ÎNAPOI
Coffee Hacks

Ex Machina: informații despre cafetiere

Publicat la 16 martie 17

Presa franceză, moka, Chemex, cafetiera modernă. Și așa mai departe. Instrumentele pe care le folosim pentru a extrage băutura rafinată pe care o numim cafea sunt la fel de numeroase ca și ocaziile de a o savura.

Alegerea unui instrument este aproape o chestiune ideologică. Tradiționaliștii italieni, de exemplu, îmbrățișează confortul iubitei lor cafetiere Moka, rezistând asaltului noilor cafetiere concepute pentru uz casnic.

 

Unii apreciază noile capsule de cafea, văzute ca un apogeu al savorii – deoarece sunt adaptate gustului fiecăruia și pot oferi o ceașcă de cafea de calitate profesională în câteva secunde.

 

Alții preferă farmecul mai lent, ponderat al presei franceze sau al Chemex-ului – celebra cafetieră proiectată de un chimist german în prima jumătate a secolului XX (designul său uimitor și-a câștigat un loc în Muzeul de Artă Modernă din New York).

ex-machina_medium-01
ex-machina_medium-02

De asemenea, adăugăm valoare sentimentală acestor instrumente fascinante. În Napoli, de exemplu, cafetierele napolitane se află deseori în familie de decenii întregi, fiind transmise din generație în generație. Aceste cafetiere nu extrag doar cafeaua, ci sunt și bogate în istorii de familie.

 

Gândiți-vă: la fel ca dalta sculptorului sau pensula pictorului, cafetiera pe care o alegeți va influența experiența de preparare, precum și produsul final. Folosiți o presă franceză? Secretul constă în mișcarea lentă și încrezătoare a pistonului. O cafetieră moka, pe de altă parte, necesită o înțelegere specială a timpului.

 

Un espresso făcut cu o cafetieră Lavazza A Modo Mio vă va oferi o satisfacție complet diferită de cea oferită de o cafea turcească făcută într-un cevze.

 

Cafeaua înseamnă experiență – de ce nu încercați ceva nou? Dacă până acum preferați plăcerea scurtă și intensă a unui espresso, încercați bucuria tihnită a unei prese franceze. Sau viceversa.

 

Indiferent de mașina sau de recipientul pe care îl folosiți, savurați-vă cafeaua. O meritați.

Acest articol se bazează pe conținut din „l'Observatoire des Saveurs”.

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...