Fiecare chef are propria filozofie despre bucătărie, iar cea a lui Carlo Cracco se învârte în jurul a trei concepte fundamentale: provocare, cercetare și sinteză. În opinia chefului, atunci când aromele se combină nu trebuie pus accentul pe diversitate, ci pe noile gusturi care apar ca rezultat- pe caracterul unical acestora.
Experimentarea, observarea și cunoașterea lumii sunt factori determinanți în bucătăria lui Carlo Cracco. Însă cum a evoluat cariera acestuia și cercetarea sa aprofundată în materie de gusturi?
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne întoarcem la anul 1986, când la vârsta de doar 21 de ani, Chef Cracco l-a întâlnit pe mentorul său în Milano, Gualtiero Marchesi—primul chef italian care a primit trei stele Michelin. A fost începutul unui punct de cotitură care a dus la ocuparea de către acesta a rolului de chef executiv în restaurantul Cracco-Peck, care a devenit rapid unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Milano și a obținut două stele Michelin.
În 2004, Cracco a devenit un Chef Ambasador al Lavazza. Arta culinară a acestuia a venit la pachet cu Lavazza Coffee Design, un proiect al Lavazza Training Center care analizează conceptele clasice de cafenea și le reinventează, uneori în mod ironic. Lentilele din cafea reprezintă un produs rezultat din această colaborare și constă în lentile de contact reale făcute din cafea-un tribut sarcastic adus simțului vederii, pentru că și ochiul are un rol important aici. Baza de cafea și gelatina kappa (un agent gelifiant fabricat din alge de mare) sunt procesate la o temperatură constantă de 80 de grade și apoi puse în recipientele speciale. De asemenea, în faza de design s-a acordat o atenție specială hidratării produsului, exact ca în cazul lentilelor de contact reale.
În 2011, Carlo Cracco și-a făcut debutul în televiziune împreună cu Joe Bastianich, antreprenor și restaurator american și Cheful Bruno Barbieri. Aceștia au fost cei trei jurați de la MasterChef Italia, iar emisiunea l-a facut cunoscut publicului larg pentru identitatea sa culinară, pe care el însuși o definește ca o îmbinare între „inimă și minte”.
În 2018, unul dintre locurile emblematice din Milano a devenit casa unui simbol al excelenței culinare italiene. Astfel a luat naștere Cracco in Galleria. Oaspeții sunt întâmpinați în restaurant de lambriuri de lemn de tip boiserie în tonuri de gri-albastru deschis, care conduc către cele trei săli pentru luat masa și două separeuri ale restaurantului, unde aceștia pot savura un meniu cu feluri de mâncare surprinzătoare. De exemplu, un gălbenuș de ou marinat, care se poate mânca dintr-o înghițitură, a devenit un experiment științific bazat pe o mare dragoste pentru mâncare și aromele sale, astfel că cercetarea nu s-a îndepărtat niciodată de intensitatea gustului.
Dar Cracco nu se mulțumește doar cu meseria de chef și în 2020 împreună cu soția, Rosa Fanti, a deschis Vistamare, o fermă în Santarcangelo di Romagna (RN) unde culturile sunt transformate în sucuri de fructe, ulei, vin și dulciuri. O selecție de produse speciale care poartă semnătura acestuia și îmbogățesc oferta primului său magazin online: Craccoexpress.
În iulie 2021, a inaugurat noul său restaurant spectaculos: Cracco Portofino-o călătorie veritabilă printre miresmele și aromele tradiției regionale din Liguria, reinterpretate într-un stil contemporan. În acest spațiu, ancorat între vise și realitate, cu vedere spre Golful Tigullio, fiecare gest mic pentru oaspeții săi devine o ocazie cu adevărat specială, chiar și ritualul cafelei de la finalul mesei.
După cum însuși cheful spune, ritualul cafelei este cel mai important moment deoarece reprezintă „finalul grandios”, care aici se reflectă cel mai mult în amestecul de specialitate Cocoa Reloaded 1895, conceput de specialiștii Lavazza în Coffee Design, care îmbină cele mai variate note ale gusturilor cu notele rafinate de ciocolată, condiment de scorțișoară și marmeladă de portocale. Potrivit Chef Cracco, acest amestec de specialitate poate fi preparat numai cu cafetiera moka. Această metodă de extracție tradițională, în plus față de păstrarea unui anumit farmec, evidențiază importanța fiecărui detaliu din preparare, oferind o experiență senzorială veritabilă-o călătorie care începe în momentul în care aroma unei cafele bogate în savoare și caracter pătrunde în aer.
Cheful este mereu pregătit pentru o schimbare de scenariu, încercând experiențe autentice.