*Compania Lavazza nu este afiliată, susținută sau sponsorizată de Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® și Melody I sunt mărci comerciale terțe fără nicio legătură cu Luigi Lavazza S.p.A.
Cafeaua turcească este învăluită într-o notă romantică, deoarece procesul său de prelucrare este cu adevărat vechi, datând din secolul al XVI-lea, din vremea sultanului Suleiman și a Imperiului Otoman. Dispozitivul pe care turcii îl folosesc pentru a-și prepara cafeaua, cunoscut sub denumirea de cezve, are un farmec exotic și oferă o experiență a cafelei remarcabilă, după cum vom vedea în paragrafele următoare.
Deși este de origine turcească, se pare că acest cuvânt, „cezve”, provine din cuvântul arab „Jadhwa”, care înseamnă chihlimbar. Cezve constă într-un vas mic, un mâner lung și o gură de turnare concepută special pentru a prepara delicioasa cafea turcească. Denumit și ibrik, care înseamnă „apă” sau „a turna”, în funcție de diferite tradiții din lumea Orientului Mijlociu, cezve era inițial confecționat din alamă, cupru, aur sau argint. Fiind în prezent populare în Europa, cererea tot mai mare pentru aceste recipiente tradiționale turcești i-a determinat pe producători să le confecționeze din mai multe materiale, inclusiv ceramică și aluminiu, pentru a se adapta diferitelor surse de căldură.
Sunt fabricate în mai multe dimensiuni și modele, iar fiecare material din care sunt confecționate are propriile avantaje, dar și dezavantaje. Cu toate acestea, toate sunt capabile să prepare o cafea turcească uimitoare. Să vedem în detaliu care sunt cele mai comune materiale din care sunt fabricate:
Fie că sunt de modă veche sau de ultimă generație, toate aceste materiale sunt sigure și potrivite pentru a pregăti o ceașcă de cafea turcească gustoasă și tare!
Ce este cafeaua turcească? Să vedem ce o face diferită de cafeaua obișnuită. În primul rând, așa cum sugerează și denumirea, avem de-a face cu o băutură tradițională din Turcia, care este, de fapt, destul de populară în străinătate, atât în Asia, cât și în Europa. Are un caracter aparte și diferă foarte mult de cafeaua obișnuită din cauza măcinării boabelor și a metodei de preparare, care include, evident, utilizarea cezve. Prepararea sa tradițională necesită o cafea măcinată foarte fin (mai fină decât cea obișnuită), apă și, de obicei, zahăr. După cum urmează să vedem, prepararea cafelei turcești implică o etapă de spumare cu bule - chiar sub punctul de fierbere - în cezve, înainte de servire.
Deși orice tip de cafea este potrivit pentru a prepara cafeaua turcească, soiurile Arabica sunt într-adevăr cele mai bune. Cu toate acestea, Robusta sau orice alt amestec sunt și ele potrivite și îți vor oferi o ceașca de cafea savuroasă! Pentru a măcina cafeaua, poți folosi o râșniță de cafea turcească ieftină, adecvată în acest sens. Să vedem acum cum îți poți prepara minunata cafea turcească cu această metodă ușoară prezentată mai jos!
Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a-ți face cafeaua turcească tradițională încântătoare folosind un vas cevze modern:
Așa se prepară uimitoarea ta cafea turcească! Oamenii din Turcia își savurează adesea ceașca de cafea imediat după micul dejun. În cele din urmă, nu uita că, în general, cafeaua turcească este servită fie cu ciocolată, fie cu un desert gustos, cum ar fi o bomboană tradițională numită lokum sau o delicioasă baklava.