Back
PRODUSE
COLLECTIONS
CAFEA

*Compania Lavazza nu este afiliată, susținută sau sponsorizată de Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® și Melody I sunt mărci comerciale terțe fără nicio legătură cu Luigi Lavazza S.p.A.​

LAVAZZA STORIES
ALT alt

CEZVE - TOATE CURIOZITĂȚILE DESPRE CAFEAUA TURCEASCĂ

Echipa Lavazza 2-3 minute

Cafeaua turcească este învăluită într-o notă romantică, deoarece procesul său de prelucrare este cu adevărat vechi, datând din secolul al XVI-lea, din vremea sultanului Suleiman și a Imperiului Otoman. Dispozitivul pe care turcii îl folosesc pentru a-și prepara cafeaua, cunoscut sub denumirea de cezve, are un farmec exotic și oferă o experiență a cafelei remarcabilă, după cum vom vedea în paragrafele următoare.

Ce reprezintă cezve

Deși este de origine turcească, se pare că acest cuvânt, „cezve”, provine din cuvântul arab „Jadhwa”, care înseamnă chihlimbar. Cezve constă într-un vas mic, un mâner lung și o gură de turnare concepută special pentru a prepara delicioasa cafea turcească. Denumit și ibrik, care înseamnă „apă” sau „a turna”, în funcție de diferite tradiții din lumea Orientului Mijlociu, cezve era inițial confecționat din alamă, cupru, aur sau argint. Fiind în prezent populare în Europa, cererea tot mai mare pentru aceste recipiente tradiționale turcești i-a determinat pe producători să le confecționeze din mai multe materiale, inclusiv ceramică și aluminiu, pentru a se adapta diferitelor surse de căldură.

Sunt fabricate în mai multe dimensiuni și modele, iar fiecare material din care sunt confecționate are propriile avantaje, dar și dezavantaje. Cu toate acestea, toate sunt capabile să prepare o cafea turcească uimitoare. Să vedem în detaliu care sunt cele mai comune materiale din care sunt fabricate:

 • Alamă - Un metal auriu care poate părea într-un anumit fel învechit, dar foarte elegant. De obicei mai puțin corozivă decât cuprul, alama nu ruginește și este, fără îndoială, rezistentă.
 • Cupru - Un alt metal care nu ruginește, dar care, de fapt, se poate coroda de-a lungul deceniilor. De aceea, majoritatea vaselor turcești din cupru sunt căptușite cu staniu în interior. Această caracteristică mărește durata de viață a acestui metal luxos și elegant, care se potrivește în special bucătăriilor cu design modern, cu decorațiile sale netede și imprimate pe părțile laterale.
 • Oțel inoxidabil - Modern, stilat și, mai ales, foarte ușor de curățat. Acest material rezistent este, de asemenea, ideal pentru un recipient cezve modern!

Fie că sunt de modă veche sau de ultimă generație, toate aceste materiale sunt sigure și potrivite pentru a pregăti o ceașcă de cafea turcească gustoasă și tare!

 vas cezve

Metoda turcească de a prepara o cafea

Ce este cafeaua turcească? Să vedem ce o face diferită de cafeaua obișnuită. În primul rând, așa cum sugerează și denumirea, avem de-a face cu o băutură tradițională din Turcia, care este, de fapt, destul de populară în străinătate, atât în Asia, cât și în Europa. Are un caracter aparte și diferă foarte mult de cafeaua obișnuită din cauza măcinării boabelor și a metodei de preparare, care include, evident, utilizarea cezve. Prepararea sa tradițională necesită o cafea măcinată foarte fin (mai fină decât cea obișnuită), apă și, de obicei, zahăr. După cum urmează să vedem, prepararea cafelei turcești implică o etapă de spumare cu bule - chiar sub punctul de fierbere - în cezve, înainte de servire.

Deși orice tip de cafea este potrivit pentru a prepara cafeaua turcească, soiurile Arabica sunt într-adevăr cele mai bune. Cu toate acestea, Robusta sau orice alt amestec sunt și ele potrivite și îți vor oferi o ceașca de cafea savuroasă! Pentru a măcina cafeaua, poți folosi o râșniță de cafea turcească ieftină, adecvată în acest sens. Să vedem acum cum îți poți prepara minunata cafea turcească cu această metodă ușoară prezentată mai jos!

 

Metoda de preparare cezve

 • Adaugă în cezve aprox. 50 de mililitri de apă per ceașcă;
 • Adaugă zahăr după gust și amestecă;
 • Fierbe și apoi îndepărtează recipientul de pe foc;
 • Adaugă o linguriță de cafea per ceașcă și fierbe-ți cafeaua;
 •  Îndepărtează vasul cezve de pe foc imediat după ce a dat un prim clocot și aruncă spuma care s-a format, apoi amestecă bine;
 • Cafeaua turcească se fierbe de două ori la rând, în timp ce vasul cezve se îndepărtează de pe foc între prima și a doua fierbere; spuma poate fi aruncată sau păstrată după ce se amestecă bine, în funcție de gustul fiecăruia;
 • Lasă zațul să se așeze înainte de servire;
prepararea cafelei cu cezve
cafea făcută cu cezve
 cezve pentru cafea turcească

Toate sfaturile pentru utilizarea vasului cezve

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a-ți face cafeaua turcească tradițională încântătoare folosind un vas cevze modern:

 • Folosește cafea proaspăt măcinată , altfel nu va face spumă așa cum îți dorești.
 • Folosește apă rece filtrată și, opțional, adaugă o lingură de apă rece în vas după ce ai fiert de două ori: aceasta va accelera procesul.
 • Amestecă ușor cafeaua, apa și zahărul - nu face asta prea repede!
 • După ce transferi spuma în cești și reîncălzești cafeaua, toarn-o încet în cești și bulele tale vor fi în siguranță!
 • Cafeaua turcească poate fi aromatizată cu mirodenii, cum ar fi cardamom și scorțișoară, prin simpla adăugare a acestora în ibric atunci când se amestecă cafeaua și apa.

Așa se prepară uimitoarea ta cafea turcească! Oamenii din Turcia își savurează adesea ceașca de cafea imediat după micul dejun. În cele din urmă, nu uita că, în general, cafeaua turcească este servită fie cu ciocolată, fie cu un desert gustos, cum ar fi o bomboană tradițională numită lokum sau o delicioasă baklava.

 


Relații cu clienții

Aveți nevoie de ajutor? Consultați întrebările frecvente sau contactați-ne.

MAGAZIN IMPORTANT

Bucurați-vă de o experiența autentică Lavazza în magazinele noastre.