Cariera chefului din Emilia-Romagna, Federico Zanasi, a fost marcată de o serie de evenimente de neuitat alături de unele dintre cele mai strălucitoare staruri de pe scena culinară internațională și italiană. După un deceniu de colaborare directă cu Moreno Cedroni, cheful care a adus spiritul avangardist în bucătăria italiană, Zanasi, a continuat călătoria sa profesională ca chef principal la Hotelul Principe Delle
Nevi din Cervinia, Valea Aosta. Totuși, instruirea sa la elBullifoundation , alături de Ferran Adrià a șlefuit abilitatea sa de a crea preparate care au îmbinat perfect inovația cu tradiția. Bucătăria sa se bazează pe un studiu aprofundat al ingredientelor italiene, o pasiune pentru împărtășirea poveștilor prin intermediul mâncării și o căutare neîncetată a excelenței, care i-au adus titlul „Cel mai bun Sous Chef al anului” în 2011.
În 2014, renumitul critic culinar Bob Noto a împărtășit o viziune cu familia Lavazza și Ferran Adrià: „În Torino lipsește un restaurant ca Tickets din Barcelona, un exemplu de haute cuisine care este accesibil tututor, este distractiv și informal”. Ca urmare a acelei întâlniri, s-a deschis restaurantul Condividere patru ani mai târziu, ca un omagiu adus căutării aromelor fine, eleganței și „împărtășirii” la care face aluzie numele său, bucătăria sa fiind în mâinile de încredere ale lui Federico Zanasi.
Dacă Zanasi este dirijorul unui meniu al cărei poveste constă într-o succesiune de preparate, care nu mai au nevoie de nicio explicație, Ferran Adrià este inspirația și creiereul din spatele locației, a căror spații și decor de vis, captivant au fost proiectate de câștigătorul Oscarului Dante Ferretti.
Situat în sediul central Lavazza Nuvola , restaurantul este mai mult decât un loc pentru a lua cina. O atmosferă ancorată între vise și realitate-urbană, plină de culoare și primitoare- unde oaspeții se pot simți în largul lor și se pot bucura nu doar de preparatele care sunt servite „în stil tapas, pentru a fi împărtășite”, dar și de plăcerea de a petrece timp împreună.
Surprinderea: acesta este primul sentiment care îi încearcă pe clienți atunci când trec pragul restaurantului. Designerul de decoruri și costume Dante Ferretti a creat un spațiu în care stiluri diferite există în armonie, de la un aspect industrial la grafitti din desene animate și chiar dantelărie din metal, care transformă meterialele industriale într-un stil baroc, cu ornamente și iz de Orient Mijlociu. Peretele cu ceasuri este elementul care sporește efectul spectaculos al decorului, tributul lui Maestro Ferretti pentru cea mai importantă valoare a secolului 21: timpul.
Inspirat din ritualurile bucătăriei spaniole, meniul oferit reprezintă rezultatul unei călătorii de degustare care axează întreaga experiență pe aspecte precum convivialitate și dăruire printr-o fuziune de rețete tradiționale și vechi, creativitate și tehinici moderne de preparare.
La mesele rotunde sau la bar, de unde cei care vin să ia masa pot vedea bucătăria în timp ce mănâncă, oaspeții savurează fiecare bucățică, cu puțin gust din Emilia, puțin din Spania, Piemonte și din viitor. Chef Zanasi și personalul său ne invită să ne delectăm în timp ce parcurgem un drum printre talent și decadență, veselie și amintiri, pentru o experiență incitantă care trebuie savurată și împărtășită.
Totul începe cu un amuse-bouche, care redă istoria restaurantului: „Înghețată cu parmezan”, cu note dulci și acrișoare de mied, o băutură fermentată pe bază de miere. Aceasta este una dintre cele mai faimoase rețete ale lui Ferran Adrià, care își are originea în bucătăria lui elBulli și este și un omagiu adus fotografului și criticului culinar Bob Noto din Torino, care a decedat în 2017 și care a inspirat Condividere cu ideile sale.
În continuare, există trei meniuri de degustare din care puteți alege, fiecare exprimând pe deplin identitatea unică a restaurantului: „Classici”, „Festival” și „Gran Festival”.
Meniul „Classici” oferă creațiile emblematice și istorice ale localului, precum „sandvișul Mulassano”, o bezea savuroasă umplută cu crab și salată Capricciosa și preparatele care reprezintă stilul eclectic al lui Ferran Adrià, precum „măslinele sferice elBulli”, o sferă care conține o aromă de măsline foarte concentrată, gata să vă inunde gura. Dar include și creații cu semnătura inconfundabilă a lui Federico Zanasi, precum „Tigella Modenese”, o lipie locală tradițională umplută cu cunza, o pastă tipică din Emilia pe bază de slănină, rozmarin și usturoi. Între timp, la mijloc se află meniul „Festival” care reprezintă o explorare a contemporanului și clasicului, cu preparate precum „Bagheta aerată de cartofi cu carne de vită marinată” sau „Cafeaua rece cu stridii”, o perlă într-o cafea rece bogată în proprietăți aromatice. În cele din urmă, „Gran Festival” nu este altceva decât o celebrare veselă a preparatelor delicioase. Unii evocă nostalgia, cum ar fi farinata din năut care a fost transformată în gofre, care sunt napolitane cu gust neutru, o mâncare stradală piemonteză creată la sfârșitul secolului 19 și inspirate din vafele franceze. Celelalte rețete din meniu îi transportă pe cei care iau masa în colțuri îndepărtate ale lumii, cum ar fi „Katsu Sando Piemontez”, o fuziune între bucătăria japoneză și cea occidentală.
La sfârșitul serii, veți fi invitați să vă mutați în zona idilică în aer liber cu vedere spre piața Lavazza Nuvola sau spre cortul romantic. Experiența va continua într-un cadru conceput pentru o degustare în liniște a gamei de deserturi care vor fi asociate cu diferitele tipuri de cafea, preparată utilizând diverse metode de preparare, inclusiv Chemex, o versiune a filtrului de cafea care devine din ce în ce mai popular printre „iubitorii de cafea”. Fascinația sa constă în ritualul care însoțește procesul de preparare a cafelei: alegerea filtrului, tehnica de turnare a apei, timpul de pregătire. Printre diferitele delicatese veți găsi „Tropézienne”, un desert ideal pentru a fi împărtășit grație formei sale lungi, înguste, pregătit cu aluat de foietaj și cremă franțuzească Chantilly, cu vanilie și mascarpone, un omagiu adus faimoasei patiserii, Pasticceria Uva, din Torino. Vă buteți bucura de acest răsfăț delicios, în timp ce sorbiți unul dintre delicioasele cocktailuri pe care le oferă, cum ar fi „espresso Martini ”, desertul perfect sau băutura de după cină cu o dulceață extraordinară și note amărui sau „Irish Coffee”, un amestec decadent de cafea fierbinte, whiskey irlandez și frișcă pufoasă. Să nu uităm de „Revolver Cocktail”, cu fuziunea sa fascinantă între notele de stejar și vanilie, cu un accent intens de portocală.
Dorința de a aduce autenticitatea într-un cadru informal, unde tradiția și istoria gastronomică pot fi reinterpretate cu un aer modern, l-a condus pe Chef Federico Zanasi pe căi nedescoperite, care i-au adus o stea Michelin pentru restaurantul Condividere în anul 2019. Această distincție reprezintă o recunoaștere a calității și cercetării, care sunt extrem de importante în bucătăria acestuia, într-un spațiu de care cei care vin să ia masa sunt atrași și care îi implică într-o nouă înțelegere și experiență a fine dining-ului.