Massimo Bottura

„Știm cum să ne ocupăm de irațional. Acesta este cel mai mare dar al nostru, al italienilor.”

Massimo Bottura

Puteți găsi cafeaua noastră în următoarele restaurante:

Osteria Francescana și Franceschetta58 (Modena)

Drumul care l-a călăuzit pe Massimo Bottura să fie recunoscut ca unul dintre cele mai importante figuri creatoare de pe scena culinară contemporană a început în 1986, în zona rurală din jurul Modenei, odată cu deschiderea Trattoria del Campazzo. Aici, Bottura s-a format sub influența a doi mentori importanți: mai întâi de toate, rezdora (regina pastelor) Lidia Cristoni, și, apoi, Georges Cogny, o figură legendară a bucătăriei franceze clasice.

 

În 1994, Bottura a vândut Trattoria del Campazzo, îndreptându-se către Monte Carlo, unde a colaborat cu Alain Ducasse la Louis XV și unde nu numai că și-a consolidat cunoștințele tehnice, ci a învățat și despre valoarea colaborării cu artizani, producători, crescători de animale și fermieri. Îmbogățit de această experiență, a revenit în Italia unde, în 1995, a preluat Osteria Francescana.

 

Cheful s-a implicat și în provocarea de a spori informarea în rândul comunității gastronomice cu privire la problemele contemporane, precum risipa de alimente și izolarea socială.

În timpul Expo 2015 din Milano, Massimo a lansat Refettorio Ambrosiano, o cantină comunitară situată într-un vechi teatru abandonat, în cartierul Greco al orașului, unde chefii din toată lumea lucrau pentru a transforma surplusul alimentar al Expoziției în mese nutritive, sănătoase, pentru cei care aveau cea mai mare nevoie de ele.

După succesul înregistrat de această experiență, Massimo și soția sa, Lara Gilmore, au înființat asociația nonprofit Food for Soul în 2016, în scopul de a implica din ce în ce mai multe comunități în lupta împotriva risipei de alimente și a izolării sociale. Din acel moment, fundația nonprofit a demarat cinci inițiative care sunt încă active la scară mondială: Refettorio Gastromotiva din Rio de Janeiro, Refettorio Felix din Londra, Social Tables din Bologna și Modena și Refettorio Paris din orașul cu același nume.

 

Massimo Bottura pentru Calendarul Lavazza 2018

Pentru a combate risipa, Massimo Bottura a înființat Food for Soul, cantine în care chefii transformă hrana în surplus în mese sănătoase dedicate persoanelor celor mai nevoiașe din lume. 

AFLAȚI MAI MULTE

 

Cheful s-a implicat și în provocarea de a spori informarea în rândul comunității gastronomice cu privire la problemele contemporane, precum risipa de alimente și izolarea socială.

În timpul Expo 2015 din Milano, Massimo a lansat Refettorio Ambrosiano, o cantină comunitară situată într-un vechi teatru abandonat, în cartierul Greco al orașului, unde chefii din toată lumea lucrau pentru a transforma surplusul alimentar al Expoziției în mese nutritive, sănătoase, pentru cei care aveau cea mai mare nevoie de ele.

După succesul înregistrat de această experiență, Massimo și soția sa, Lara Gilmore, au înființat asociația nonprofit Food for Soul în 2016, în scopul de a implica din ce în ce mai multe comunități în lupta împotriva risipei de alimente și a izolării sociale. Din acel moment, fundația nonprofit a demarat cinci inițiative care sunt încă active la scară mondială: Refettorio Gastromotiva din Rio de Janeiro, Refettorio Felix din Londra, Social Tables din Bologna și Modena și Refettorio Paris din orașul cu același nume.

 

immagine_bottura_01
immagine_bottura_02

Pe lângă reinterpretarea iconoclastă a bucătăriei italiene promovată la Osteria Francescana, Massimo Bottura creează o atmosferă convivială de han modern la cel de-al doilea restaurant al său, Franceschetta58. Pasiunea și căutarea neîntreruptă a ingredientelor de cea mai bună calitate l-au determinat pe chef să creeze Villa Manodori, o linie de oțeturi balsamice PGI și uleiuri extravirgine de măsline, care pot fi achiziționate din cele mai bune magazine gourmet din întreaga lume.

 Pe 6 februarie 2017, Massimo Bottura a primit prestigioasa diplomă de onoare în gestionarea afacerilor, de la Universitatea din Bologna. Decanul, Francesco Ubertini, și-a început discursul remarcând că: „Munca lui Massimo Bottura s-a extins în domeniile antreprenoriatului, educației și tehnologiei și reprezintă un exemplu strălucit de promovare a culturii italiene și a produselor realizate în Italia”. Este prima diplomă de onoare din istoria universității care a fost conferită unui chef. Aceasta a fost urmată de acordarea unei diplome de onoare din partea Academiei de Arte Frumoase din Carrara, în data de 23 aprilie 2018.

Osteria Francescana

Osteria Francescana este o mărturie a pasiunilor lui Massimo Bottura și un loc în care arta contemporană este o sursă de inspirație și îndrumare și o veritabilă muză pentru bucătăria 100% italiană, distinsă cu trei stele Michelin.

Ceilalți chefi

Frații Cerea
VEZI BIOGRAFIA

Igor Macchia și Giovanni Grasso
VEZI BIOGRAFIA

Davide Oldani
VEZI BIOGRAFIA

Norbert Niederkofler
VEZI BIOGRAFIA

Carlo Cracco
VEZI BIOGRAFIA

Ferran Adrià
VEZI BIOGRAFIA