Back
PRODUSE
COLLECTIONS
CAFEA

*Compania Lavazza nu este afiliată, susținută sau sponsorizată de Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® și Melody I sunt mărci comerciale terțe fără nicio legătură cu Luigi Lavazza S.p.A.​

LAVAZZA STORIES
metoda chemex metoda chemex

Cum să prepari cafeaua folosind metoda Chemex

Echipa Lavazza 2-3 minute

Există multe legende în jurul cafelei, ca și cum ar fi un mit popular sau chiar un cult. Dar de ce este cafeaua una dintre cele mai populare băuturi din lume și de ce este atât de irezistibilă? Mulți și-au pus întrebări privind secretele sale. Am putea spune fără probleme că cultura cafelei este răspândită în întreaga lume și că fiecare țară are propriile obiceiuri, propriile preparate și diferite tipuri de cafea.

Așadar, să vedem cum putem prepara o cafea bună acasă folosind metoda Chemex

De ce ai nevoie pentru a face cafea acasă? Pentru preparare, ai avea nevoie de următoarele accesorii pentru cafea:

  • Dispozitiv de turnare pentru preparare (vas de preparare de tip Chemex)
  • Fierbător de apă cu duză în formă de gât de gâscă
  • Râșniță
  • Filtru (din hârtie sau metal pentru a se potrivi metodei de preparare)
  • Cafea integrală proaspăt prăjită sau boabe de cafea cu granulație medie-groasă.
  • Apă fierbinte
  • Cântar
  • Cronometru

PASUL 1: BOABELE DE CAFEA

Cu cât boabele de cafea sunt mai proaspete și de origine mai bună, cu atât mai ușor îți va fi să prepari cea mai bună cafea.  Tipul de cafea pe care îl alegi este fără îndoială un început esențial.

 

PASUL 2: RAPORTUL DINTRE APĂ ȘI CAFEA

Măsura ideală pentru o cafea perfectă este un raport de 1:17 pentru cafea și apă. În acest fel, ceașca nu va fi nici prea tare, nici prea slabă, ci exact așa cum ar trebui să fie. Un raport 1:16 sau chiar 1:15 ar putea conferi un gust mai intens. Cu alte cuvinte,  2 lingurițe de cafea măcinată corespund cu 177 ml de apă. Acestea sunt standardele pentru a obține o ceașcă bună.

 

PASUL 3: RÂȘNEȘTE CAFEAUA

Pentru o cafea proaspătă și delicioasă, ar trebui să-ți râșnești corect boabele de cafea înainte de preparare. Acest lucru îți va permite să extragi în mod corespunzător toate aromele parfumate și gustul boabelor. Vei seta râșnița în modul care se potrivește cel mai bine metodei tale de preparare.

Extragerea cantității potrivite de aromă din boabele de cafea nu este atât de evidentă: dacă nu ești suficient de atent, poți extrage prea mult sau prea puțin din cafea. Pentru a face acest lucru în mod corect, fii atent la trei variabile diferitetimpul de contact cu apa, temperatura apei și turbulența, pe care o poți obține din agitația naturală a apei care lovește zațul de cafea, în timp ce amesteci cu o lingură în timpul metodei prin turnare.

 

PASUL 4: FIERBE APA

Adu apa la punctul de fierbere, apoi las-o să se răcească timp de 1 minut, deoarece poate ajunge la temperatură necesară pentru utilizat. Apa este un factor determinant când vine vorba de prepararea unei cafele cu gust perfect și este important ca aceasta să nu conțină impurități vizibile. În timp ce aștepți, poți finaliza următorul pas!

 

PASUL 5: PLASEAZĂ FILTRUL

Există trei metode diferite de filtrare pe care le poți adopta. Filtrele metalice de cafea precum cele care sunt folosite în Chemex  pot lăsa să pătrundă mai multe elemente solide insolubile, ceea ce îi va da cafelei tale mai multă consistență și un aspect tulbure. O cale de mijloc poate fi găsită utilizând filtrul de cafea din pânză, care poate lăsa să pătrundă unele uleiuri și substanțe solide pentru o cafea mai puțin tulbure. Cu toate acestea, astfel de filtre pot fi nepractice, deoarece nu sunt ușor de curățat.

Cel mai comun tip - cel pe care îl folosesc peste 90% dintre oameni - este filtrul de cafea din hârtie. Deoarece acesta poate conferi cafelei un gust de hârtie, tot ce trebuie să faci este să torni puțină apă fierbinte pe el și să îl lași să stea câteva minute înainte de a-l folosi.

 

PASUL 6: PUNE CAFEAUA ÎN FILTRU

Este timpul pentru preparare! Pune cafeaua măcinată în mijlocul filtrului proaspăt clătit.

 

PASUL 7: TOARNĂ ȘI AȘTEAPTĂ

Continuă cu prima turnare, așa-numita turnare de testare, una relativ scurtă, adăugând în filtru doar de două ori mai multă apă decât cafea. Dacă este proaspăt prăjită și măcinată, cafeaua va începe în curând să facă bule și spumă. Reia turnarea după 30-45 de secunde.

preparare chemex
extragere chemex

PASUL 8: CONTINUĂ SĂ TORNI

Imediat după ce se opresc bulele, continuă să torni pentru următoarele trei minute, ghidând încet și cu răbdare jetul de apă în spirală peste zaț pentru a-l satura. E posibil să fie nevoie să te oprești din când în când, pentru a permite spumei și apei să se diminueze. Acest ritm îți permite să extragi o aromă mai bună și mai puțin amară.

 

PASUL 9: SAVUREAZĂ-ȚI CAFEAUA

Ridică pâlnia, filtrul de pe cană și aruncă zațul. Este timpul să te bucuri de rezultatul eforturilor tale!

cafea chemex
bărbații beau cafea

Relații cu clienții

Aveți nevoie de ajutor? Consultați întrebările frecvente sau contactați-ne.

MAGAZIN IMPORTANT

Bucurați-vă de o experiența autentică Lavazza în magazinele noastre.