizare și eliminare.

Acesta este unul dintre primele obiective care își propune să reducă și să compenseze toate emisiile din cadrul întregului lanț de aprovizionare, de la începutul până la finalul tuturor activităților aflate sub controlul direct al companiei Lavazza. Totodată, în ceea ce privește emisiile aflate sub controlul său direct, începând cu anul 2020, Lavazza și-a redus și compensat propriile emisii la nivelul întregii corporații (fabrici și sedii administrative).