Din inima elBulli la aromele din întreaga lume, cu un popas la patiseria rafinată
Crescut într-o familie care s-a dedicat întotdeauna lumii culinare, fratele său Ferran—unul dintre cei mai mari exponenți al haute cuisine- a fost cel care l-a condus pe Chef Albert Adrià spre arta culinară. Astfel, în 1985 a început călătoria care avea să îi contureze ulterior traiectoria carierei sale. Aventurile sale au început la plitele de la elBulli, care a ocupat prima dată în 2002, locul întâi în topul Celor mai bune 50 de restaurante din lume.
Situat în Cala Montjoi, un golf de-a lungul Costa Brava, elBullirestaurante reprezintă creatorul cu imaginație al haute cuisine. În acest loc, tânărul Albert și-a perfecționat abilitățile din diferite zone culinare și și-a întâlnit cea mai înaltă formă de exprimare artistică și profesională în domeniul patiseriei. Timpul pe care l-a petrecut la elBulli a hrănit curiozitatea și ambiția chefului, facându-l să refelecte asupra contribuției speciale pe care inovația o poate aduce patiseriei fine și propriului său rol de pionerat.
Prima sa carte, Los postres de elBulli (Deserturile de la elBulli) a fost produsul unui lung proces care l-a condus pe Chef Adria către o viziune nouă și personală asupra patiseriei în restaurant. Reîntoarcerea sa în departamentul de dezvoltare și cercetare al elBulli a fost capitol important din cariera sa.
În anul 2000, în Barcelona, a fost inaugurat elBullitaller : un laborator de creativitate culinară afiliat cu elBullirestaurante, sub îndrumarea fraților Adrià și a Chefului Oriol Castro. Situat într-un palat din secolul optsprezece, elBullitaller a fost primul curs de instruire din lume inițiat de un restaurant.
Călătoria culinară a chefului a fost caracterizată de două principii fundamentale: experimentarea și colaborarea. Apogeul perfect al acestora este elBarri, din Barcelona. Acest proiect a adus împreună cinci restaurante, toate gestionate de Albert Adrià, care a revoluționat abordarea bucătăriei în capitala catalană, lansându-l pe scena culinară internațională și deschizând calea pentru multe afaceri noi. Astfel vecinătatea restaurantelor Tickets, Enigma, Bodega 1900, Hoja Santa și Pakta ar deveni un ecosistem important pentru haute cuisine.
În special, Enigma este un loc cu un aspect unicat, „fantastic”, care este accesat printr-un cod care se primește la efectuarea rezervării. Prin tehnicile și gusturile care se omagiază reciproc, limitele dintre experiențele senzoriale și gastronomice sunt depășite în totalitate și suntem absorbiți de meniul împărțit în trei acte, cu multe preparate care sunt finalizate sau preparate direct la masă. Experiența include două ore jumate de emoție și plăcere gastronomică, concepute cu un ritm care ne permite să savurăm din plin fiecare îmbucătură, în timp ce schimbăm zona de luat masa de mai multe ori în timpul mesei.
La Enigma, puteți savura Cafea de specialitate 1895 creată de specialiștii Lavazza în Coffee Design, Avanguardia V și Cocoa Reloaded, o metodă nouă și captivantă de a crea, descrie și gusta cafeaua. O ediție extrem de limitată, microlotul 100% Arabica Avanguardia V reprezintă un elogiu adus excelenței culturii indoneziene a cafelei. Boabele de cafea cultivate cu grijă, produse la altitudini ridicate, oferă în fiecare ceașcă un profil de gust unic de fructe dulci cu note de prună și caise uscate. Pe de altă parte, amestecul de specialitate Cocoa Reloaded, poartă esența inconfundabilă a ciocolatei cu note de scorțisoară picantă și marmeladă de portocale. Ambele tipuri de cafea de specialitate sunt servite fie prin extracția unui espresso sau prepararea cu o cafetieră moka.
Enigma
În anul 2011, elBulli restaurante și-a închis ușile doar pentru a deveni un an mai târziu, elBullifoundation: o viziune a viitorului care poartă cu sine datoria de a da voce moștenirii elBulli. În același timp a fost inaugurat Tapas: la cocina del Tickets (Tapas, Bucătăria Tickets). Pentru Chef Albert Adrià, tapas sunt în mod indisolubil asociate cu petrecerile, surprizele și fericirea. De exemplu, la Tickets savurarea tapas reprezintă mai mult decât un mod de a mânca-este un stil de viață, unul pe care îl mai găsim la Torino, la restaurantul Condividere.
Tickets
În 2015, Lavazza și Albert Adrià au prezentat cartea de haute cuisine Cooking Coffee: 23 de rețete în care cafeaua nu a fost tratată ca un simplu ingredient, ci ca eroul unor noi evoluții în materie de savoare. Mulțumită contribuției experimentale și creative adusă de Lavazza, conceptul de cafea ca băutură a evoluat în combinații de lichide, solide, gaze și sferificări caleidoscopice și fără precedent. Reprezintă un elogiu adus aromelor de cafea, dar reprezintă, în același timp și o sărbătoare pentru simțul vizual, care explorează multitudinea de metode de preparare și aprofundează cultura și conexiunea strânsă dintre barista și chef. De fapt, ambii sunt profesioniști care desfășoară pregătiri elaborate și riguroase, concentrându-se pe rezultatul final, cu prezentări iscusite, impecabile și cea mai strictă atenție la detalii. Unele exemple includ desertul interesant „dop de plută” preparat cu vapori de cafea dulce sau desertul delicat și sugestiv „cireșul” preparat cu amaretto și nori de cafea.
Dop de plută preparat cu vapori de cafea dulce - Cooking Coffe
Cireș cu amareto și nori de cafea – Cooking Coffee
2016 a fost anul proiectului 50 Days by Albert Adrià din Londra, urmat de inaugurarea restaurantului Cakes & Bubbles, câțiva ani mai târziu. Prestigiosul Café Royal a găzduit o zonă de patiserie inspirată de La Dolça, zona atât de iubită de la Tickets, care era rezervată tuturor deserturilor. Și aici, puteți savura Cafea de specialitate 1895 creată de specialiștii Lavazza în Coffee Design: Calima, o cafea de origine unică din Columbia care crește la o altitudine de până la 2.000 de metri, caracterizată de un profil aromat, dulce cu note de litchi și papaya.
Colaborarea dintre Chefii Albert și Ferran Adrià cu bucătarul și restauratorul spaniol José Andrés a dus la crearea Mercado Little Spain. Trei restaurante cu servicii complete, cincisprezece chioșcuri alimentare și de vânzare cu amănuntul și două baruri care celebrează gastronomia spaniolă în Manhattan. O veritabilă scrisoare de dragoste pentru Spania, spațiul reprezintă o călătorie culinară care ajunge în fiecare colț al țării, care oferă una dintre cele mai bogate tradiții gastronomice din lume.
Fără îndoială, putem afirma că, aventura Chefului Albert Adrià continuă să fie definită de inovație, colaborare și o căutare neobosită a excelenței în bucătărie chiar și în zilele noastre, elemente care reprezintă potrivirea perfectă creată de chef și Lavazza.
Cakes & Bubbles