Ernst Knam

Născut în Germania, în 1963, însă la ora actuală milanez prin adopție, Ernst Knam este cunoscut tuturor ca fiind pur și simplu regele ciocolatei. A sosit în Italia la sfârșitul anilor optzeci, după peregrinări îndelungate prin orașele europene importante (și restaurantele lor distinse cu stele Michelin); a fost elev al lui Gualtiero Marchesi, înainte de a-și începe propria afacere și a-și dezvolta arta, devenind ulterior unul dintre cei mai buni chefi patiseri din Milano și din întreaga lume.

 

În 1992, și-a deschis patiseria care a devenit deja legendară, situată la numărul 10, pe Via Anfossi din Milano; măiestria sa s-a făcut imediat remarcată, datorită combinațiilor sofisticate și neobișnuite. Creațiile sale respectă natura sezonieră a alimentelor și interpretările sale asupra ciocolatei, condimentelor și fructelor fac ca produsele sale de patiserie să fie inconfundabile.

Datorită fascinației sale îndelungate pentru universul creativității, indiferent de natura sa, preparatele sale sunt deseori rezultatul influențelor și al fuziunilor din lumea designului, a modei, a arhitecturii și a artei. Knam a avut sarcina de a concepe și a asigura cateringul pentru diverși stiliști, de la John Richmond la Cesare Paciotti, în timpul săptămânilor modei; acest lucru l-a ajutat să se inspire din țesături, culori și accesorii, pe care le-a combinat cu forme și gusturi. Însă a colaborat și cu numeroși artiști și designeri, printre care Lorenzo Palmeri, alături de care a creat Home (is where I want to be) [Acasă (este unde doresc să fiu)], o pralină de ciocolată dedicată evenimentului Expo 2015.

 

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că Ernst Knam este singurul chef patiser care a fost numit Ambasador Expo, alăturându-se rețelei internaționale de lideri de opinie gata să transmită principiile legate de tema esențială a Expoziției Universale: Hrănirea planetei, energie pentru viață.

Celebritatea sa este susținută, astfel cum s-a întâmplat deseori în ultimii ani, de propria sa emisiune televizată, „Il re del cioccolato” (Regele ciocolatei), în care poate fi văzut lucrând cu dedicare, pentru a-și încânta și a-și uimi clienții, printre care se numără chiar și câteva VIP-uri.

Face, de asemenea, parte din juriul a două programe Real Time, începând din 2013 cu „Bake Off Italia” și, din 2015, cu „Junior Bake Off Italia”, în timp ce în 2015 era starul emisiunii „Che Diavolo di Pasticceria!” (O patiserie dată naibii!), în care oferea sfaturi

pentru a ajuta patiseriile în dificultate din toată

Italia să își îmbunătățească situația.

 

Ernst Knam a primit numeroase premii internaționale, inclusiv: premiul întâi la categoria Patiserie la concursul Toque d’Or organizat în Lucerna, în 1988 și 1990; locul trei la categoria Cheful anului, în cadrul Toque d’Or, Lucerna, în 1994; și Cea mai bună patiserie a anului din Italia, în 2004, la Bruxelles. Depășind frontierele în bucătărie, astfel cum îi este obiceiul, a câștigat Campionatul italian de sandvișuri din Rimini, marea finală din Cancun și premiul juriului la Campionatul european organizat în 2005 la Lyon. În plus, a fost declarat Campionul italian al ciocolatei în 2009/2010, Campionul italian al aperitivelor în 2011 și Campion mondial al înghețatei în cadrul Cupei mondiale a

înghețatei din 2012, în calitate de Căpitan al echipei

italiene și Sculptor în ciocolată.

 

Până la ora actuală, cheful Knam a publicat 19 cărți despre patiserie și despre arta gătitului, în ansamblu. Cea mai recentă publicație a chefului este „La versione di Knam – Il Giro d’Italia in 80 dolci” (Versiunea lui Knam – în jurul Italiei

în 80 de deserturi), publicată de Giunti. 

Ceilalți chefi

Harald Wohlfahrt
VEZI BIOGRAFIA

Kevin Fehling
VEZI BIOGRAFIA

Carlo Cracco
VEZI BIOGRAFIA

Yannick Tranchant
VEZI BIOGRAFIA

Ferran Adrià
VEZI BIOGRAFIA

Massimo Bottura
VEZI BIOGRAFIA