Back
PRODUSE
COLLECTIONS
CAFEA

*Compania Lavazza nu este afiliată, susținută sau sponsorizată de Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® și Melody I sunt mărci comerciale terțe fără nicio legătură cu Luigi Lavazza S.p.A.​

LAVAZZA STORIES
alt alt

VIITORUL YEMENULUI ÎNTR-O BOABĂ DE CAFEA

Proiectul „I primi”: despre cum o simplă boabă de cafea poate impulsiona economia unei țări.

Echipa Lavazza 2-3 minute

Cultivarea cafelei poate contribui la dezvoltarea economiei unei țări. 

În Yemen, producția de cafea poate deveni o distribuție echitabilă a resurselor între comunitățile care o cultivă.  

Acest lucru poate oferi noi oportunități economice și poate încuraja dezvoltarea profesională în cadrul lanțului de aprovizionare. 

Poate fi astfel favorizată incluziunea generațiilor tinere și a femeilor.

POVESTEA DE PÂNĂ ACUM

Yemen este una dintre cele mai vechi țări producătoare de cafea din lume, iar amestecul său Arabica este unul dintre cele mai bune.  

Datorită poziției sale strategice, Yemen a fost întotdeauna un important punct de răscruce al rutelor caravanelor. Având Mocha ca principal oraș-port, această țară a jucat un rol crucial în comerțul și producția pentru piețele externe. Cea mai mare parte a cafelei pentru piețele europene și din Orientul Mijlociu provenea din exportul de bază al portului Mocha în secolul al XV-lea.  

Cu toate acestea, Yemenul este o țară în care practicile agricole deficitare, lipsa de cunoștințe și de infrastructură, inegalitatea de gen și eșecurile pieței sunt doar câteva dintre problemele care o afectează. 

Din 2015, un conflict devastator face ravagii în Yemen, provocând una dintre cele mai grave foamete din ultimii 100 de ani. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, această foamete este „cel mai grav dezastru umanitar provocat de om”.

NU SUBESTIMA NICIODATĂ PUTEREA UNEI BOABE DE CAFEA

Cafeaua a fost fundamentală pentru trecutul Yemenului, însă cum rămâne cu viitorul său? Există vreo șansă ca o simplă boabă de cafea să poată ajuta această țară după ani de distrugeri și criză umanitară?

Aparent, da. 

În prezent, mii de familii yemenite depind de cultivarea cafelei, în ciuda deceniilor de neglijență și stagnare în sectorul agricol. 

Astăzi, depășirea sărăciei prin cultivarea cafelei este o provocare complexă, dar nu imposibilă.

Cu convingerea fermă că până și cele mai dificile situații pot fi îmbunătățite, Fundația Lavazza a lansat, începând cu 2014, proiectul „I Primi” - sau „Cei dintâi” - în parteneriat cu Qima Foundation41, o organizație non-profit care lucrează pentru a restabili prosperitatea Yemenului printr-o dezvoltare economică durabilă. 

Lavazza și Qima Foundation colaborează îndeaproape cu un mic grup de cultivatori de cafea pentru a obține o schimbare pozitivă și durabilă prin sprijinirea și îmbunătățirea mijloacelor de trai ale celor în cauză.

Zonele de acțiune ale proiectului sunt diviziunile administrative Dhamar, Ibb și Raymah

Beneficiarii sunt 1.500 de mici producători de cafea, dintre care 60% sunt femei.

I PRIMI: PROIECTUL CELOR DINTÂI

Denumirea proiectului, „I Primi” sau „Cei dintâi”, se referă la patru activități importante legate de cafea, implementate pentru prima dată în Yemen: 

• a fost realizat primul sondaj național al cultivatorilor de cafea. Acesta a arătat că 50% din veniturile gospodăriilor provine din cafea, cu marje medii ridicate de profit;  

• a fost proiectată prima pepinieră mare. Aceasta are o capacitate de producție de 150.000 de plante. Aici pot crește plante verificate genetic, datorită tehnologiei de detectare a ADN-ului din cafea; 

• a fost construit primul bazin de apă cu o capacitate de 900 m3/h20. El va permite ca 214 cultivatori să beneficieze de această resursă prețioasă;  

primul centru de prelucrare este în curs de construire. Acesta are o capacitate de producție de 150 de tone de fructe de cafea și o suprafață de 2.500 m2. 1.500 de cultivatori vor beneficia de acest centru, iar 50% din personalul unității va fi format din femei.

Relații cu clienții

Aveți nevoie de ajutor? Consultați întrebările frecvente sau contactați-ne.

MAGAZIN IMPORTANT

Bucurați-vă de o experiența autentică Lavazza în magazinele noastre.