Loretta Fanella

Născută în 1980 în Fiuggi, în regiunea Lazio, Loretta Fanella dorea inițial să devină stilistă.

 

Aproape din întâmplare a ajuns să urmeze cursurile școlii de catering din orașul ei. Și-a dat seama de faptul că dragostea ei pentru design și forme și-ar putea găsi exprimarea și în arta patiseriei.

 

În 1999, ucenicia ei la restaurantul Antica al chefului Fabio Tacchella s-a transformat în primul ei loc de muncă, în calitate de Șef aperitive și patiserie.    

În 2001, Carlo Cracco i-a oferit funcția de chef la secțiunea patiserie a restaurantului său din Milano, Cracco Peck. Ulterior, Loretta s-a mutat pe Costa Brava, unde a acumulat noi experiențe profesionale timp de o lună.

După doar două săptămâni, Ferran și Albert Adrià au convins-o să rămână la restaurantul lor, elBulli, trei ani. Aici, Loretta Fanella a visat și a experimentat, transformând radical toate tradițiile privind deserturile.

 

În 2006 a revenit în Italia, hotărâtă să aducă în peninsula sa natală inovațiile pe care le începuse personal în Spania. În noiembrie, a ales Enoteca Pinchiorri din Florența: în doar un an, restaurantul a fost transformat, iar Loretta a fost selectată drept cel mai bun chef patiserie din Italia, de ghidul lui Paolo Marchi.


Din 2008, s-a dedicat instruirii specialiștilor din domeniu, precum și realizării meniului de deserturi pentru diverse hoteluri și restaurante. În 2010, a fost publicată cartea „Oltre” (Dincolo), o colecție de 36 de rețete care poartă semnătura Lorettei Fanella.

 

Din 2014 este ambasador al brandului Lavazza și, la finalul anului 2015, a obținut o stea Michelin.

În 2016, Ristorante Borgo San Jacopo, pe al cărui meniu de deserturi Loretta este mândră să își pună semnătura, a obținut, la rândul său, o stea.

Ceilalți chefi

Massimo Bottura
VEZI BIOGRAFIA

Dennis Zoppi
VEZI BIOGRAFIA

Maurilio Garola
VEZI BIOGRAFIA

Ferran Adrià
VEZI BIOGRAFIA

Pietro Leemann
VEZI BIOGRAFIA

Filippo La Mantia
VEZI BIOGRAFIA

Carlo Cracco
VEZI BIOGRAFIA