Loretta Fanella
Loretta Fanella
Născută în 1980 în Fiuggi, în regiunea Lazio, Loretta Fanella dorea inițial să devină stilistă.
Aproape din întâmplare a ajuns să urmeze cursurile școlii de catering din orașul ei. Și-a dat seama de faptul că dragostea ei pentru design și forme și-ar putea găsi exprimarea și în arta patiseriei.
În 1999, ucenicia ei la restaurantul Antica al chefului Fabio Tacchella s-a transformat în primul ei loc de muncă, în calitate de Șef aperitive și patiserie.
În 2001, Carlo Cracco i-a oferit funcția de chef la secțiunea patiserie a restaurantului său din Milano, Cracco Peck. Ulterior, Loretta s-a mutat pe Costa Brava, unde a acumulat noi experiențe profesionale timp de o lună.
După doar două săptămâni, Ferran și Albert Adrià au convins-o să rămână la restaurantul lor, elBulli, trei ani. Aici, Loretta Fanella a visat și a experimentat, transformând radical toate tradițiile privind deserturile.
În 2006 a revenit în Italia, hotărâtă să aducă în peninsula sa natală inovațiile pe care le începuse personal în Spania. În noiembrie, a ales Enoteca Pinchiorri din Florența: în doar un an, restaurantul a fost transformat, iar Loretta a fost selectată drept cel mai bun chef patiserie din Italia, de ghidul lui Paolo Marchi.
Din 2008, s-a dedicat instruirii specialiștilor din domeniu, precum și realizării meniului de deserturi pentru diverse hoteluri și restaurante. În 2010, a fost publicată cartea „Oltre” (Dincolo), o colecție de 36 de rețete care poartă semnătura Lorettei Fanella.
Din 2014 este ambasador al brandului Lavazza și, la finalul anului 2015, a obținut o stea Michelin.
În 2016, Ristorante Borgo San Jacopo, pe al cărui meniu de deserturi Loretta este mândră să își pună semnătura, a obținut, la rândul său, o stea.
Ceilalți chefi